Seniori: Aktívnejší ľudia žijú dlhšie

Predstaviteľ nemeckého osvietenstva Georg Christoph Liechtenberg povedal: „Nič nerobí človeka rýchlejšie starým, ako stála myšlienka na to, že zostarne...“ Starnutie je realita a nevyhne sa mu nik. Jeho priebeh závisí od genetických faktorov, ale aj od prístupu k životu konkrétneho človeka. Seniorský vek vôbec nemusí byť stereotypný a pre mnohých práve odchod do penzie môže byť novou výzvou.

25.03.2022 06:00
seniori, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Môžeme, a ak áno, tak ako ovplyvniť naše starnutie a žiť čo najdlhšie v čo najlepšom zdraví? "Genetické faktory a vplyvy vonkajšieho prostredia sa dajú len ťažko ovplyvniť, no k najvýznamnejším ovplyvniteľným faktorom zdravého starnutia nesporne patrí správny životný štýl,“ uviedli odborníci z Úradu verejného zdravotníctva. "Aktivity seniorov sú závislé od ich zdravotného stavu, od trhu práce a životnej filozofie. V zásade platí, že aktívnejší ľudia žijú dlhšie.“

Starnutie a choroby sú dve úplne odlišné skutočnosti a v nijakom prípade ich nemožno stotožňovať. "Starnutie je normálnym obdobím života. S pribúdaním rokov sa však zvyšuje chorobnosť. Zmeny, ktoré vznikajú starnutím, vytvárajú základňu pre častejší výskyt chorôb. U starých ľudí sú najčastejšie chronické choroby: srdcovocievne, ateroskleróza, vysoký krvný tlak, kŕčové žily, zhubné nádory, cukrovka, degeneratívne ochorenia kostí a kĺbov, ochorenia zmyslových orgánov, hluchota, sivý zákal, mozgové porážky, poruchy trávenia, nespavosť,“ uvádzajú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva.

Čo za to môže? Najmä strava s vysokým obsahom tukov, neprimerané množstvo cukru, časté a nadmerné solenie, ktoré v konečnom dôsledku vyúsťujú do obezity, vysokého tlaku a urýchleného starnutia ciev. Aby sa zabránilo procesu chorobného starnutia, je potrebné zmeniť aj každodenné návyky a do denných aktivít zaradiť racionálnu stravu, pohyb a pozitívne myslenie.

vápnik, voda, minerálka, minerál Čítajte viac Poznáte najlepší nápoj proti zápalom?

Je však veľa ľudí, ktorí aj po dosiahnutí dôchodkového veku chcú byť aktívni aj v pracovnom procese. Penzie sú relatívne nízke a vyžiť z dôchodku je, najmä pri súčasnej inflácii, čoraz ťažšie. Aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo viac ako 200-tisíc penzistov stále pracuje. Navyše, prácu seniorov podporuje aj Rada ministrov pre zamestnanosť a sociálne veci (EPSCO). Diskusia sa totiž dotkla aj návrhov, ako motivovať starších ľudí, aby zostali v zamestnaní. Výsledkom rokovaní je potreba prispôsobiť pracovné prostredie a pracovné podmienky seniorom, aby sa zabránilo ich predčasnému ukončovaniu profesionálnej činnosti.

„Uvedomujeme si, že zamestnávanie starších ľudí je spojené s mnohými výzvami. Seniori čelia predsudkom, ktoré súvisia s ich efektivitou a digitálnymi zručnosťami. Preto je veľmi potrebné ponúknuť im dlhodobé a udržateľné riešenia, ktoré im umožnia aktívne pracovať, a ktoré uľahčia plynulejší prechod z práce do dôchodku. Stále platí, že zamestnanie staršej populácie zostáva najlepšou ochranou proti sociálnemu vylúčeniu,“ uviedol bývalý štátny tajomník rezortu práce Boris Ažaltovič.

šmejdi Čítajte viac Ako sa ubrániť podomovým podvodníkom?

Penzisti, ktorí ale pracovať nemôžu, môžu využiť viaceré zľavy. Ak ich penzia neprevyšuje mesačne 680 eur, majú lieky zadarmo. Môžu aj svoju obec či mesto požiadať o úľavu na dani. Zľavy sa zvyčajne týkajú daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad. Ak ich daná obec či mesto poskytuje, treba si podať žiadosť, tieto úľavy nie sú poskytované automaticky.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o oslobodenie od koncesionárskych poplatkov. Žiadosť treba adresovať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady.

Pri vstupoch do múzeí či divadiel či pri návšteve výstav sa dá ušetriť až polovica vstupného. Pýtajte sa aj na zľavy v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. Penzistov sa týkajú aj takzvané dotované dovolenky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aktívny senior