Hľadanie partnera online nie je len pre mladých

Zoznamovanie sa cez internet nie je už dávno výsadou mladších ročníkov ľudí, ale nachádza si svoje miesto aj medzi päťdesiatnikmi či seniormi. Nová webová platforma zoznamka-seniori.sk im ponúka možnosť nájsť si partnera a vyhnúť sa tak samote či sociálnej izolácii.

03.04.2022 06:00
penzisti, manželia, radosť, láska, objatie Foto:
Zoznamovať sa a hľadať si partnera sa dá v každom veku.
debata

Myšlienka založiť webovú stránku pre zoznamovanie sa starších ľudí vznikla z osobnej skúsenosti rodičov zakladateľov tohto portálu. „Predtým žili rodiny spolu, aj medzigeneračne, zatiaľ čo dnes, keď sa deti odsťahujú, zostávajú rodičia sami. Pokiaľ sa k tomu rozvedú, alebo jeden z nich zomrie, žijú naozaj osamote. Navyše, ale ešte trpia pocitom, že sa v dnešnom svete už ani zoznámiť nemôžu,“ vysvetľuje administrátor zoznamky Jakub.

Pre koho je určená?

Primárne sa podľa jeho slov zameriava na ľudí nad päťdesiat rokov, ktorí sa aktívne zaujímajú o tento spôsob zoznamovania sa. V modernej dobe, kde nie je núdza na iné zoznamky, a je ich možné používať v reálnom čase pomocou rôznych mobilných aplikácií, prichádza o čosi podobný spôsob zoznamovania. V niečom sa predsa líši. Dáva starším a osamelým ľuďom väčší pokoj, viac času a priestor na nájdenie si svojho šťastia.

„Od iných zoznamiek sa líšime v dvoch veciach. Po prvé, nikomu nehovoríme, že sa zoznámia hneď. Väčšina seniorov nesedí pri počítači alebo telefóne celý deň, aby odpovedali ihneď, ako im cinkne prijatá správa. Preto svojich užívateľov nabádame k trpezlivosti, pravidelnému vráteniu sa a aktívnemu oslovovaniu potenciálnych partnerov. Po druhé, snažíme sa o osvetu a osobný kontakt s používateľmi. Na mobilných zoznamovacích aplikáciách vám na podpore nikto neodpovie. My berieme osobnú zodpovednosť a snažíme sa v pracovných dňoch odpovedať do 24 hodín na každú otázku. K tomu svojich užívateľov zásobujeme tipmi a informáciami,“ hovorí administrátor o podstate fungovanie zoznamovacieho webu, ktorý môže byť podľa neho dobrý spôsob na to, ako sa zbaviť sociálnej izolácie.

okuliare, počítač, klávesnica, krátkozrakosť, myopia, ďalekozrakosť, očná chyba, únava Čítajte viac Na čo si majú dať seniori pozor pri zoznamovaní cez internet?

Netreba sa vzdávať, ale hľadať

Hoci zoznamka funguje krátko, pozitívne ohlasy prichádzajú každý deň. Spravovatelia webu si s užívateľmi píšu, vysvetľujú im rôzne veci, prosto kontrolujú či všetko funguje tak ako má.

„Občas však narazíme aj na negatívne reakcie. Obvykle však vychádzajú iba z nepochopenia. Prevádzkujeme platformu, teda miesto, kde sa môžu stretávať dve strany. Nezaručujeme to, že sa u nás niekto zoznámi. To ani nemôžeme ovplyvniť.“

Zaujímavé je, že seniorov online priestor neodrádza, ale láka. Oproti mobilným aplikáciám, ktoré sú jednoducho povedané zamerané na rýchle zoznamovanie, otázky, odpovede a schôdzky, tento spôsob hľadania si partnera či partnerky ponúka väčší odstup a čas nadýchnuť sa.

Zdatní aj v nových technológiách?

Okrem toho, starší ľudia v súčasnosti sú inou generáciou, než seniori spred dvadsiatich rokov. Informačno-technické prostriedky sa totiž stávajú bežnou súčasťou ich života. „Na začiatku bolo pre nás prekvapením, že väčšina seniorov je pomerne zdatných v informačných technológiách. Žiaľ tí, ktorí majú napríklad nižšie sebavedomie, naopak, akýkoľvek neúspech odradí. Trebárs si nedokážu nahrať fotku, a tak sa cítia zle. Môže to teda byť pozitívne, pokiaľ to zvládnu, ale na druhú stanu je tu aj nebezpečenstvo opaku. Dôležitá je snaha sa naučiť systém zvládnuť a pokiaľ niečo nejde napísať si o pomoc. Od toho sme tu. Potom môže aj online platforma, ktorou zoznamka je, slúžiť ako možnosť sociálnych kontaktov,“ dodáva.

ženšen Čítajte viac Ktoré výživné látky zlepšia sex u seniorov?

Ako na to?

Na zoznamovanie je potrebné mať emailovú adresu. K nej si užívateľ zvolí heslo, nahrá si vlastnú fotografiu. Záujemca o zoznámenie vyplní vek, prípadne aj mesto odkiaľ pochádza. „Ako som už naznačil skôr, samotné zoznamovanie si vyžaduje trpezlivosť, pravidelne sa vracať a oslovovať stále nové tváre. Zoznamku kontrolujeme každý deň a okrem odpovedí na otázky, tiež kontrolujeme profily. Mažeme falošné profily nigérijských princov a amerických vojakov, prípadne profily, na ktoré nás používatelia upozornia,“ uzatvára s úsmevom prevádzkovateľ stránky Jakub.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zoznamovací klub #online zoznamka #internetová aplikácia