Pokračovanie článku: 50 eur - taký je príspevok štátu na dovolenky penzistov. Ako sa dostať k dotovaným pobytom?

Ako sa dostať k dotovaným pobytom

Ako získať dotáciu 50 eur na dovolenku a kto má nárok na dotovanú dovolenku? Otázky a odpovede o dotovaných pobytoch dôchodcov.

  1. Dôchodcovia nemajú na rekreačné a rekondičné pobyty so štátnou 50-eurovou dotáciou právny nárok.
  2. Týchto pobytov sa môžu zúčastniť iba poberatelia starobného alebo predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorí nemajú príjem zo zamestnania či podnikania alebo inej závislej činnosti.
  3. Podmienkou je aj slovenské občianstvo s trvalým pobytom na Slovensku.
  4. Nepracujúci senior sa pobytu môže zúčastniť iba raz za kalendárny rok.
  5. Súčasťou dotačného poukazu je aj čestné vyhlásenie účastníkov, že spĺňajú vyššie uvedené skutočnosti.
  6. V cene pobytov nie je započítaná daň z ubytovania, tá je rozdielna v jednotlivých lokalitách. Ťažko zdravotne postihnuté osoby mávajú zľavy.
  7. Ak by sa dodatočne zistilo, že dôchodca nesplnil kritériá a i tak čerpal štátnu dotáciu, bude musieť rozdiel doplatiť.
  8. Dôchodcovia zamestnaní na dohodu nemajú nárok na dotáciu.
  9. Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú zdravotne ťažko postihnutí a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške. Štátna dotácia sa na sprievodcu nevzťahuje.
  10. Ak sa chce na pobyte zúčastniť manželský pár, kde jeden ešte pracuje a nepoberá dôchodok, tento musí uhradiť plnú výšku pobytu.
  11. Penzista sa musí preukázať Rozhodnutím Sociálnej poisťovne o pridelení dôchodku.
seniori, dôchodok Čítajte viac Seniori: Aktívnejší ľudia žijú dlhšie

otázky a odpovede O štátnej účelovej dotácii

Ako získať štátnu účelovú dotáciu 50 eur na dovolenku?

Štátnu účelovú dotáciu na dovolenku pre seniorov dostali od ministerstva práce Konfederácia odborových zväzov v sume 250-tisíc eur, Jednota dôchodcov na Slovensku 350-tisíc eur a Odborový zväz potravinárov 40-tisíc eur. Štátna účelová dotácia na dovolenku v celkovej výške 50 eur na osobu je určená nepracujúcim dôchodcom a slúži najmä na skvalitnenie ich života. Ceny rekondično-liečebných pobytov určených seniorom sú uvedené už po odpočítaní 50 eur.

Kto má nárok na dotovanú dovolenku?

O príspevok môžu požiadať všetci nepracujúci dôchodcovia s trvalým pobytom na Slovensku, poberajúci starobný, predčasný alebo výsluhový dôchodok. Musia však doložiť doklad o jeho poberaní a potvrdenie, že sú penzistami. Avšak pozor! Na dotáciu nie je právny nárok a počet poukazov je limitovaný.

Dovolenky penzistov: Dobré zdravie z Oravskej horárne

Potravinári majú pripravený rekreačný pobyt na 6 dní/5 nocí so štátnou dotáciou iba za 185 eur na osobu. Cena zahŕňa: 5× ubytovanie v dvojposteľových izbách, 5× plnú penziu, 1× celodenný zájazd do Zuberca i na Oravskú priehradu so 100 % zľavou z dopravy, spoločnú vychádzku.

  • Termíny: 13. 4 až 18. 4., 25. 4 až 30. 4., 2. 5 až 7. 5., 16. 5 až 21. 5., 30. 5 až 4. 6., 6. 6 až 11. 6., 13. 6 až 18. 6. a tiež v termínoch od 17. 10 až 26. 11. 2022
  • Cena pobytu v letnej sezóne je 222 eur na osobu od 20. 6 do 15. 10. 2022.
  • Pobyt sa začína vždy v pondelok obedom s končí sa v sobotu po raňajkách.
  • POZOR: Cena pre verejnosť bez dotácie je 235 alebo v letnej sezóne 272 eur.
  • Rezervácie: Penzión Oravská horáreň, Oravský Podzámok, lokalita Zábava-Hruštín, 0918 591 942, 0918 494 494, info@oravskahoraren

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov