Dávate si po obede "šlofíka"? Pozor! Môže to byť predzvesť vážnej choroby

Dlhšie a častejšie driemanie počas dňa môže byť predzvesťou Alzheimerovej choroby. Vyplýva to zo štúdie, ktorá sledovala denné spánkové návyky starších ľudí.

02.04.2022 06:00
spánok, vankúš, vznášanie, lietanie, sloboda,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nadmerné „šlofíky“ sú podľa vedcov skôr varovným príznakom ako príčinou duševného úpadku, napísal denník The Guardian.

Toto zistenie by mohlo pomôcť zjednotiť rozporuplné výsledky štúdií, ktoré merajú účinky zdriemnutia cez deň na kognitívne zdravie starších ľudí. Niektoré predchádzajúce výskumy zdôrazňovali prínos malej siesty po obede pre dobrú náladu, bdelosť a výkonnosť pri riešení úloh.

Najnovšia štúdia uvádza, že zvyšujúci sa počet šlofíkov súvisí s vyššou pravdepodobnosťou vzniku miernej kognitívnej poruchy alebo Alzheimerovej choroby.

dôchodca, mobil Čítajte aj Chystáte sa do penzie? Od apríla vám pri jej vybavovaní odpadáva ďalšia povinnosť

„Môže to byť znak zrýchleného starnutia,“ uviedla psychiatrička Yue Leng z Kalifornskej univerzity v San Franciscu. „Hlavný záver je, že ak ste neboli zvyknutí driemať a všimli ste si, že začínate byť cez deň viac ospalí, môže to byť signál zhoršujúceho sa kognitívneho zdravia,“ dodala lekárka.

Vedci sledovali niekoľko rokov viac ako tisíc ľudí v priemernom veku 81 rokov. Účastníci nosili každý rok zariadenie podobné hodinkám, ktoré sledovalo ich pohyb 14 dní. Výskumníci interpretovali každé dlhšie obdobie bez aktivity od 9:00 do 19:00 hodín ako spánok.

Účastníci každý rok podstúpili testy na vyhodnotenie poznávacích schopností. Na začiatku štúdie nemalo 76 percent z nich žiadnu kognitívnu poruchu, 20 percent malo miernu kognitívnu poruchu a štyri percentá trpeli Alzheimerovou chorobou.

U ľudí, ktorým sa nerozvinuli kognitívne poruchy, sa driemanie po obede predĺžilo v priemere o 11 minút ročne. Po diagnóze miernej kognitívnej poruchy sa tento nárast zdvojnásobil na celkových 24 minút a po diagnóze Alzheimerovej choroby sa takmer strojnásobil na celkových 68 minút, uvádza štúdia.

seniori, dôchodcovia, turistika, hiking Čítajte aj 50 eur - taký je príspevok štátu na dovolenky penzistov. Ako sa dostať k dotovaným pobytom?

Účastníci výskumu, ktorí si zdriemli viac ako hodinu denne, mali celkovo o 40 percent vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby ako tí, ktorí si zdriemli menej ako hodinu denne. A ľudia, ktorí si zdriemli aspoň raz denne, mali o 40 percent vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby ako tí, ktorí si zdriemli menej ako raz denne.

Predchádzajúci výskum, ktorý porovnával mozgy po smrti pacientov, ukázal, že u osôb s Alzheimerovou chorobou bolo zistených menej špecializovaných neurónov, ktoré podporujú bdelosť.

pracujúci penzista penzista dôchodca Čítajte aj Ľudia budú lepšie informovaní o predpokladanej výške ich budúcich dôchodkov. Vďaka "oranžovej" obálke

Neobvyklé spánkové vzorce, nespavosť a nekvalitný nočný spánok sú u ľudí s demenciou bežné, ale najnovšia práca ukázala, že dôležitú úlohu zohráva aj bežný šlofík. Autori uviedli, že pocit stále väčšej ospalosti počas dňa môže byť skorým príznakom toho, že v mozgu prebiehajú zmeny, ktoré sú predzvesťou demencie.

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #vedci #výskum #spánok #Alzheimerova choroba #poobedná siesta