Podceňované klinčeky. A pritom patria k top koreninám

Krehké kosti, problémy s pečeňou či počiatočné štádia cukrovky. Zaujímavé korenie s typickou sladkou vôňou a neodolateľnou arómou rozvonia nielen koláče či varené alkoholické nápoje. Seniorom ponúka viacero skvelých zdravotných benefitov. Je čas ho zaradiť častejšie do jedálneho lístka?

20.02.2022 06:00
Klinčeky sú pre telo veľmi prospešné. Foto:
Klinčeky sú pre telo veľmi prospešné.
debata

Ide o obľúbenú koreninu, ktorá sa používa aj do dusených jedál, polievok, omáčok, mäsa či ryžových jedál. Jednoducho povedané, pokrmom dodá lahodnú chuť a príjemnú vôňu. Názov pochádza z latinčiny. Clavus v preklade znamená necht, pretože jeho sušená forma pripomína práve túto zrohovatenú časť končeka prsta. V tradičnej medicíne sa výhodám klinčekom nedáva veľký význam, ale jeho prínosom sa venujú rôzni alternatívni liečitelia. A skutočne vedia, prečo im venujú pozornosť.

Posilnia ubolené kosti

Spomínanej korenine sa potešia najmä ubolené a riedke kostí starších ľudí. Klinčeky obsahujú fenolové zlúčeniny a flavonoidy, ktoré posilňujú kosti. Tieto vzácne zlúčeniny pomáhajú udržiavať kostnú hmotu v dobrej kondícii a spomaľujú rednutie kostí. Netreba zabúdať, že seniori často trpia na nie príliš zriedkavú chorobu zvanú osteoporóza, ochorenie riedkych kostí. Slabšie kosti sú predzvesťou rôznych úrazov a najmä zlomenín, ktoré sa vďaka tejto chorobe hoja pomaly. Klinčeky však idú ešte ďalej a ponúkajú čo-to aj v boji proti bolestivým príznakom reumatickej artritídy.

petržlen Čítajte viac Zápal v tele a problém so zažívaním? Zoznámte sa s bylinou, ktorá bojuje proti rôznym chorobám

Ako je to s prevenciou rakoviny

Každý z nás vie, že byliny a koreniny majú vysoký obsah antioxidantov. Ide o zlúčeniny, ktoré znižujú takzvaný oxidačný stres. Ten je hlavným dôvodom vzniku zápalov a nádorových ochorení. Antioxidanty dokážu opravovať poškodené bunky a pôsobia preventívne proti rakovine. Zaujímavé je, že čajová lyžička mletých klinčekov má viac antioxidantov ako polovica šálky čučoriedok.

Laboratórne výskumy potvrdili, že toto korenie je schopné spomaliť rast viacerých druhov rakoviny. Extrakt z klinčekov navyše vraj likviduje rakovinové bunky v hrubom čreve. Ďalšie štúdie sa zamerali na vplyv esenciálneho oleja na nádorové bunky v prsníku. Verdikt bol jednoznačný a v neprospech rakoviny.

Upravuje hladinu cukru v krvi

Aj ľudia s diabetom 2. typu si môžu užiť výhody klinčekov. U pacientov, ktorých trápi cukrovka dochádza najmä k problémom s tvorbou či účinnosťou inzulínu. Hormón inzulín produkuje pankreas a je nevyhnutný pre štiepenie cukru. Výskumy presviedčajú, že výťažok z klinčekov napodobňuje inzulín a kontroluje tak hladinu cukru v krvi. Aromatické korenie je dobrým pomocníkom aj pri ochoreniach pečene. Vďačí za to látke zvanej eugenol, ktorá lieči tento hlavný filtračný orgán ľudského tela.

Výskumy sa však robili na hlodavcoch a vedci varujú, že eugenol je vo veľkom množstve toxický a preto môže, naopak, poškodiť pečeň. Často sa hovorí, že klinčeky zvyknú používať ľudia s horším zdravím ústnej dutiny. Klinčeky sa skutočne používajú pri ochoreniach ďasien a proti zápachu z úst. Kontrolujú rast patogénov v ústnej dutine. Okrem toho sa používajú aj pri potláčaní bolesti zubov.

Video
Dá sa urobiť obed do hodiny? A aby bol aj veggan, aj bezlaktózový aj bezlepkový? Simona Miazdrová vám ukáže ako.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Veggan obed do 60 minút na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klinček #flavonoidy #onkologické ochorenia #koreniny