Máte 60 plus? Aktívny môžete byť aj v tomto veku

Starnutie je prirodzenou súčasťou života. Človek si uvedomuje, že po fyzickej aj psychickej stránke nie je už taký výkonný ako v mladosti, obmedzujú ho choroby, pribúdajú vrásky, ochabuje svalstvo, pokožka. Ak však starnutie, respektíve seniorský vek prijmeme, môže nám do života priniesť veľa radosti a zážitkov.

15.04.2022 11:00
kúpele. masáž Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Do akej miery môžeme ovplyvniť naše starnutie a žiť čo najdlhšie v čo najlepšom zdraví? Genetické faktory a vplyvy vonkajšieho prostredia sa dajú len ťažko ovplyvniť, no k najvýznamnejším ovplyvniteľným faktorom zdravého starnutia nesporne patrí správny životný štýl. Aktivity seniorov sú závislé od ich zdravotného stavu, od trhu práce a životnej filozofie. V zásade platí, že aktívnejší ľudia žijú dlhšie.

To, že pohyb je najlacnejší prostriedok prevencie civilizačných chorôb, vieme. Pravidelná pohybová aktivita redukuje zdravotné riziká, ktoré sú spojené s obezitou, cukrovkou, chorobami srdca, problémami s chrbticou a kĺbmi. Je však aj prevenciou osteoporózy. „Vek, genetiku alebo prítomnosť niektorých ochorení, ktoré môžu byť predpokladom pre vznik osteoporózy, nedokážeme ovplyvniť. Faktory ako fajčenie, nedostatok vápnika, vitamínu D v strave, pohybu či užívanie liekov s nepriaznivým vplyvom na stav kostí, ale ovplyvniť vieme,“ konštatoval docent Zdenko Killinger, viceprezident Slovenskej spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

seniori, bazén, rekreácia, oddych, dovolenka, radosť Čítajte viac Mínus 50 eur z dovolenky? Dotáciu od štátu využijete aj v hoteloch SOREA, hoteli Flóra a Zámku Topoľčianky

Pohybovo aktívny človek ľahšie zdoláva fyzickú námahu, lepšie odoláva rôznym vonkajším stresom, celkovo je lepšie pripravený na zvládnutie náporov súčasného života. Kto sa vo vypätej životnej situácii intenzívne pohybuje, rýchlejšie odbúrava adrenalín. Človek, ktorého mozog je vplyvom aktívneho pohybu dostatočne zaplavený kyslíkom, má lepšiu vnímavosť, je emočne stabilný, optimistický.

Najprirodzenejšou pohybovou aktivitou je chôdza. Chodiť môžeme bez ohľadu na vek a pohlavie a na chôdzi sa zúčastňuje pomerne veľa svalov. Plávanie zapája do činnosti všetky hlavné svalové skupiny, pri plávaní sa vztlakom vody znižuje tlak na kĺby a kosti. Bicyklovanie je vhodné pre tých, ktorí majú problémy s kĺbmi. Pohybovou aktivitou je však každá činnosť, ktorá vyžaduje energetický výdaj. K takým patria aj domáce práce či práca v záhrade.

Na zlepšenie zdravotného stavu a aj dobrou prevenciou je aj kúpeľná liečba alebo pobyt v kúpeľoch. Podľa predsedníčky Asociácie slovenských kúpeľov, doktorky Janky Zálešákovej je dôležitá prevencia pre predchádzanie ochorení, kúpeľníctvo má významné miesto v propagácii zdravého životného štýlu, je súčasťou zdravotnej starostlivosti a súčasne zdravotného turizmu.

Seniori môžu kúpeľnú liečbu absolvovať cez zdravotné poisťovne na odporúčanie lekára. Ak na ňu nemajú nárok, môžu využiť aj takzvaný dotovaný pobyt cez Jednotu dôchodcov na Slovensku, ktorá organizuje takéto dovolenky v 16 kúpeľných zariadeniach. Ďalšou možnosťou je využitie rekreačného poukazu, ak senior pracuje. A aj mnohé kúpeľné zariadenia vychádzajú ľuďom v seniorskom veku v ústrety a na kúpeľný pobyt pre starších ľudí poskytujú zľavy. Na tie sa však treba pýtať v konkrétnych kúpeľoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #aktívna penzia #aktívny senior