Ktoré potraviny sú katastrofou pre spánok?

Zaspávanie sa môže razom zmeniť na nočnú moru. Najmä vo vyššom veku máme problémy so zaspávaním a celkovou dĺžkou spánku. Niektoré jedlá a nápoje môžu túto situáciu ešte viac skomplikovať.

05.03.2022 06:00
grapefruit, avokádo Foto:
Aj niektoré nenápadné druhy ovocia môžu prispieť k tomu, že sa nám nepodarí dostať v spálni do pohody.
debata (1)

Expert na spánok Dr. Josh Axe vysvetľuje, že večer by sme si mali odoprieť konzumáciu sladkostí, napríklad sušienok, napolitánok či dokonca aj zmrzliny. Spomínané maškrty majú vysoký obsah cukru, čo sa priamo podpisuje pod zvýšenie hladín inzulínu. Ide o hormón, ktorý produkuje pankreas. Ľudské telo ho potrebuje na štiepenie cukrov. Dr. Axe zdôrazňuje, že vysoké hodnoty inzulínu sťažujú zaspávanie.

Okrem toho veľa ľudí konzumuje sladké jedlá po šiestej hodine večer, čo prispieva k produkcii stresových hormónov. Najznámejším z nich je kortizol, ktorý komplikuje nočný odpočinok. Pokiaľ si večerné hodiny nevieme predstaviť bez sladkého jedla, môžeme si vyrobiť sladkosť, ktorá podporí kvalitu spánku. Výbornou dobrotou je našľahané teplé mlieko s banánom. Uvedená kombinácia upokojí, spomalí srdcovú činnosť a odstráni nepokoj.

Ako je na tom ovocie

Prehadzovanie sa v posteli, zlé sny a nervozita nás často sprevádzajú v noci, keď sa pokúšame zaspať. Aj niektoré nenápadné druhy ovocia môžu prispieť k tomu, že sa nám nepodarí dostať v spálni do pohody. Do tejto kategórie patrí napríklad grapefruit. Kyslé jedlá zhoršujú príznaky pálenia záhy. Žalúdočná kyselina sa prediera k pažeráku, páli nás v hrdle a narúša spánok. Hoci sa tomu nechce na prvý pohľad veriť, pálenie záhy môžu zapríčiniť aj paradajky a jedlá vyrobené z tohto druhu zeleniny.

Klinčeky sú pre telo veľmi prospešné. Čítajte viac Podceňované klinčeky. A pritom patria k top koreninám

Syry vraj povzbudzujú telo

Aj syry nepatria do menu večerného jedálneho lístka. Väčšina syrov, najmä vyzretých, obsahujú látku zvanú tyramín. Ide o aminokyselinu, ktorá zvyšuje produkciu norepinefrínu, to je hormónu typického pre stresové reakcie. Spomínaný hormón zlepšuje bdelosť a automaticky znižuje schopnosť pohodlného spánku. Okrem toho syry komplikujú spánok aj u ľudí, ktorí majú rôzne druhy intolerancie na potraviny. Môžu spôsobovať zápaly, plynatosť a nadúvanie. Pre povzbudivé účinky syrov si ich konzumáciu radšej ponechajme na raňajky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #čokoláda #grapefruit #zmrzlina