Pokračovanie článku: Ktoré potraviny sú katastrofou pre spánok?

Alkohol, áno či nie?

Zradné v tomto smere býva aj víno. I keď je pravda, že večer po práci dokáže pohárik bieleho či červeného moku navodiť pocity uvoľnenia, opak je pravdou. Subjektívne síce pocítime úľavu, telo však na prijatý alkohol reaguje svojským spôsobom. Víno v skutočnosti bráni telu, aby si dostatočne oddýchlo. Kvalitný spánok máme najmä vtedy, keď sa dostávame do takzvanej REM fázy nočného odpočinku.

Podľa odborníčky na výživu Mitzi Dulanovej pitie alkoholu pred spaním zvyšuje pravdepodobnosť, že sa budeme po celú noc prehadzovať. Netreba zabúdať na to, že alkohol u niektorých ľudí zhoršuje aj chrápanie. Pomoc v tomto prípade neponúka ani pivo. Tento druh alkoholu totiž rýchlo dehydruje organizmus, spôsobuje tak svalové kŕče a narúša spánkový cyklus.

banán, serotonín Čítajte viac Banán pomáha pri problémoch so žalúdkom. Aké sú jeho ďalšie benefity?

Čokoláda je vraj ako káva

Hovorí sa, že čokoláda upokojuje podráždené nervy. Spomínané tvrdenie nie je ďaleko od pravdy, hoci závisí od načasovania toho, kedy si sladkú dobrotu doprajeme. Kakaová pochúťka takisto neprospieva REM cyklu spánku. Čokoláda totiž obsahuje veľké množstvo kofeínu a teobromínu. Ide o prírodné stimulačné látky, ktoré povzbudzujú organizmus. Pochutnávanie si na tejto maškrte tesne pred spaním môže mať tak podobné účinky ako vypitie šálky silnej kávy.

Pozor si však treba dávať nielen na nápoje, ale aj na tučné a mastné jedlá. Patria sem hamburgery, zemiakové hranolky či pizza. Potraviny s vysokým obsahom tukov sa trávia o čosi dlhšie než iné druhy potravín. Okrem nadúvania a tráviacich ťažkostí nás pripravujú o vytúženú úľavu zo spánku.

Video
Pozrite sa, ako jednoducho pripravuje pizzu hudobný skladateľ a autor filmovej hudby Slavo Solovic.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pizza u Slava Solovica na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #čokoláda #grapefruit #zmrzlina