Čo robiť, keď sa kyselina zo žalúdka dostáva do hrdla

Nastáva vážny problém. Pálenie záhy trápi až 12 % svetovej populácie a vo vyššom veku nie je ničím výnimočným. I napriek tomu môžu seniori týmto otravným ťažkostiam účinne predchádzať. Trik spočíva nielen v úprave jedálneho lístka

26.02.2022 06:00
mentol, žuvačka, mentos Foto:
Prvou pomocou v boji proti páleniu záhy môže byť žutie žuvačky.
debata (2)

Pri pálení záhy máte pocit, že sa nám do hrdla tlačí zo žalúdka kyselina. Nasleduje kyslá chuť v ústach. Pri podráždení žalúdočnými sekrétmi trpí nielen hrtan, ale aj naša psychika. Nasleduje pocit nepohody a tráviacich problémov. Pažerák si môžeme predstaviť ako trubicu, cez ktorú sa jedlo dostáva do ďalšej časti zažívacej sústavy. Za normálnych okolností sa žalúdočná kyselina nedostáva smerom nahor.

Naopak, tento priechod medzi dvomi telesnými orgánmi slúži na posun potravy zmiešanej zo slinami priamo do žalúdka. Ak sa priechod medzi pažerákom a žalúdkom príliš uvoľní, nastáva pálenie záhy. Žalúdočné kyseliny dráždia výstelky pažeráka, čo môže v konečnom dôsledku spôsobovať zápal, bolesť a nepohodlie. Pálenie záhy sa zvyčajne vyskytuje po jedle, a preto často odrádza starších ľudí od pravidelného stravovania.

králik, mladé mäso, zelenina Čítajte viac Ktoré potraviny najviac ohrozujú zdravie srdca?

Čo to vlastne spôsobuje?

K základným pravidlám prevencie pálenia záhy patrí vyhýbanie sa konzumácii určitých druhov potravín. Takzvané spúšťače tejto komplikácie je vhodné vypustiť na dva týždne a po tejto dobe sa žalúdok a pažerák dostanú do pôvodnej, dobrej formy. Odborníci odporúčajú aj písanie denníka, do ktorého si môžete zapisovať ako reagujete na určité druhy potravín.

Medzi typické jedlá a nápoje, ktoré spúšťajú nával kyseliny do hrdla patria alkoholické nápoje, kofeín, sýtené nápoje, citrusy, čokoláda, káva, cesnak a cibuľa. Vylúčiť je treba aj jedlá s vysokým obsahom tuku, mastné a vyprážané potraviny. Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, niekedy produkciu žalúdočnej kyseliny podporujú aj inak upokojujúce čaje.

Rýchla pomoc a vždy po ruke

Niekedy sú najnepravdepo­dobnejšie riešenia tými najlepšími. Prvou pomocou v boji proti páleniu záhy môže byť žutie žuvačky. Táto forma prírodnej gumy pomáha zlepšovať prehĺtanie, odstraňuje kyselinu z pažeráka. Výskumy preukazujú, že žutie žuvačky tridsať minút po jedle znižuje tvorbu kyseliny. Naopak, na lačný žalúdok skôr podporuje tvorbu kyselín.

Žuvačka podporuje aj tvorbu slín a pomáha neutralizovať kyseliny v žalúdku. Aj v tomto prípade si však treba dávať pozor. Niektoré druhy žuvačiek totiž neriešia spomínané ťažkosti. Ide najmä o žuvačky s mätovou či citrusovou príchuťou.

Ako je to s alkoholom

Alkohol je jednou z najznámejších príčin pálenia záhy. Nadmerné pitie nápojov s etanolom zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, ale aj do istej miery poškodzuje pažerák. Alkohol spúšťa nepríjemné pocity v hrdle a ústach najmä ak sa kombinuje s kyselinami napríklad z citrusových plodov. Alkohol a sýtené minerálne vody, ale rovnako aj alkohol a pomarančový džús zhoršujú príznaky spomínaného zdravotného problému. Naopak, vhodnými nápojmi sú mrkvová, jablková šťava alebo pitná voda. Pálenie záhy zmierňuje aj to, keď obmedzíme pitie alkoholu aspoň dve hodiny pred spaním.

mäso, hovädzie Čítajte viac Je vhodné obmedziť mäso vo vyššom veku?

Pomôže poloha pri spaní

Určite poznáte ten pocit, keď sa zobudíte na silné pálenie v hrdle. K presunu kyseliny do pažeráka dochádza často vtedy, ak ležíme na chrbte. V tomto prípade pomáha naklonenie vankúša smerom nahor, pričom sa hrdlo dostane do mierne šikmej polohy a pomáha tak udržať tráviace šťavy na svojom mieste. V danom prípade platí, že čím menej jedla si doprajete pred spaním, tým je menšia pravdepodobnosť včasného prebúdzania s pálčivou bolesťou v hrdle.

Existuje aj podobnosť so srdcovým kolapsom

I keď to vyzerá málo pravdepodobne, medzi pálením záhy a problémami so srdcom existuje určitá súvislosť. Bolesti pažeráka sa môžu pretransformovať na pálenie v hrudníku, ktoré nápadne pripomína infarkt myokardu. V prípade, ak bolesť na hrudi pretrváva, netreba ju podceňovať a okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Ako teda môžeme rozoznať jeden problém od druhého? Pálenie záhy postupuje smerom od hrudníka k ústam. Sprevádza ho pocit plnosti a kyslej, nepríjemnej chuti v ústach, a to najmä pri ležaní. Okrem toho sa objavuje kašeľ, chrapľavý hlas, nevoľnosť a vracanie.

Infarkt myokardu sa prejavuje prudkými bolesťami na hrudníku, zvyčajne na jednej strane, pričom ostro vystreľuje do ramena. Medzi typické príznaky tohto život ohrozujúceho stavu patrí tlak na hrudi alebo pálenie pri srdci. Spája sa s dýchavičnosťou, nevoľnosťou, vracaním, únavou, ale aj s bolesťami v chrbte, ramenách či v čeľustiach. Typickým sprievodným javom je aj točenie hlavy a studený pot.

diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte viac Buďte na pozore. Poznáte mýty o cukrovke?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #žuvačka #pálenie záhy