Trápia vás neznesiteľné kŕče v nohách? Ktorá zázračná látka pomôže?

Paralyzujúca bolesť zvykne vytrápiť starších ľudí, ktorí prijímajú nedostatok živín a majú horší pitný režim. Kŕče v nohách tak obmedzujú ich pohyb a robia každý deň neznesiteľný.

30.04.2022 06:00
špenát, listová zelenina, menštruácia Foto:
Potrebné dávky horčíka môžeme získať najmä konzumáciou pestrej stravy. Nachádza sa aj v špenáte.
debata

Existuje jedna doslova zázračná látka, ktorá je cenovo dostupná a nájdeme ju vo veľkom množstve potravín i niektorých druhoch nápojov.

Dôležitý pre svaly i kosti

Minerál horčík je kľúčovou živinou pre ľudské zdravie. Nachádza sa spolu s vápnikom v kostiach, zuboch, ale aj vo svaloch. Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, magnézium zabezpečuje dôležité životné procesy. Reguluje krvný tlak, posilňuje kosti, chráni nervy, ale upravuje aj hladinu cukru v krvi. Horčík je protagonistom vyše tristo enzymatických reakcií, ktoré zase riadia rôzne funkcie v našom tele.

Prečo nám chýba horčík?

Americký Národný inštitút zdravia tvrdí, že väčšina ľudí v USA neprijíma dostatok horčíka zo stravy. Najviac ohrozenou skupinou sú podľa tamojších vedcov najmä ľudia nad 70 rokov a tínedžeri. Predpokladá sa, že seniori trpia nedostatkom horčíka z dôvodu dehydratácie a nedostatočnej výživy. Odporúčané denné dávky horčíka pre dospelých ľudí sa pohybujú na vskutku vysokých hodnotách. Aj z tohto dôvodu niekedy nepostačuje jeho príjem zo stravy. Ľudia vo veku do 50 rokov potrebujú od 320 – 420 mg magnézia denne a ľudia, ktorí majú päťdesiat a viac rokov nad 400 mg horčíka.

ovsené vločky Čítajte viac Nedostatok horčíka? Telu ho dodáte vďaka týmto potravinám, pozrite si aj skvelé recepty

Keď bolesť vytrápi nohy

Spomínaný minerál sa používa pri riešení špecifických problémov. Pomáha pri zápche, ťažkostiach s trávením, ale aj pri kŕčoch v nohách a bolestiach svalov. Tie sa objavujú najmä počas spánku. Kŕče sa prejavujú silnými kontrakciami svalu, napríklad v lýtkach. Dochádza k ostrej bolesti a neschopnosti hýbať s končatinami. Benefity horčíka oceňujú aj ľudia, ktorí sa snažia nájsť nielen fyzickú, ale aj duševnú rovnováhu. Magnézium výrazne zmierňuje stres, úzkosť a celkovo upokojuje nervový systém.

Postačí vraj pestrá strava

Potrebné dávky horčíka môžeme získať najmä konzumáciou pestrej stravy. Nachádza sa v mliečnych výrobkoch, strukovinách, orechoch, semenách rastlín, celozrnnom pečive, listovej zelenine. Netreba zabúdať, že magnézium môžeme získať aj z mäsa. Výbornými zdrojmi tohto minerálu sú špenát, tekvicové semienka, fazuľa, hnedá ryža, tuniak, mandle, horká čokoláda, avokádo, jogurty či banány.

Netreba to s ním preháňať, lebo nás „preženie“

Vedci presviedčajú, že ľudské telo si dokáže poradiť s horčíkom prijímaným zo stravy. Ak ho máme priveľa, ľudský organizmus sa ho šikovne zbaví. Problém môže nastať vtedy, ak sa „dopujeme“ nadmerným množstvom výživových doplnkov s obsahom spomínaného minerálu. Nadmerné dávky magnézia spôsobujú hnačky, nevoľnosť, kŕče v bruchu i nohách. Extrémne množstvá zamávajú aj so srdcovým tepom a môžu spôsobiť podráždenie nervového systému.

karfiol Čítajte viac Ktoré vitamíny a minerály najviac chýbajú seniorom?

Ako účinkuje pri depresii

Horčík zohráva dôležitú úlohu aj pri psychickej pohode. V primeraných množstvách upravuje náladu. Naopak, jeho nedostatok vedie k depresii. Druhé spomínané ochorenie sa objavuje často aj u zdravých ľudí. Hovorí sa najmä o takzvanej sezónnej depresii, ktorá obťažuje ľudí nielen na jeseň, ale aj v závere zimy. Vedecké výskumy presviedčajú, že ľudia pod 65 rokov, ktorí konzumujú minimálne dávky horčíka majú až o 22 % vyššie riziko depresie oproti ľuďom s dostatočným príjmom horčíka. Ďalšia štúdia, ktorá sa uskutočnila na vzorke niekoľkých tisícoch ľudí ukázala, že užívanie horčíka v dávke 500 mg denne prispelo k výraznému zmierneniu depresie u seniorov.

Video
Predstavujeme vám ľahkú špenátovú omeletu, ktorú pripravila módna stylistka, blogerka a influencerka Mirka Dobiš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #horčík #kŕče