50 eur - taký je príspevok štátu na dovolenky penzistov. Ako sa dostať k dotovaným pobytom?

Penzisti môžu aj tento rok využiť päťdesiateurový príspevok na dovolenku. Podmienkou je, že musia mať trvalý pobyt na Slovensku a nemôžu pracovať.

31.03.2022 14:00
seniori, dôchodcovia, turistika, hiking Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Pobyty so štátnou účelovou dotáciou už tradične organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. "Dotácie na rekreačné a rekondičné pobyty sú určené na udržanie spoločenskej aktivity vedúcej ku skvalitneniu života v seniorskom veku.

Na pobyte s dotáciou sa môže zúčastniť občan SR, poberateľ starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nepracuje. Túto skutočnosť účastníci musia potvrdiť podpísaním Čestného vyhlásenia, ktoré dostanú pri nástupe na pobyt. Na dotáciu nemá nárok ani penzista pracujúci na dohodu," priblížila podmienky získania „dotovaného“ pobytu Valéria Pokorná, ktorá je poverená vedením Jednoty dôchodcov na Slovensku.

„Seniori narodení v roku 1959 a skôr sa musia preukázať Rozhodnutím Sociálnej poisťovne o pridelení dôchodku, pretože sa od roku 2021 zmenil dôchodkový vek poistencov narodených od v rokoch 1957 až 1965, a vek nie je zárukou poberania dôchodku.“ Upozornila, že Jednota dôchodcov je iba organizátorom pobytov. „Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutými osobami a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom, a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie ak nemá dotačný poukaz. Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom dôchodku,“ dodala.

šmejdi Čítajte viac Ako sa ubrániť podomovým podvodníkom?

Ako uviedla, Jednota dôchodcov na Slovensku dostala finančné prostriedky na 7 000 poukazov v celkovej výške 350 000, dotácia na jeden poukaz je 50 eur. „Pobyty poskytuje 16 kúpeľných zariadení. Rekondično-liečebný pobyt je možné čerpať raz ročne a iba u jedného poskytovateľa,“ konštatovala Pokorná. Upozornila, že na dotovaný pobyt penzista nemá právny nárok. Prvé nástupné termíny sú 4. apríla a končia sa posledným turnusom od 21. novembra.

Konfederácia odborových zväzov dostala od rezortu práce 250-tisíc eur. „Rekreačné pobyty so štátnou účelovou dotáciou sú poskytované hotelovou sieťou SOREA v najatraktív­nejších lokalitách Slovenska a v Hoteli Zámok Topoľčianky a Flóra v Trenčianskych Tepliciach. V prípade podania žiadosti na viac hotelov a prijatia kladnej odpovede si klient sám vyberie hotel a zaplatením rezervačného záznamu do desať dní potvrdí svoju účasť. Prvý možný termín nástupu je 3. apríl,“ uviedla Beata Töröková, obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea.

Pobyty pre nepracujúcich penzistov má pripravené aj Odborový zväz potravinárov v Oravskej horárni. Od ministerstva práce dostali dotáciu v sume 40-tisíc eur. „Pobyt sa začína vždy v pondelok obedom s končí v sobotu po raňajkách. Určený je pre nepracujúcich dôchodcov a dotácia v sume 50 eur je už odpočítaná z ceny pobytu,“ uviedla predsedníčka zväzu Magdaléna Mellenová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov