Vedci prezrádzajú tajomstvo dlhovekosti

Výskumníci si posvietili na dĺžku života v niektorých častiach sveta. Zaujalo ich najmä to, prečo sa ľudia niekde dožívajú stovky a inde umierajú v skorej starobe. Prišli so zaujímavým zistením. Tajomstvo dlhovekosti sa podľa nich skrýva v strave.

10.04.2022 06:00
zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá... Foto:
Pre dlhší život je dôležitý pomer jedenia rastlinnej a živočíšnej potravy.
debata (1)

Odborníci pátrali v jedálničkoch ľudí zo Spojených štátoch amerických, ale aj v záznamoch o ich zdravotnom stave. Prišli na to, že konzumácia rýchleho občerstvenia, bieleho pečiva, sladkých a slaných jedál u nich spôsobuje vysoké riziko vzniku srdcových chorôb, ale aj rakoviny.

Naopak, niektoré časti sveta sú na tom úplne inak. Výskyt kardiovaskulárnych chorôb je tam nízky a podobne sú na tom aj s nádorovými ochoreniami. Tieto krajiny preto nazvali vcelku pozitívne „Blue Zones“, čo v preklade znamená modré zóny. V týchto zónach žije najviac storočných ľudí.

Mäso je v úzadí, dominuje niečo iné

Ľudia z modrých zón sa dožívali nielen vysokého veku, ale vo všeobecnosti sa tešili lepšej kvalite života a zdraviu. Tajomstvom ich dlhovekosti je strava založená na konzumácii takmer výlučne rastlinnej stravy.

mäso, hovädzie Čítajte viac Je vhodné obmedziť mäso vo vyššom veku?

Presnejšie povedané, pre dlhší život je dôležitý pomer jedenia rastlinnej a živočíšnej potravy. Tento spôsob stravovania nazvali vedci ďalším termínom „Plant-Slant“. Ide vlastne o súhrnný pojem pre opis stravovania ľudí z modrých zón. Jedálne lístky ľudí, ktorí sa dožívajú vyše sto rokov je tak založený na konzumácii celozrnných potravín, strukovín, zeleniny, ovocia. Príležitostne si môžu dopriať mäso a ryby.

Aké množstvo rastlinnej potravy chráni zdravie?

Ak by sme pomer rastlinnej a živočíšnej stravy mali premietnuť do čísel, tak na prvú skupinu pripadá najväčší až 95 % „koláč“, pričom mäsu a rybám zvyšných 5 %. Mäso sa teda konzumuje len v rámci sviatkov, výročí a v omnoho menších porciách. Ľudia mimo modrých zón sa domnievajú, že pre zdravý život sú dôležité najmä bielkoviny. Hoci majú pravdu, netreba zabúdať, že proteíny z rastlinných zdrojov sú lepšie stráviteľné.

Na to, aby sme prežili kvalitný a dlhý život je preto vhodné vymeniť jedenie živočíšnych bielkovín za rastlinné proteíny, ktoré sa nachádzajú vo fazuli, hrachu, obilninách, sóji a v niektorých druhoch zeleniny. V „modrej zóne“, napríklad na japonskom ostrove Okinawa, ľudia s obľubou konzumujú tofu a sladké zemiaky. V ďalšej krajine s veľkým počtom ľudí nad sto rokov, na gréckom ostrove Ikaria, si zase pochutnávajú na cíceri a hrachu čiernookom.

cvikla, červená repa, detox Čítajte viac Cvikla ochráni seniorov pred mŕtvicou i infarktom

Pozor aj na oleje

Dôležitou súčasťou stravovania ľudí, ktorí sa dožívajú viac ako sto rokov je aj používanie správnych olejov. Za najkvalitnejší považujú jednoznačne olivový olej, pričom sa vyhýbajú živočíšnym tukom, pokiaľ je to možné. Ako tvrdia odborníci, tento výskum neznamená, že sa máme okamžite vrhnúť na prudké zmeny v stravovaní. Skôr sa máme inšpirovať niektorými spomínanými stravovacími návykmi. Pomôcť totiž môže aj výber mäsa. Podľa výskumu zverejnenom v JAMA Internal Medicine bol vyšší príjem spracovaného mäsa, a to klobásy, slaniny a iných údenín príčinou vzniku srdcovocievnych chorôb a predčasnej smrti.

Video
Ako vznikol tento recept a jeho exotický názov, nám v tomto videu prezradí spevák Peter Bažík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #staroba #dlhovekosť #rastlinná strava