Február je najrizikovejší mesiac pre seniorov. Povieme vám prečo...

Kým zamestnanci majú február celkom radi, lebo je krátky, seniori si jeho dĺžku možno ani neuvedomujú. Často totiž musia riešiť dôležitejšie veci než dátumy – svoje telesné a duševné zdravie.

06.02.2022 13:36
manželia, seniori, príroda, pohyb, šport, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Február býva pre ľudí nad 65 rokov. Ich imunitný systém je po zime s minimom slnečných dní vyčerpaný. Práve preto je vo februári najvyššie riziko ochorenia na chrípku a ďalšie infekčné respiračné choroby. Ako sa tomu dá vyhnúť?

králik, mladé mäso, zelenina Čítajte aj Ktoré potraviny najviac ohrozujú zdravie srdca?

Efektívne posilňovanie

Nielen pre seniorov je v tomto ročnom období kľúčové vhodné posilňovanie imunitného systému. To znamená dobre jesť, čo najvýdatnejšie spať, pravidelne sa hýbať a starať sa aj o svoju duševnú pohodu.

Je dôležité, aby seniori zostali aktívni aj počas zimy, udržiavali svoj záujem o spoločenské dianie. „Aby sme u starých ľudí zachovali radosť zo života aj počas náročných zimných mesiacov, mali by sme im zabezpečiť plnohodnotný program s rôznorodými aktivitami,“ hovorí Adriana Škriniarová, spoluzakladateľka Agapé Senior Park, kde aj počas zimy seniorov aktívne zapájajú do všestranných činností.

vitamíny, zdravá strava, artróza, kĺby Čítajte aj Únava a vyčerpanie: Aké vitamíny nesmú chýbať v "domácej" lekárničke?

V spoločnosti iných je aj veselšie

Delenie sa o skúsenosti, zážitky, radosti, ale aj starosti je pre človeka ako sociálnu bytosť veľmi dôležité. Na význame to nestráca ani vo vyššom veku, no vtedy je zdanlivo menej príležitostí socializovať a stretávať sa. No kto chce, ten si nájde cestu.

„Je nespochybniteľné, že komunitné miesta majú pozitívny vplyv na myslenie a zdravie seniorov. Kluby dôchodcov a základné organizácie Jednoty dôchodcov na Slovensku vytvárajú podmienky na aktívne využitie chvíľ na dôchodku. Máme skúsenosť, že centrá voľného času, ale aj kultúrne domy vo vlastníctve obecných úradov sú tie miesta, kde dôchodcovia môžu v určených dňoch prísť. O tom, že sa stretávajú radi, niet pochýb. Je však potrebné rešpektovať aj tých, ktorí volia samotu alebo kolektív navštevujú sporadicky,“ je presvedčený predseda OO Jednoty dôchodcov Trenčín Ján Skyba.

alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Čítajte aj Čo pomôže predchádzať strate pamäti a demencii?

Hygiena má veľa podôb

Stretávanie sa s inými ľuďmi na prechádzke alebo pri spoločenskej hre patrí medzi dôležité aspekty psychohygieny. A tá je pre zdravie dôležitá rovnako ako hygiena rúk a zvyšku tela.

„To všetko súvisí s posilňovaním obranyschopnosti organizmu, čím dávame menšiu šancu chrípke alebo inému ochoreniu. Samozrejme, podporovať imunitu má zmysel počas celého roka, pravidelne, systematicky a cielene,“ hovorí odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnolo­gického laboratória Natures.

Aby február, ale aj ďalšie mesiace zvládol senior v čo najlepšom zdraví a duševnej pohode, okrem bezpečného stretávania sa s inými ľuďmi a pravidelného pohybu by mal posilňovať svoju imunitu napríklad užívaním prípravkov s výťažkami z hlivy ustricovej,omega 3 mastných kyselín, vitamínov C a D.

"Absolútne kľúčové je, aby sa seniori udržiavali v primeranej pohybovej a mentálnej aktivite. Určite to nepomôže vyhnúť sa všetkým diagnózam, ktorými ľudia vo vyššom veku trpia, ale pomôže to oddialiť ich nástup, zlepšiť priebeh a spomaliť progres,“ dodáva Adriana Škriniarová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #seniori #február #duševné zdravie #fyzické zdravie