Máte zlú náladu? Vyskúšajte tento trik

Zachmúrený pohľad na svet, splín a aj mierne depresie dokáže tento trik odstrániť počas niekoľkých minút. Krátky beh má schopnosť aj u starších ľudí priamo vplývať na časti mozgu, ktoré sa podpisujú pod pocity šťastia.

12.03.2022 06:00
beh, behanie, šport, športovanie, zdravie, Foto: ,
Aj krátky beh zlepšuje fungovanie mozgu.
debata

Nový výskum tvrdí, že stačí behať menej intenzívne a iba desať minút. Zaujímavé na výskume je to, že tento druh „tréningu“ má pomôcť najmä seniorom, pretože nie je náročný.

Overené vedcami

Krátky beh zlepšuje funkcie mozgu. Vedci tvrdia, že každý druh cvičenia či pohybu prináša určité pocity pohody, ale mierny poklus má predsa čosi viac do seba. Výskum sa uskutočnil na vzorke 26 zdravých ľuďoch. Tréning každého z nich trval 10 minút pri asi 50 % maximálnej spotrebe kyslíka. Po spomínanom čase nasledoval odpočinok. Odborníci zistili, že desaťminútový beh stimuluje prefrontálny kortex, to je časť mozgu, ktorá zodpovedá za lepšiu náladu a lepšie mozgové funkcie.

Všetko so všetkým súvisí

Donedávna panoval názor, že s pribúdajúcim vekom dochádza k strate nervových buniek. Vedecké predpoklady vychádzali z toho, že po odumretí týchto neurónov logicky postupne klesajú viaceré funkcie mozgu. Odborníci sa zároveň domnievali, že aj počet neurónov v mozgu je stabilný.

vitamíny, zdravá strava, artróza, kĺby Čítajte viac Únava a vyčerpanie: Aké vitamíny nesmú chýbať v "domácej" lekárničke?

Podľa odborníčky Chrissy Carrollovej môžu aj starší ľudia produkovať nové nervové bunky prostredníctvom takzvanej neurogenézy a beh k tomu výrazne prispieva. Z jej vyjadrení vyplýva, že krátky intenzívny pohyb, ktorý prioritne povzbudzuje činnosť srdca, má vplyv aj na zlepšenie funkcií mozgu.

Starnutím nemusia odumierať nervové bunky

Chrissy Carroll tvrdí, že aj krátky beh zlepšuje fungovanie mozgu. „Zatiaľ čo vedci predtým verili, že počet neurónov v mozgu je nemenný, v súčasnosti je to inak. Dospelí ľudia dokážu generovať nové neuróny pomocou neurogenézy,“ pokračuje.

beh, alkohol, zima Čítajte viac Poznáte plusy a mínusy cvičenia vonku v zime?

Pojem neurogenéza znamená, že náš mozog dokáže počas života produkovať stále nové bunky. Pri behu sa aktivujú viaceré časti mozgu, ktoré si vyžadujú zapojenie viacerých častí tela do pohybu. Využitie takmer všetkých zmyslov pri pohybe a udržiavanie rovnováhy pomáhajú mozgu rýchlo sa dostať do skvelej kondície. Lepšie sú tak na tom pamäť, schopnosť učiť sa a koncentrácia.

Netreba mať strach

V prípade, ak sme limitovaní časom, krátky beh je ideálnou voľbou. Začína sa spravidla chôdzou. Po získaní kondície sa postupne pridáva niekoľkosekundový poklus, ktorý ihneď strieda chôdza. Neskôr sa tieto časové intervaly predlžujú na zopár minút, až kým dosiahneme ideálnych desať minút krátkeho behu vcelku.

Krátky beh je skvelým pomocníkom v boji proti srdcovým ochoreniam. Nie je náročný na fyzickú kondíciu a nepredstavuje vysoké riziko pádov a kolapsu, pokiaľ si zvolíme poklus a príliš sa nenáhlime. Pri tomto druhu športu sa spaľuje viacej energie, zbavujeme sa nadváhy, obezity a pri cukrovke si tiež udržiavame hladiny cukru v krvi na normálnych hodnotách.

Beh sa všeobecne neodporúča ľuďom, ktorých bolia kĺby alebo nedokážu udržiavať rovnováhu. V každom prípade si túto aktivitu môžeme nahradiť aj chôdzou, športom zvaným Nordic walking, alebo bicyklovaním na stacionárnom bicykli alebo v exteriéri.

seniori, dôchodcovia, cvičenie Čítajte viac Výskum tvrdí: Na cvičenie nie je nikdy neskoro

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #beh #dobrá nálada #srdcovo-cievne ochorenia #Nordic walking