Ako si šikovne znížiť cholesterol po päťdesiatke?

Nielen genetika, ale aj životný štýl sa môžu podpísať pod zvýšenú hladinu tuku, ktorý je hlavným vinníkom infarktu. Hovoríme o cholesterole, ktorý môžu aj ľudia vo vyššom veku znížiť chytrými trikmi. Stačí, ak si posvietite na príjem niektorých druhov nápojov. Viete akých?

18.04.2022 06:00
chladenie nápojov v záhrade Foto:
Stačí vynechať z dennej rutiny jeden sladený nápoj a nahradiť ho pohárom pitnej vody, šálkou čiernej kávy alebo nesladeným čajom
debata (18)

Vysoký cholesterol súvisí s abnormálnymi hladinami triglyceridov, lipoproteínov s nízkou hustotou alebo týchto látok s vysokou hustotou. Podľa dietologičky Kim Yawitzovej, ak máte päťdesiat rokov, je vysoko pravdepodobné, že vám lekár môže diagnostikovať zvýšený cholesterol. „Na vine tohto stavu je čiastočne genetika, ale najmä strava,“ hovorí spomínaná odborníčka, pričom upozorňuje, že problém s cholesterolom môže znížiť konzumácia určitých druhov potravín.

„Niektoré z nich obsahujú živiny, medzi ktoré patria vláknina, nenasýtené tuky, ovocie a zelenina.“ Napríklad vitamíny z čerstvej zeleniny znižujú hladinu cholesterolu a vláknina bráni jeho vstrebávaniu do krvi. Opačný vplyv majú takzvané nezdravé potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov. Tie zvyšujú hladinu zlého (LDL) a znižujú hodnoty dobrého (HDL) cholesterolu.

Neviete to o sladkostiach

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že za týmito ťažkosťami stojí len konzumácia nezdravých (nasýtených) tukov, nie je to celkom pravda. Cholesterol rastie raketovou rýchlosťou aj pri nadmernom príjme cukru, ktoré konzumujete nielen v podobe sladkých jedál, ale aj nápojov. Cukor patrí takisto do kategórie látok, ktoré sa podpisujú pod nárast cholesterolu v tele. Nadbytočný cukor, ktorý ste prijali zo stravy a nestihnete ho minúť sa ukladá v organizme do podkožného, viscerálneho tuku, ale rovnako komplikuje „život“ aj cievam.

voda, smäd, pitný režim Čítajte viac Toto sú nové trendy pitného režimu v horúčavách

Tukové látky sa usádzajú na stenách ciev až dovtedy, kým nedôjde k ich upchatiu a ďalším komplikáciám, napríklad v podobe infarktu. „Jedlá s vysokým obsahom cukru môžu znížiť náš dobrý cholesterol, zvyšujú hladiny triglyceridov v krvi a hodnoty zlého cholesterolu v pečeni,“ vysvetľuje Yawitzová.

Rizikoví sú ľudia 50+

Podľa nedávnej štúdie ľudia nad päťdesiat rokov, ktorí vypijú denne hoci len necelého pol litra sladených nápojov, majú až o 53 % vyššiu pravdepodobnosť, že sa im zvýši hladina triglyceridov v krvi a až o 98 % vyššiu šancu, že sa im zníži dobrý cholesterol. Spomínaná dietologička hovorí, že svojim klientom odporúča zaujímavý trik na znižovanie cholesterolu. Podľa nej stačí vynechať z dennej rutiny jeden sladený nápoj a nahradiť ho pohárom pitnej vody, šálkou čiernej kávy alebo nesladeným čajom.

Tento trik treba skúšať po dobu niekoľkých týždňov a postupne prejsť k ďalšiemu kroku, ktorý spočíva v nahrádzaní ďalšieho sladkého nápoja vodou, kávou alebo čajom. Dietologička vysvetľuje, že pokiaľ vám pitie neochutenej vody spôsobuje ťažkosti, môžeme si ju ochutiť lístkami čerstvej mäty alebo napríklad aj plátkami čerstvých uhoriek.

voda, kvapka, piť, pitný režim Čítajte viac Prečo ohrozuje seniorov chabý pitný režim?

Je to zvláštne, ale často ho aj potrebujeme

Cholesterol nie je až taký strašiak, ako to vyzerá. Ľudské telo ho potrebuje na regeneráciu buniek, ale aj tvorbu vitamínov či kľúčových hormónov. Problém prichádza vtedy, keď jeho množstvo v organizme prekročí primerané hladiny. Cholesterol podľa American Heart Association pochádza z dvoch zdrojov. V prvom prípade ho tvorí pečeň, v druhom ho prijímame zo živočíšnej stravy, z mäsa či mliečnych výrobkov.

Tieto potraviny v sebe majú aj ďalšie nezdravé tuky ako nasýtené a trans-mastné kyseliny, ktoré spôsobujú, že pečeň produkuje viac cholesterolu ako inokedy. Pozor si však treba dávať aj na niektoré rastlinné zdroje tukov. Palmový či kokosový olej obsahujú vyššie množstvo nasýtených tukov, ktoré takisto zvyšujú cholesterol. Uvedené oleje sa nachádzajú napríklad aj v niektorých druhoch pečiva.

Video
Ak sa vám podarilo úspešne absolvovať prvý deň chudnutia s Varechou, skúste aj druhý.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol