Je bezpečný módny trend užívania vitamínu D?

Viac ako 50 % Slovákov trpí nedostatkom vitamínu D, ktorý zlepšuje stav kostí, podporuje imunitu a vyniká v prevencii depresie. Ľudia po päťdesiatke sú podľa výskumov ohrození najviac.

16.04.2022 06:00
vitamín D Foto:
Vitamín D pomáha pri vstrebávaní vápnika v tele. Seniori oceňujú jeho schopnosť posilňovať kosti.
debata (17)

Ak sa však uchýlime na cestu nadmerného užívania vitamínu D, bez porady s odborníkom, môžeme naraziť na viacero vážnych zdravotných rizík. Prečo treba dopĺňať „déčko“ a kedy je ho v tele už priveľa?

Zlatá stredná cesta

Vitamín D sa radí medzi vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch. Jeho súrodencami sú tak mikroživiny označené veľkými písmenami abecedy K, E a A. Na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode sa nevylučujú z tela prirodzene, čo sa môže prejaviť jeho prebytočným množstvom v organizme. Hypervitaminóza ako sa odborne nazýva pojem nadmerného užívania spomínaných látok komplikuje život. Aj z tohto dôvodu, ak sa rozhodneme užívať niektoré vitamíny vo forme výživových doplnkov, mali by sme si dať na ich príjem pozor. Zvlášť to platí pri „déčku“, ktoré nabralo na popularite v čase koronavírusu. Viaceré štúdie totiž potvrdili, že patrí medzi kľúčové živiny v rámci prevencie infekcií, COVID-19 a iných nielen fyzických ochorení.

tekvica, olej Čítajte viac Ktorý vitamín dokáže predĺžiť život?

Koľko je tak akurát?

Podľa amerického Inštitútu medicíny a zdravej výživy sa odporúčaná denná dávka tejto látky pohybuje na úrovni 15 mikrogramov denne pre ľudí do 70 rokov. Potreba vitamínu D sa zvyšuje po sedemdesiatke, kde by mala byť na úrovni približne 20 mikrogramov. Pri prepočte na známe medzinárodné jednotky potrebujú mladí i starší ľudia 600 – 800 IU tejto mikroživiny. V každom prípade dospelí ľudia by nemali užívať viac ako 100 mikrogramov den­ne.

Skvelá dvojica, ale nie vždy

Vitamín D pomáha pri vstrebávaní vápnika v tele. Seniori oceňujú jeho schopnosť posilňovať kosti, najmä ak ich trápi osteoporóza. Ani s jednou spomínanou mikroživinou to netreba preháňať. Ak užívame nadmerné dávky vápnika, môže sa u nás vyskytnúť stav zvaný hyperkalcémia. V prípade, že sa spojí nadmerný príjem déčka a kalcia, prejaví sa to u nás nevoľnosťou a vracaním.

Okrem toho sa nadužívanie tohto doplnku prejavuje únavou a podráždenosťou. Hyperkalcémia je nebezpečná u seniorov, pretože spôsobuje obličkové kamene. Štúdie publikované v anglických medicínskych časopisoch varujú, že keď sa spojí užívanie vapníka a vitamínu D, dochádza k zvýšenému riziku obličkových kameňov.

ovocie, zelenina, vitamín, vitamín C Čítajte viac Viete na čo všetko slúži vitamín C?

Rizikový je začiatok jari

Vo všeobecnosti platí, že vitamínu D máme menej v zime a na jar a najviac v lete a na začiatku jesene. Spomínanú mikroživinu si totiž dokáže naše telo vytvárať samo a postačí mu na to UV žiarenie zo slnka. To nám dáva takisto odpoveď na otázku, prečo nás slnečné žiarenie robí šťastnejšími. V tomto období nie je, až na niektoré prípady, potrebné siahať po výživových doplnkoch.

Iná je situácia v chladnejších a zamračených dňoch. V takýchto prípadoch si tento vitamín môžeme dopĺňať zo stravy. Jeho ideálnym zdrojom sú vajíčka, ryby, huby, sójové mlieko i mäso. Netreba ešte zabúdať, že na to, aby sme „zo slnka“ získali dostatočné množstvo vitamínu D, potrebujeme sa slniť aspoň po dobu 5 – 30 minút každý deň.

Nie je ťažké zistiť koľko ho máme

Pravdu o množstve vitamínu D v tele sa dozvieme aj pri návšteve praktického lekára. Jeho množstvo sa totiž meria pri bežnej preventívnej prehliadke. Na základe toho lekár môže odporučiť jeho dopĺňanie vo forme tabliet. Nízka hladina môže spôsobiť zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva, kardiovaskulárne ochorenia, horšiu koordináciu pohybov a pády, redšie kosti a vyššie riziko vzniku duševných chorôb. Nedostatok vitamínu D súvisí aj so zvýšenou náchylnosťou na ochorenie COVID-19.

Video
Jedli ste už zapekanú krupicovú kašu s hubami? Tento jednoduchý recept vám ukáže ako na to.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hubník na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vitamín D