Ktoré potraviny najviac ohrozujú zdravie srdca?

Seniorský vek so sebou môže priniesť aj horšiu kondíciu srdcového svalu. Srdcu neprospievajú najmä niektoré druhy obľúbených a chutných jedál. Dokážu sa podpísať pod kardiovaskulárne ochorenia, infarkt myokardu a predčasnú smrť.

06.02.2022 06:00
králik, mladé mäso, zelenina Foto:
Vyprážané a mastné mäsité pokrmy vymeňte za chudé kuracie, králičie či morčacie mäso s nízkym obsahom tukov.
debata (4)

Ľudia vo vyššom veku sa zvyknú viacej sťažovať na problémy so srdcom než ich mladší kolegovia. Dokonca aj štatistiky hovoria, že srdcové zlyhanie je hlavnou príčinou väčšiny hospitalizácií osôb nad 65 rokov. Americká Asociácia kardiovaskulárneho zdravia upozorňuje, že medzi 50. a 60. rokom života sa začína u ľudí zvyšovať telesná hmotnosť. Pôvod týchto zmien je najmä v úbytku hormónov, strate svalovej hmoty a nižšej fyzickej aktivite.

Medzi typické rizikové faktory patrí zvýšený cholesterol. Ide v podstate o tukovú látku, ktorá sa doslova lepí na steny ciev. Robí to až dovtedy, kým cievy neupchá. Ak sa to stane v srdcovom svale, problém je na svete. Vedci zo spomínanej asociácie teda bijú na poplach a tvrdia, že zachrániť si srdce môžeme aj vo vyššom veku.

Začať máme úpravou stravy

„Ak si chcete udržať svoje srdce zdravé aj po päťdesiatke, je čas, aby ste sa pozreli na príjem nasýtených mastných tukov,“ upozorňuje na nebezpečenstvo konzumácie tučných a vyprážaných jedál pre portál eatthis.com uznávaná dietologička Rebecca Schilling. Ako hovorí, väčšina jej klientov v tomto veku má problém s príjmom zdravých tukov a nahrádza ich väčšinou ich horšou alternatívou.

simply you, pr nepouzivat Čítajte viac Strašiak menom cholesterol

Nasýtené mastné tuky sa nachádzajú najmä v tučnom bravčovom mäse, mastných potravinách a vyprážaných jedlách. „Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov vytvárajú dokonalú búrku tým, že upchávajú tepny, zvyšujú cholesterol a krvný tlak,“ pokračuje Schilling. Odporúča vymeniť vyprážané a mastné mäsité pokrmy za chudé kuracie, králičie či morčacie mäso s nízkym obsahom tukov.

K zdravým tukom zaraďujeme mononenasýtené a omega-3 mastné kyseliny. Prvá skupina zdraviu prospešných tukov sa nachádza napríklad v avokáde. Druhá skupina v orechoch, semenách rastlín a v rastlinných olejoch.

„Nevinné“ zemiakové čipsy

Obdobie pandémie so sebou prináša zvýšené riziko výskytu nadváhy a obezity. Zvlášť nebezpečné sú u starších ľudí, ktorí z dôvodu izolácie trávia menej času prechádzkami a viac času venujú pozeraniu televízie. Pohodlie gauča často dopĺňa nevinné pochutnávanie si na dobrotách v podobe zemiakových lupienkov a sladených kolových nápojoch. Zemiakové lupienky obsahujú vysoký obsah sodíka, nasýtených tukov a pridaného cukru. Sladené nápoje v sebe kombinujú tiež extra dávky cukru a zradných umelých sladidiel.

cholesterol, HDL, LDL Čítajte viac Rady kardiológa: Ako si znížiť cholesterol bez liekov

Dietologička Melissa Mitri upozorňuje, že okrem nasýtených tukov ohrozuje srdcia seniorov aj vysoký príjem sodíka. Ten je súčasťou soli, ktorú nevyhnutne potrebujeme k životu. Vo vyššom množstve však spôsobuje problémy s krvným tlakom.

Ako je to s takzvanými diétnymi nápojmi?

Opatrnosť treba zvýšiť aj pri konzumácii cukru. Vo veľkom množstve sa nachádza v sladených nápojoch. Cukor podporuje nadváhu, diabetes a srdcové choroby. Zdravým variantom k týmto „drinkom“ sú minerálne vody bez cukru, jemne sýtené minerálky a stolové vody. Naoko zdravo pôsobia aj umelé sladidlá.

Štúdia Diabetes Care zistila, že ľudia, ktorí pijú aj takzvané diétne nápoje majú až o 36 % vyššie riziko vzniku metabolického syndrómu a o 67 % vyššie riziko vzniku diabetu 2. typu. Odborníčka na výživu z centra Paloma Health Arika Hoscheit vysvetľuje, že umelé sladidlá zvyšujú chuť do jedla a narušujú črevnú mikroflóru. Posledný spomínaný problém sa spája s nižšou imunitou, častejšími zápalmi a únavou.

Video
Známa hlásateľka Nora Beňačková pripravuje veľmi chutný recept zo zdravého králičieho mäsa. V netradičnej kombinácii s gaštanmi poteší aj tých najväčších gurmánov a osloví aj tých, ktorí preferujú zdravú stravu, vhodnú aj pre deti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #cholesterol #srdcový infarkt