Ako si poradiť s hlienom a predchádzať zápalu pľúc?

Vysoké horúčky, plytké dýchanie, triaška, ale aj záchvaty kašľa a bolesť na hrudníku. V prípade, že sa obávate v tomto chladnom počasí nebezpečného zápalu pľúc, zbystrite pozornosť. Výbornou prevenciou proti rôznym pľúcnym ochoreniam sú niektoré osvedčené byliny.

20.03.2022 09:00
zázvor, ďumbier Foto:
Zázvor. Zdravý zázrak pri chrípke a prechladnutí.
debata (5)

Pneumónia (zápal pľúc) je stav, ktorý spôsobuje infekcia. Vyvoláva ho vírus, alebo baktérie. Ak sa nelieči včas, môže ohroziť každú skupinu ľudí, najmä však vo vyššom veku. K skvelým potravinám, ktoré fungujú ako antibiotikum patrí jednoznačne cesnak. Účinne sa dokáže popasovať s choroboplodnými látkami a infekciami. Cesnak pozitívne vplýva na črevnú mikroflóru, čím sa zlepšuje prirodzená imunita a obranyschopnosť organizmu. Skvelý liek z tejto byliny si pripravíme rozdrvením dvoch či troch strúčikov cesnaku, ktoré mierne zohrejeme. Teplú šťavu z cesnaku si nanesieme na hruď, čím si pomôžeme pri uvoľňovaní hlienov.

Túto domácu medicínu si môžeme pripraviť aj zo sušeného cesnaku, ktorý zmiešame s olivovým olejom. Samozrejme, cesnak nie je nápomocný len zvonku, ale aj zvnútra a preto sa odporúča jeho pravidelná konzumácia. Pravdou je, že od jeho jedenia nás odradzuje jeho aróma. V tomto prípade platí, že vôňa cesnaku sa z tela vytratí do 48 hodín a napríklad z cibule do 24 hodín.

vápnik, voda, minerálka, minerál Čítajte viac Poznáte najlepší nápoj proti zápalom?

Skutočné zlato proti chorobám

Pľúca dokáže pohladiť aj kurkuma. Ide o typické indické korenie, ktoré má silné antiseptické, antioxidačné účinky a protizápalové vlastnosti. Korenie pripomínajúce zlatý prášok sa chváli vysokým obsahom éterických (prchavých) olejov a obsahom látky zvanej kurkumín. V rámci prevencie sa kurkuma mieša s mliekom. Táto zmes sa zahreje a pije sa každý deň. Okrem protizápalového účinku má tento kurkumový nápoj aj schopnosť rýchlejšie hojiť rany. Zo spomínanej byliny si môžeme vytvoriť aj pastu, ktorú si pripravíme zmiešaním s medom. Natieraním hrudníka dokonca pomáha pri vážnejších prechladnutiach, kašli a pri uvoľňovaní hlienu.

Video
Zázračný cibuľový med! Ako ho správne pripraviť, aby pomáhal čo najlepšie?

Horká chuť, ktorá lieči

Prvú pomoc pri prechladnutí, chrípke a kašli môžeme nájsť aj u zázvoru. Ide o najpoužívanejšiu bylinu, ktorá dokáže pôsobiť preventívne aj v rámci zápalu pľúc. Pozor si v tomto prípade treba dávať na jeho nadmerné používanie, pretože vo vysokom množstve silno dehydruje organizmus. Zázvor má tiež skvelé protizápalové a antiseptické vlastnosti. Používa sa čerstvý alebo vo forme prášku a často sa kombinuje s cesnakom. Zázvor si nastrúhame najemno, pridáme do neho pretlačený cesnak a trochu citrónovej šťavy. Podomácky vyrobenú zmes pijeme dvakrát denne a ako prevenciu každý druhý deň. Zo zázvoru sa pripravuje aj skvelý čaj s medom, ktorý si môžeme okoreniť rovnako účinnou kurkumou.

Lepší než petržlen

Skvelým pomocníkom v prevencii zápalu pľúc je, netradične, aj paštrnák. Šťava z tejto zeleniny urýchľuje hojenie poškodeného tkaniva. Obsahuje vysoké množstvo minerálov fosforu a chloridov, ktoré podporujú aj priedušky. Liečivý výťažok z paštrnáka si pripravíme z jeho listov, ale aj koreňa. Účinné látky môžeme extrahovať aj varením. V rámci prevencie, ale aj rekonvalescencie po chorobe sa odporúča piť denne 2,5 dcl šťavy denne.

Paštrnák, alebo ako sa mu ľudovo a úsmevne hovorí zelený ježko, sa podobá petržlenu a na rozdiel od neho má vyššiu výživovú hodnotu. Okrem vitamínov radu B obsahuje aj vitamín C, ktorý je kľúčový v boji proti infekciám. Za zmienku však stojí aj obsah vitamínu E a K, pričom posledná spomínaná látka pomáha starším ľuďom aj pri problémoch so srdcom a cievami.

grapefruit, avokádo Čítajte viac Ktoré potraviny sú katastrofou pre spánok?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #kašeľ #cesnak #zápal pľúc #dýchanie #horúčka