Platí príslovie kto nemá v hlave má v nohách? Vedci zistili, že áno

Už žiadne pochybnosti. Podľa novej štúdie chôdza pomáha zlepšovať kognitívne funkcie starších ľudí. Pamäť, schopnosť učiť sa a sústrediť sa dostávajú vďaka tomuto jednoduchému a nenáročnému pohybu na vyššiu úroveň. V čom konkrétne nám dokáže pomôcť trochu aktivity na vlastných nohách?

19.02.2022 06:00
krok, chôdza, topánky, obuv Foto:
Vedci v rámci výskumu odporúčajú chôdzu v trvaní minimálne tridsať minút v jednom bloku.
debata (2)

Keď si nepamätáme televízne programy

Niekedy sa začína v strednom veku a vrcholí, keď dosiahneme ten dôchodkový. Príznaky Alzheimerovej choroby či demencie sa začínajú nenápadne. Nepamätáme si názvy televíznych programov, nevieme kam sme si odložili veci alebo si nespomíname na udalosti z nedávnej minulosti. V takomto prípade by sme mali spozornieť, spomínané choroby sa hlásia o slovo. A nie príjemným spôsobom.

Čísla nie sú povzbudivé

Štatistiky v tomto prípade hovoria jasnou rečou. Napríklad demencia, strašiak starších ľudí, neustále rastie. V súčasnosti žije vo svete asi 55 miliónov ľudí s určitou formou demencie. Predpovede do budúcnosti sú ešte hrozivejšie. Už asi o necelé desaťročie sa očakáva, že spomínané číslo vzrastie až na 78 miliónov. V USA žije až 6 miliónov ľudí s Alzheimerovou chorobou vo veku nad 65 rokov. Zjednodušene povedané, spomínanú chorobu, ktorá časom môže prerásť do demencie postihuje jedného z deviatich Američanov.

seniori, dôchodcovia, cvičenie Čítajte viac Výskum tvrdí: Na cvičenie nie je nikdy neskoro

Mierne aj stredne ťažký pohyb pomáha

Výskum Univerzity Simona Frasera sa zaoberal príčinnou súvislosťou medzi dvoma odlišnými typmi aktivít v oblasti životného štýlu a prevenciou takzvaného kognitívneho poklesu v starobe. Podľa vedcov môže už mierne zvýšenie fyzickej aktivity znížiť príznaky Alzheimerovej choroby a demencie. Chôdza je skvelá nielen pre mozog, ale aj pre celé telo. Už nízka miera fyzickej činnosti znižuje riziko straty pamäti. Stredne ťažké aktivity ako napríklad práca v záhrade, bicyklovanie či tanec majú ešte lepší vplyv na starnúci mozog.

Kto si trúfne na cudzí jazyk?

Podľa šéfa štúdie Sylvaina Morena môžu zmeny životného štýlu pomôcť seniorom brániť sa nástupu Alzheimerovej choroby a demencie. Výskum sa však zameral aj na iné aktivity, ktoré pomáhajú nášmu mozgu. Okrem chôdze či iných druhov pohybu nám pomáha nestrácať pamäť aj učenie. V tomto prípade platí, že učenie nie je dominantou len mladých ľudí, ale zvlášť pomáha vo vyššom veku. Výborným príkladom je napríklad učenie sa základov cudzieho jazyka. Na škodu však nie je niekedy ani nakuknutie do sveta informatiky, a to prácou na počítači či mobilnom telefóne. Zvlášť v období pandémie sa seniorom zíde ovládanie moderných technológií či video hovorov.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Tip: Jednoduché cviky na boľavé kĺby

Predchádza aj úrazom

Vedci v rámci výskumu odporúčajú chôdzu v trvaní minimálne tridsať minút v jednom bloku. Ako tvrdia, nie je potrebné chodiť niekoľko kilometrov každý deň. Chôdzi by sme sa mali venovať aspoň trikrát do týždňa. V tomto prípade platí, že lepšie pôsobí pomalšia a dlhšia chôdza. Tento druh pohybu zároveň pomáha starším ľuďom koordinovať pohyby a predchádzať pádom. Ukázalo sa, že starší ľudia, ktorí sa pravidelne hýbu, prípadne športujú majú stabilnú a istejšiu chôdzu. Riziko úrazov v dôsledku pádov sa v takýchto prípadoch znižuje až o polovicu.

chôdza, pohyb, turistika Čítajte viac Takto si predĺžime život o dva roky

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #Alzheimerova choroba #chôdza