Čomu sa vyhnúť, aby nám neskolabovalo srdce?

Vedci bijú na poplach. Ľudia, ktorí trpia akýmkoľvek druhom závislosti majú až dvojnásobne vyššie riziko srdcového infarktu.

08.05.2022 06:00
srdce, krvný tlak, infarkt Foto:
Počas života bije srdcový sval až dva a pol miliardy ráz.
debata (2)

V našich podmienkach ohrozuje srdcový sval najmä pitie alkoholu. Existuje nejaká hranica, kedy si ešte môžeme dať pohárik a kedy si už ničíme zdravie?

Ohrozujú ho návykové látky

Kardiovaskulárny systém tvoria srdce a cievny systém. Zaujímavé je, že počas života bije spomínaný sval až dva a pol miliardy krát. Srdcovocievny systém zabezpečuje prenos kyslíka a dôležitých živín do celého tela, a preto sa netreba čudovať, že bez jeho dobrej kondície nemôžeme prežiť kvalitný a najmä dlhý život. Viaceré štúdie ukazujú, že len v Spojených štátoch trpí aspoň jednou formou srdcového ochorenia takmer každý človek.

Rovnaké výskumy však varujú, že hrozbu srdcového kolapsu podporuje pravidelné užívanie návykových látok. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide len o drogy a úzku skupiny ľudí, opak je pravdou. V našej zemepisnej šírke ohrozuje najdôležitejší telesný orgán iná, rovnako návyková droga, alkohol.

srdce, pulz, EKG Čítajte viac Čo spôsobuje nebezpečné búšenie srdca?

Zvyšuje vysoký krvný tlak

Etanol je chemický názov pre spomínaný nápoj. Nachádza sa v destilátoch, teda takzvanom tvrdom alkohole, ale aj v pive a vo víne. Alkohol atakuje srdce nepriamo, cez zmeny v krvnom tlaku. Okrem toho účinkuje aj na hladinu lipidov (tukov) v tele. Užívanie etanolu sa často spája s nárastom vysokého krvného tlaku skrz celú populáciu.

Niektoré výskumy zase upozorňujú na skutočnosť, že nadmerné pitie vyvoláva v ľudskom organizme hromadenie tukov, zvyšuje celkový cholesterol, hladinu vápnika v tele a vplýva na stav krvných ciev. I keď sa vo všeobecnosti hovorí, že jeden drink, najmä „mäkkého“ alkoholu neškodí, nejde o vedecky podloženú informáciu.

Názory sa menia, aj na alkohol

Alkohol neprospieva kardiovaskulárnemu zdraviu nikoho z nás. Svetová federácia srdcového zdravia v súčasnosti neakceptuje názory na to, že etanol je dobrý pre ľudské zdravie. Dôvod treba hľadať predovšetkým v politike a marketingu, keď niektoré štúdie, ktoré podporovali význam alkoholu pre naše zdravie údajne financoval alkoholový priemysel. Spomínaná federácia spochybňuje predchádzajúce zistenia a jednoznačne tvrdí, že nižšia konzumácia alkoholu vedie k nižšiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení. V tomto prípade platí priama úmera. Čím viac si doprajeme, tým viac sa ohrozujeme.

králik, mladé mäso, zelenina Čítajte viac Ktoré potraviny najviac ohrozujú zdravie srdca?

Dehydruje telo, ohrozuje najmä starších

Pravidelným popíjaním priťahujeme k sebe ďalšie problémy. Medzi typické problémy spojené s vyššou konzumáciou etanolu patrí závislosť, to je neschopnosť prestať piť alebo obmedziť pitie. Vzniká takzvaná telesná, ale aj duševná závislosť a vynechanie pohárika sa pre ľudí, ktorí si ho doprajú o čosi viac spôsobuje abstinenčné príznaky.

Alkohol vyvoláva aj psychické zmeny, ktoré sa prejavujú častým premýšľaním o tejto látke. Zanedbávame svoje telesné aj duševné zdravie, objavuje sa potenie, chvenie, podráždenosť, depresie, strata chuti do jedla a dehydratácia. Strata vody je zvlášť nebezpečná u starších ľudí, ktorí vo všeobecnosti pijú menej vody.

Alkohol nemusí byť našim pánom

Dochádza k tomu vtedy, keď sa jeho popíjanie nestane rutinou. Pri nepravidelnej konzumácii alkoholu si telo ani psychika v podstate nestihnú zvyknúť na tento druh drogy. Jednoducho povedané, nebudú ho vyžadovať. Zaujímavé je, že pri občasnom pití alkoholu, najmä červeného vína môžeme srdcu trochu pomôcť. Červené víno totiž obsahuje antioxidanty kvercetín a resveratrol. Tieto látky bojujú proti voľným radikálom, ktoré vznikajú vplyvom oxidačného stresu a bránia predčasnému starnutiu buniek.

Prekvapivo, resveratrol chráni aj zdravie zubov starších ľudí. Bojuje proti povlaku, chráni ďasná a bráni paradentóze. Spomínané antioxidanty zabraňujú aj tvorbe krvných zrazenín a znižujú riziko vzniku rakoviny.

cholesterol, zdravie, Čítajte viac Dá sa poraziť cholesterol bez liekov? Tu sú rady, ako na to

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #srdce #červené víno #srdcovo-cievne ochorenia