Ako súvisí liek na erekciu s podporou pamäti?

Vedci sa v novej štúdii dušujú, že liek používaný na mužské problémy dokáže znižovať pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby. Výskumy ukazujú, že ide až o 69 % zníženie vzniku tohto ochorenia.

23.04.2022 06:00
staroba, zabúdanie, demencia, Alzheimerova choroba Foto:
Alzheimerova choroba môže teda do roku 2050 postihnúť takmer 14 miliónov Američanov, čo je dosť veľké číslo na to, aby si toto ochorenie zaslúžilo väčšiu pozornosť.
debata (3)

Nová štúdia identifikovala účinnú látku známej modrej pilulky ako kandidátku na prevenciu, ale aj liečbu Alzheimerovej choroby. Spomínané ochorenie patrí k neurodegene­ratívnych chorobám, ktoré poškodzujú kognitívne funkcie mozgu. Predovšetkým ide o pamäť, ale aj schopnosť sústredenia a orientovanie sa v čase a v priestore. Podobné pozoruhodné účinky v liečbe tejto choroby sa ukázali aj pri lieku, ktorý sa používa v rámci terapie pľúcnej hypertenzie.

Skúmali milióny ľudí a prekvapili

Zaujímavý výskum viedol Feixiong Cheng z kliniky v Clevelande a publikoval ho portál Nature Aging. Pomocou analýzy databázy s viac ako siedmimi miliónmi pacientov zistili, že látka zvaná sildenafil sa spája takmer so 70 % znížením výskytu Alzheimerovej choroby. V každom prípade ide len o predbežné zistenia, ktoré si podľa šéfa výskumu vyžadujú ďalšie klinické štúdie.

spánok, vankúš, vznášanie, lietanie, sloboda, oddych, lúka, príroda Čítajte viac Dávate si po obede "šlofíka"? Pozor! Môže to byť predzvesť vážnej choroby

Stále hľadajú účinné lieky

Dr. Feixiong Cheng vysvetľuje, že bez vývoja nových liečebných postupov má Alzheimerova choroba tendenciu v priebehu niekoľkých desaťročí výrazne postihnúť značnú časť populácie. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide prevažne o ochorenie starších ľudí, nie je to pravda. Jej rozvoj sa často začína aj v štyridsiatke a prejavuje sa nenápadnými poruchami pamäti, ktoré časom prerastú do väčšej straty pamäti. Pacienti si dokonca nespomínajú na svojich príbuzných, zamieňajú si ich mená, ale aj časové udalosti. Alzheimerova choroba môže teda do roku 2050 postihnúť takmer 14 miliónov Američanov, čo je dosť veľké číslo na to, aby si toto ochorenie zaslúžilo väčšiu pozornosť.

Čo spôsobuje „Alzheimera“?

Priebeh Alzheimerovej choroby súvisí s hromadením beta amyloidu a tau proteínov v mozgu, čo vedie k postupným zmenám tohto základného orgánu centrálnej nervovej sústavy. Vedci sa celkovo zamerali na takmer 1600 existujúcich liekov, ktoré by mohli účinkovať aj pri liečbe tejto choroby. Zistili, že medzi najlepších kandidátov patria lieky, ktoré sa zameriavajú tak na beta amyloid ako aj na tau proteín a teda nielen na jednu z týchto látok. Spomedzi skúmaných liekov predsa jeden vyčnieval. „Pri sildenafile sa ukázalo, že výrazne zlepšuje kognitívne funkcie a pamäť a preto sa javí ako najlepší kandidát ako liek proti Alzheimerovej choroby,“ povedal Dr. Cheng pre portál sciencedaily.com.

srdce, cholesterol Čítajte viac Ako mastné jedlo ničí pamäť seniorov?

Netreba sa „samoliečiť“

Výskumný tím teda pátral v databáze, ktorá obsahovala údaje až o siedmich miliónoch ľudí so Spojených štátov amerických, aby mohol preskúmať vzťah medzi liekom na erektilnú dysfunkciu a aj jeho vplyvom i na mozog. Vedci tak porovnávali užívateľov tejto látky a tých, ktorí tento druh lieku nepotrebovali. V obidvoch skupinách zisťovali pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby.

Počas šiestich rokov sledovania bola šanca vzniku tohto neurodegenera­tívneho ochorenia omnoho nižšia pri užívaní lieku na erekciu. Aj v tomto prípade netreba zabúdať, že svojvoľné užívanie akýchkoľvek liekov, ktoré sú viazané na lekársky predpis, predstavuje veľké riziko pre zdravie. Vedci i napriek svojim zisteniam neodporúčajú užívať spomínanú účinnú látku ako prevenciu Alzheimerovej choroby, ale len na tie účely, na ktoré sa bežne používa.

alzheimer, nervy, neurón, mozog Čítajte viac Zlé gény nie sú všetko, seniori majú šancu na záchranu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #erekcia #Alzheimerova choroba