Zápal v tele a problém so zažívaním? Zoznámte sa s bylinou, ktorá bojuje proti rôznym chorobám

S pribúdajúcim vekom sa sťažujeme na zápaly v tele a častými príznakmi staroby sú aj ťažkosti so zažívaním. Petržlenová vňať je bylinka dostupná v každom ročnom období. Bojuje proti rôznych ochoreniam a pôsobí aj na rýchlejšie vyprázdňovanie.

13.02.2022 06:00
petržlen Foto:
Petržlenová vňať má podobne ako iné koreniny minimum kalórií a zanedbateľnú výživovú hodnotu.
debata (1)

Petržlen je koreňová zelenina typická pre našu zemepisnú polohu. Používa sa v polievkach, predkrmoch, hlavných jedlách, omeletách, ale aj ako skvelý pomocník v boji proti rôznym zdravotným problémom. Ide o lacnú alternatívu rôznych iných bylín, ktorým sa darí skôr na jar a v lete. Petržlen si môžeme dopestovať v každom ročnom období a ak sa nám nežiada venovať jeho pestovaniu veľa pozornosti, môžeme si ho kúpiť aj v obchode.

Hodí sa do takmer každého jedla

Vňať má jasne zelenú farbu, osviežujúcu a mierne horkú chuť. Ide o dvojročnú rastlinu, ktorej sa viac darí v tieni, než na priamom slnku. Poznáme dva druhy tejto rastliny, jedna z nich má rovné listy a druhá kučeravé. Prvá spomínaná sa označuje aj ako talianská, má výraznejšiu arómu a používa sa častejšie na varenie, dusenie a do omáčok. Druhá sa používa skôr na ozdobovanie hotových jedál alebo polievok. Kučeravý petržlen sa skvele hodí aj na pečenie, prípravu zeleniny, omelety a ryže.

banán, serotonín Čítajte viac Banán pomáha pri problémoch so žalúdkom. Aké sú jeho ďalšie benefity?

Ako je to so živinami?

Petržlenová vňať má podobne ako iné koreniny minimum kalórií a zanedbateľnú výživovú hodnotu. Z mikroživín môžeme oceniť najmä prítomnosť minerálnej látky sodík, ktorá je dôležitá v čase veľkej fyzickej námahy a pri strate tekutín v tele. Viaceré kultúry po celom svete používajú petržlenovú vňať na liečebné účely. Spomínaná aromatická rastlina má však aj silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Vďaka účinným látkam pomáha v starobe najmä pri zlepšovaní trávenia. Seniori zvyknú s pribúdajúcim vekom prijímať menej tekutín, čo sa automaticky podpisuje pod vznik zápchy. Tento problém pomôže vyriešiť pravidelná konzumácia petržlenu.

Dobrý aj na kosti

Petržlen je skvelým zdrojom vitamínu K. Ide o podceňovaný vitamín, ktorý má však dôležité účinky najmä pre zdravie starších ľudí. Podporuje udržiavanie hustoty kostí a bojuje proti zlomeninám. Výborne spolupracuje pri posilňovaní kostí s minerálnymi látkami, a to fosforom, vápnikom, ale i horčíkom. Starší ľudia môžu oceniť aj schopnosť petržlenu, jeho vňate i koreňa, rozpúšťať žlčníkové i obličkové kamene.

Preč s únavou, treba viac energie

Možno sa to zdá nereálne, ale horká koreňová zelenina dokáže zvyšovať aj telesnú energiu, a to i napriek tomu, že neobsahuje takmer žiadne sacharidy. Prísunu energie vďačíme najmä vitamínom radu B, ktoré sa nachádzajú v tejto bylinke. Tieto mikroživiny sa podieľajú na metabolizovaní, štiepení sacharidov, čo v konečnom dôsledku pomáha naštartovať organizmus a potlačiť únavu.

cholesterol, zdravie, Čítajte viac Dá sa poraziť cholesterol bez liekov? Tu sú rady, ako na to

Bojuje s baktériami a vírusmi

S pribúdajúcim vekom sa môžu horšie hojiť rany, kazia sa viac zuby a telo je náchylnejšie na rôzne infekcie. Petržlen obsahuje éterické oleje, ktoré účinne ničia choroboplodné baktérie a vírusy. Napríklad olej z tejto rastliny sa používa aj v kozmetických prípravkoch. Tak ako väčšina byliniek aj petržlen sa pýši vysokým obsahom vitamínu C, ktorý pomáha najmä v tomto ročnom období v boji proti prechladnutiu a iným vírusomým ochoreniam. Zabúdať netreba ani na jeho schopnosť omladzovať pokožku. Vitamín C totiž podporuje tvorbu kolagénu v tele. Ide o základnú bielkovinu, ktorá je nevyhnutná pre lepšiu elasticitu a pružnosť pokožky.

Môžeme ju nahradiť ďalšími rastlinami

Spomínanú bylinu môžeme nahradiť podobnými a rovnako zdravými rastlinami. Na druhé miesto po petržlene môžeme zaradiť žeruchu, ktorá je jemnejšia a má podobnú chuť. Používa sa všade tam, kde vadí príliš ostrá a výrazná chuť petržlenovej vňate. Naopak, ak nám nestačí ostrá a horká chuť tejto rastliny, siahnuť môžeme po bazalke, ktorá sa používa v stredomorskej a talianskej kuchyni. Bazalka sa používa najmä na prípravu pesta, do cestovín, ale i na pizzu.

Video
Tentokrát nám Jozef Mak a Naďa Lazarová pripravili výdatnú zeleninovú polievku s mäsovými guľkami, ktorá zahreje, zasýti a skvelo chutí.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Loptičková polievka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bazalka #akútna zápcha #vitamín K #petržlenová vňať #žerucha