Prečo nie je dobré podceňovať cukrovku vo vyššom veku?

Problémy so zrakom, srdcom či obličkami. Toto je len zlomok ťažkostí, ktoré sa môžu objaviť u ľudí, ktorí netušia, že ich trápi cukrovka.

09.04.2022 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
V prípade vysokých hodnôt glukózy v krvi, nemôže krv cirkulovať dostatočne efektívne.
debata

Existujú však typické príznaky tejto choroby, ktoré nás dokážu upozorniť, že niečo s nami nie je v poriadku. Ktoré k nim patria?

1. Hlad je otravný

Vysoká hladina v krvi sa odborne nazýva hyperglykémia. Ide o stav, ktorý vzniká v dôsledku nedostatku inzulínu v tele. V prípade, že sa nezachytí včas a nelieči sa, zvyšuje sa riziko vzniku srdcovocievnych chorôb, mŕtvice, ochorení obličiek, očí, ale rastú aj problémy nervového systému.

Typickým príznakom diabetu je netypický nárast hladu. „Dokonca aj po jedle sa môžeme cítiť hladní,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Amy Hess-Fischl pre portál eatthis.com. „Je to preto, že svaly nemajú dostatok energie, ktorú potrebujú z potravy. Inzulínová rezistencia teda bráni vstupu glukózy do svalov, ktorým neposkytuje dostatok energie,“ pokračuje. Nielen svaly, ale aj ostatné telesné orgány podľa nej vysielajú mozgu informáciu o tom, že má nedostatok energie a je stále hladné.

diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte viac Buďte na pozore. Poznáte mýty o cukrovke?

2. Stále nutkanie na močenie

K symptómom cukrovky 2. typu patrí aj pocit častého močenia. Niekedy sa najmä u mužov zamieňa s problémami, ktoré ich trápia vo vyššom veku. Diabetes si tak starší muži môžu pomýliť s ťažkosťami s prostatou či prechladnutím. Nutkanie na močenie sa typicky spája s vysokou hladinou cukru v krvi. Pri cukrovke sa nedokážu spracovať zásoby glukózy (cukru), ktorá prechádza obličkami. Namiesto toho sa telo pokúša zbaviť prebytku glukózy práve prostredníctvom mo­ču.

3. Rýchle chudnutie nie je v poriadku

Typickým príznakom toho, že niečo nie je s našim telom v poriadku je aj rýchla strata hmotnosti. Podľa odborníka na hormonálnu sústavu Kevina Pantaloneho sa ľudia dostanú na vyšetrenie neskoro, väčšinou po piatich rokoch od vypuknutia cukrovky. Dôvod je, ako tvrdí, iracionálny. „Často sa stáva, že racionalizujú svoje symptómy, ospravedlňujú ich. Tým sa stav len zhoršuje, pokým sa nestane taký závažný, že potrebujú lekársku pomoc.“ Podľa endokrinológa strata hmotnosti a močenie celú noc znižuje kvalitu života a vyčerpáva ľudí.

srdce, tep, pulz, frekvencia Čítajte viac Prečo si majú seniori dávať pozor na srdce?

4. Nevysvetliteľná únava

Kolísanie hladiny cukru v tele spôsobuje aj únavu. V prípade vysokých hodnôt glukózy v krvi nemôže krv cirkulovať dostatočne efektívne. Aj z tohto dôvodu nedostávajú bunky dostatok živín, ale aj kyslíka na normálne fungovanie. Zvýšený cukor v krvi však spôsobuje aj zápaly. Tie produkujú bunky, ktoré vplývajú na mozog a vyvolávajú únavu. Naopak, ak máme príliš nízke hodnoty cukru v krvi, ani vtedy naše bunky nedostávajú dostatok energie na správne fungovanie, čo vplýva na náš výkon. Príznakom cukrovky je aj nadmerný smäd.

„Nezáleží na tom, koľko tekutín vypijeme, stále máme pocit, že sme dehydrovaní,“ zhodujú sa vyššie spomínaní odborníci. Ak je v krvi príliš veľa cukru, svaly sa dostávajú do stavu dehydratácie. Telo nevyhnutne potrebuje vodu a rýchlo sa ju snaží získať z tkanív, aby zriedilo krv. Ide o kolotoč, pre ktorý je typický neustály smäd a potom aj močenie.

Video
Túto chutnú a zdravú krémovú polievku z fazule mungo nám pripravila speváčka skupiny Folk Duo Plus, Eleonóra Vančíková Kapasná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #inzulín