Existuje jedna doslova zázračná látka, ktorá je cenovo dostupná a nájdeme ju vo veľkom množstve potravín i niektorých druhoch nápojov.
Dôležitý pre svaly i kosti
Minerál horčík je kľúčovou živinou pre ľudské zdravie. Nachádza sa spolu s vápnikom v kostiach, zuboch, ale aj vo svaloch. Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, magnézium zabezpečuje dôležité životné procesy. Reguluje krvný tlak, posilňuje kosti, chráni nervy, ale upravuje aj hladinu cukru v krvi. Horčík je protagonistom vyše tristo enzymatických reakcií, ktoré zase riadia rôzne funkcie v našom tele.
Prečo nám chýba horčík?
Americký Národný inštitút zdravia tvrdí, že väčšina ľudí v USA neprijíma dostatok horčíka zo stravy. Najviac ohrozenou skupinou sú podľa tamojších vedcov najmä ľudia nad 70 rokov a tínedžeri. Predpokladá sa, že seniori trpia nedostatkom horčíka z dôvodu dehydratácie a nedostatočnej výživy. Odporúčané denné dávky horčíka pre dospelých ľudí sa pohybujú na vskutku vysokých hodnotách. Aj z tohto dôvodu niekedy nepostačuje jeho príjem zo stravy. Ľudia vo veku do 50 rokov potrebujú od 320 – 420 mg magnézia denne a ľudia, ktorí majú päťdesiat a viac rokov nad 400 mg horčíka.

Keď bolesť vytrápi nohy
Spomínaný minerál sa používa pri riešení špecifických problémov. Pomáha pri zápche, ťažkostiach s trávením, ale aj pri kŕčoch v nohách a bolestiach svalov. Tie sa objavujú najmä počas spánku. Kŕče sa prejavujú silnými kontrakciami svalu, napríklad v lýtkach. Dochádza k ostrej bolesti a neschopnosti hýbať s končatinami. Benefity horčíka oceňujú aj ľudia, ktorí sa snažia nájsť nielen fyzickú, ale aj duševnú rovnováhu. Magnézium výrazne zmierňuje stres, úzkosť a celkovo upokojuje nervový systém.
Postačí vraj pestrá strava
Potrebné dávky horčíka môžeme získať najmä konzumáciou pestrej stravy. Nachádza sa v mliečnych výrobkoch, strukovinách, orechoch, semenách rastlín, celozrnnom pečive, listovej zelenine. Netreba zabúdať, že magnézium môžeme získať aj z mäsa. Výbornými zdrojmi tohto minerálu sú špenát, tekvicové semienka, fazuľa, hnedá ryža, tuniak, mandle, horká čokoláda, avokádo, jogurty či banány.
Netreba to s ním preháňať, lebo nás „preženie“
Vedci presviedčajú, že ľudské telo si dokáže poradiť s horčíkom prijímaným zo stravy. Ak ho máme priveľa, ľudský organizmus sa ho šikovne zbaví. Problém môže nastať vtedy, ak sa „dopujeme“ nadmerným množstvom výživových doplnkov s obsahom spomínaného minerálu. Nadmerné dávky magnézia spôsobujú hnačky, nevoľnosť, kŕče v bruchu i nohách. Extrémne množstvá zamávajú aj so srdcovým tepom a môžu spôsobiť podráždenie nervového systému.

Ako účinkuje pri depresii
Horčík zohráva dôležitú úlohu aj pri psychickej pohode. V primeraných množstvách upravuje náladu. Naopak, jeho nedostatok vedie k depresii. Druhé spomínané ochorenie sa objavuje často aj u zdravých ľudí. Hovorí sa najmä o takzvanej sezónnej depresii, ktorá obťažuje ľudí nielen na jeseň, ale aj v závere zimy. Vedecké výskumy presviedčajú, že ľudia pod 65 rokov, ktorí konzumujú minimálne dávky horčíka majú až o 22 % vyššie riziko depresie oproti ľuďom s dostatočným príjmom horčíka. Ďalšia štúdia, ktorá sa uskutočnila na vzorke niekoľkých tisícoch ľudí ukázala, že užívanie horčíka v dávke 500 mg denne prispelo k výraznému zmierneniu depresie u seniorov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špenátová omeleta podľa Mirky Dobiš na Varecha.sk