Poznáte najlepší nápoj proti zápalom?

Hoci to na prvý pohľad vyzerá ako sci-fi, vedci tvrdia úplný opak. Zápalové reakcie v tele, ktoré sú príčinou celého radu zdravotných problémov u ľudí vo vyššom veku vraj dokáže zmierniť obyčajná voda. Ako je to možné?

13.03.2022 06:00
vápnik, voda, minerálka, minerál Foto:
Dávno vraj už neplatí, že ideálom sú dva litre pitnej vody počas dvadsiatich štyroch hodín.
debata (7)

Zápal je hlavnou prekážkou hojenia rán v ľudskom tele či príčinou rozličných ochorení. Pôvod má vo vírusoch, infekciách, škodlivom životnom prostredí. I keď sa zdá, že môže mať na svedomí obyčajné a často len prechodné choroby, nie je to úplná pravda. V mnohých prípadoch totiž prerastá do chronickej (trvalej) podoby a v takýchto prípadoch je najmä u seniorov živnou pôdou pre ďalšie zdravotné ťažkosti. Zápal totiž stojí za artritídou, srdcovými ochoreniami a niekedy i za cukrovkou.

Potraviny plné zdravia

K dobre známym takzvaným protizápalovým potravinám patrí ovocie a zelenina. Obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré si dokážu hravo poradiť so spomínaným problémom. Bojujú s oxidačným stresom, ktorý vzniká ako dôsledok nesprávneho stravovania, fajčenia či pitia alkoholu. Najviac antioxidantov je v bobuľovitom ovocí, ale aj v zelenine, ktoré má žltú, oranžovú alebo červenú farbu. Na tanieri by nám tak nemali chýbať z ovocia čučoriedky, maliny, jahody a zo zeleniny paprika či rajčiny. Okrem potravín sa k skvelým pomocníkom, ktorí dokážu zatočiť so zápalom zaraďuje prekvapivo aj voda.

čučoriedky Čítajte viac Ako pomáhajú čučoriedky seniorom?

Strata vody hrozí najmä seniorom

Zápal sa objavuje aj vtedy, keď sa ľudské telo nedokáže dostatočne rýchlo a dôsledne zbavovať nadbytočného odpadu. „Jednou z hlavných úloh vody je napomáhať telu v prirodzenom procese detoxikácie,“ vysvetľuje expertka Sydney Greene. Ako ďalej hovorí, detoxikácia a časté chodenie na toaletu umožňuje čo najprirodzenejším spôsobom zbaviť sa škodlivých látok a tým aj znížiť zápal v tele. Netreba zabúdať, že dehydratácia, teda príliš rýchla strata tekutín z organizmu, sa dokáže objavovať najmä u starších ľudí. Seniori vplyvom staroby nepociťujú smäd ani vtedy, keď ich telo skutočne potrebuje vodu.

Voda pomáha starším aj inak

Portál Medical News Today upozorňuje, že voda napríklad tvorí až 80 % všetkých chrupaviek v našom organizme. Tie sa nachádzajú v kĺboch, platničkách, chrbtici. Tvoria takzvanú synoviálnu tekutinu, ktorá premasťuje a chráni kĺby pred preťažením a zraneniami. Bez dostatočného príjmu tekutín tak strácajú svoju prirodzenú schopnosť tlmiť nárazy, čo sa môže prejaviť ťaživými bolesťami a imobilitou. Zdravie kĺbov je často signálom aj zníženého zápalu v tele.

kurací vývar, kuracina Čítajte viac Prečo sa oplatí variť vývar? Posilňuje kosti, zuby, odstraňuje bolesti...

Ráta sa čaj aj polievka

O množstve vody, ktoré máme vypiť počas dňa sa vedú neustále diskusie. Dávno vraj už neplatí, že ideálom sú dva litre pitnej vody počas dvadsiatich štyroch hodín. Samozrejme, vypitie spomínaného objemu nič nepokazí, ale zrejme ani priveľmi nepomôže. Vedci určili, že príjem tekutín má byť omnoho vyšší. Ale pozor. Do celkového objemu potrebných tekutín počítajú nielen vodu, ale aj polievky, šťavy, čaje, prosto všetko čo má tekutú formu. Výsledné hodnoty potrebného množstva tekutín tak môžu prekvapiť.

Ovocie poskytne veľa vody

Národná akadémia vied, inžinierstva a medicíny v USA presviedča, že muži by mali prijať až 3,7 litra tekutín denne, ženy o liter menej. V tomto prípade netreba zabudnúť na to, že až 20 % tekutín pochádza z jedla. Sydney Greene odporúča zvýšiť množstvo prijatej vody nielen pitím vody, ale aj konzumáciou ovocia, ktoré z väčšej časti tvorí práve táto tekutina. Vodný melón, jahody, jablká a mnohé ďalšie majú vysoký podiel vody a okrem toho dodávajú telu vlákninu, ktorá zlepšuje často problematické trávenie seniorov.

kurkuma, korenie Čítajte viac Prečo by si mali seniori okoreniť život kurkumou?

Zázračná kurkuma

K výborným protizápalovým nápojom však patrí okrem vody aj zelený čaj, smoothie z listovej zeleniny a kurkumový čaj. Zelený čaj prekvapí množstvom antioxidantov, osvieži kofeínom, obsahuje tiež kvalitné minerálne látky, polyfenoly a antioxidanty. Kurkuma je tradičné korenie, ktoré má miesto nielen v indickej gastronómii, ale udomácňuje sa aj v našich zemepisných šírkach. Označuje sa ako superpotravina. Jej protizápalové účinky sa pripisujú najmä obsahu polyfenolov a látky zvanej kurkumín, ktorý zachytáva škodlivé voľné radikály v tele. A keďže zápaly sú v mnohých prípadoch príčinou vzniku rakoviny, kurkumín pomáha aj týmto prípadoch.

Video
Tradičný recept na tradičné jedlo, ktoré buď milujete alebo nenávidíte. Ako chutí vám?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Držková polievka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #cukrovka #zápal #artritída