Nemusíte držať pôst. S únavou zatočíte, ak si na tanier naložíte túto bylinu!

Dlhšie dni, viac slnečných lúčov a prebúdzajúca sa príroda. Jar má svoje nezameniteľné čaro, no napriek tomu sa mnohí z nás po zime cítia unavení a vyčerpaní.

19.03.2022 06:00
petrzlenova vnat Foto:
debata (2)

Pomoc nájdeme na tanieri. Petržlenová vňať pomôže v boji s úzkosťou, očistu naštartujú klíčky.

V prvom rade je dôležité zmeniť stravovacie návyky, ktoré sme počas zimných mesiacov mali. Je pochopiteľné, že mnohí z nás zaraďujú do svojho jedálneho lístka vo vyššej miere výrobky a pokrmy z mäsa, vyšší podiel tukov a strukovín. Telo si takouto formou pomáha prekonať chladnejšie obdobie, no práve jar je skvelou príležitosťou na reštart.

„Ideálnym obdobím na zmenu, je popolcová streda, ktorou sa začal štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou. Naši predkovia veľmi dobre vedeli, čo robia, a to nielen z dôvodu svojej viery. Telo si potrebuje od ťažkých zimných jedál oddýchnuť. Stačí sa prejsť prebúdzajúcou sa prírodou a ideálne suroviny nám udrú do očí. Vhodné je zaradiť do stravy medvedí cesnak, žihľavu, púpavové listy či valeriánu. Listová zelenina by mala od nás dostať zelenú,“ hovorí s úsmevom špecialistka na potraviny z prírody Zdenka Havettová.

Zdravé a dostupné

Ľudské telo je naprogramované na sezónnu stravu dostupnú v stredoeurópskom regióne. Na to by sme mali myslieť počas každého ročného obdobia. Je pochopiteľné, že v zime siahame viac po koreňovej zelenine, po zemiakoch a múke, no na jar by mal klíčiť aj obsah našich tanierov.

„Klíčky sú veľmi vhodným doplnkom, zároveň sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov, minerálov, bielkovín. Odporúčam siahnuť po klíčkoch červenej šošovice, mungo fazuliek a zabúdať by sme nemali ani na žeruchu a pažítku,“ pokračuje Zdenka Havettová.

V boji s úzkosťou sa osvedčila petržlenová vňať, takže ju určite nevynechajte. Podobné účinky má aj brokolica, kel či ružičkový kel.

Zabúdať netreba ani na čerstvú jarnú zeleninu. Jarnej strave pomôže, ak sa skráti čas na jej prípravu. Vhodné je blanšírovanie a naparovanie. Ako prílohu možno podávať pšeno, bulgur, kuskus, jačmeň, krúpy.

Video
Tento netradičný sladký recept z bulguru vás určite zaujme natoľko, že ho budete chcieť vyskúšať a pripraviť s nami.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #petržlen #jarná únava #bylina