Ktoré potraviny pomôžu znížiť riziko vzniku rakoviny?

Strašiak, ktorý môže narobiť nenapraviteľné škody s fatálnymi následkami. Rakovina prichádza nečakane a zväčša jej nevieme predísť. Existujú však aj šikovné triky na to, ako znížiť jej rozvoj na minimum.

26.03.2022 06:00
kel, listová zelenina Foto:
Kel sa chváli aj vitamínmi A, K a C.
debata (7)

Soľ a konzervované potraviny sú najčastejšou príčinou vzniku niektorých druhov rakoviny, najmä nádorov žalúdka. Denná spotreba sodíka, ktorý sa nachádza v soli, by sa mala pohybovať maximálne do pol druha gramu denne. Mladí a ľudia v strednom veku môžu ísť aj pod túto hranicu. Seniori do 70 rokov by mali konzumovať do 1300 mg sodíka a nad 70 rokov ešte o sto mg menej.

Jedlá, ktoré majú vysoké množstvo soli, spôsobujú aj iné zdravotné problémy, najčastejšie však s krvným tlakom. Hypertenzia, vysoký krvný tlak, sa označuje ako tichý zabijak. Spočiatku totiž nemá viditeľné príznaky, v neskorších štádiách však spôsobuje vážne zdravotné problémy.

Radšej si navariť

Spracované potraviny, polotovary a rýchle občerstvenie vedú nielen k priberaniu, zápalom, cukrovke, rôznym alergiám, ale aj celkovému zhoršeniu zdravotného stavu. Obsahujú vysoké množstvo takzvaných transmastných kyselín, rafinovaného cukru a umelých sladidiel. Kombinácia zápalu a spomínaných ochorení môže vyústiť do vzniku nádorových ochorení. Naopak, prevenciou v boji proti rakovine je pochutnávanie si na troch až piatich porciách ovocia a zeleniny denne. Polotovary a rýchle občerstvenie je vhodné nahradiť celozrnnými potravinami a strukovinami.

hrubé črevo, rakovina, doktor Čítajte viac Ktoré signály tela prezrádzajú rakovinu?

Pomôže stopka fajčeniu

Fajčenie má na svedomí veľké množstvo druhov rakoviny. Nádorové ochorenia vyvolávajú rôzne karcinogénne látky, ktoré vznikajú pri spaľovaní tabaku. Tento zlozvyk oslabuje imunitný systém a podpisuje sa pod bujnenie rakovinových buniek. Ukazuje sa, že fajčenie spôsobuje rakovinu hrdla, pažeráka, ústnej dutiny, žalúdka, obličiek, ale aj pankreasu, močového mechúra. Prekvapivo môže stáť aj za rakovinou krčka maternice. Obmedzenie fajčenia a pridanie pohybu, napríklad v podobe chôdze, do každodennej rutiny znižuje riziko rakoviny hrubého čreva až o 50 %.

Ktoré potraviny pomôžu?

V rámci prevencie rakoviny pomáha príjem antioxidantov, ktoré sa nachádzajú vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny. Netreba zabúdať, že spomínané látky znižujú takzvaný oxidačný stres, ktorý je spôsobený voľnými radikálmi. Medzi najúčinnejšie antioxidanty patria lykopén, a beta-karotén. Lykopén sa nachádza v paradajkách, beta-karotén v mrkve, marhuliach a broskyniach. V červenom víne je resveratrol. Na zozname antioxidantov je aj čokoláda, ktorá obsahuje vysoké množstvo flavonoidov.

čučoriedky Čítajte viac Ako pomáhajú čučoriedky seniorom?

Čučoriedky, orechy, ale i kel

Dostupnou protirakovinovou potravinou sú aj chutné čučoriedky. Drobné fialové bobuľovité ovocie obsahuje antokyány, ktoré znižujú krvný tlak, riziko srdcových chorôb, hladinu cholesterolu, ale fungujú aj v rámci prevencie rakoviny. Menej obľúbenou potravinou, ktorá skvele funguje proti bujneniu nádorových buniek je kel, ale tiež karfiol a brokolica.

Kel sa okrem toho chváli aj vitamínmi A, K a C. Bohatým zdrojom antioxidantov, ale aj vitamínov radu B, sú tiež pekanové orechy. Chvália sa tiež vysokým množstvom kyseliny listovej a vitamínu A. Z minerálnych látok majú horčík, vápnik, draslík, fosfor a zinok.

Video
Máte radi bylinky? Skúšali ste niekedy fenikel, ktorý je zapekaný?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapekaný fenikel na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #čučoriedky #kel #soľ #onkologické ochorenia