Ako si vo vyššom veku udržať normálnu hmotnosť?

Dva problémy, ktoré idú ruka v ruke. Typické sú najmä pre jednu skupinu ľudí. Seniori majú tendenciu konzumovať menej jedla a piť menej vody. Čo sa za tým skrýva a prečo i napriek nízkemu príjmu potravín či vody priberajú?

14.05.2022 06:00
UP-imunita-4x Foto:
Ovocie, zelenina, orechy, oriešky, huby, to všetko obohatí náš jedálny lístok a výrazne prispieva k posilneniu imunity.
debata (1)

„Seniori menej reagujú na signály, ktoré im dáva ich telo. Často zabúdajú piť, na to by si mali dať pozor. Problémom je aj jedenie, pretože zvyknú jesť nárazovo a po jedle siahnu až vtedy, keď sú hladní. Ideálne by bolo, ak by mali rozvrh, kedy a čo budú jesť,“ vysvetľuje Dávid Takáč pre Pravdu nástrahy, ktoré číhajú v rámci životosprávy na ľudí vo vyššom veku.

Keď seniorov napokon prepadne hlad, radšej podľa odborníka, ktorý je známy z webovej stránky www.schudnisdave.sk siahajú po mastných a kalorických jedlách. „V mnohých prípadoch si vyberú radšej klobásu, slaninu či rezeň. Vynechať by mali práve vyprážané, mastné a múčne jedlá. Hovoríme presne o tých jedlách, ktoré konzumovali naši prarodičia a starí rodičia. Vedeli to však kompenzovať pohybom, keď celý deň pracovali na poli či v záhrade. Niektorí dnešní dôchodcovia nechodia ani na prechádzky, nemajú tak žiaden výdaj energie, čo znamená, že priberajú,“ hovorí.

Čo netreba vynechávať z jedálnička?

Na základe tohto životného štýlu tak dochádza k zvláštnemu paradoxu. I napriek tomu, že seniori nejedia často, priberajú práve vďaka nezdravým jedlám na váhe. Potraviny, ktoré by určite nemali chýbať v ich jedálničku, však často dávajú bokom a nevenujú im veľkú pozornosť. Ide najčastejšie o mliečne výrobky, medzi ktoré patrí mlieko, jogurty, syry, acidofilné mlieko, kefír či tvaroh.

„Niektorí seniori však majú problém s laktózou, čo v praxi to znamená, že im potom chýba vápnik, ktorý treba pravidelne dopĺňať. Trpia tiež nedostatkom vitamínu D, keď sú celé dni zavretí doma.“

ryba, ryby, rybacina Čítajte viac Ktoré jedlá narobia problémy pamäti a ktoré jej pomôžu?

Látková výmena funguje inak

Netreba zabúdať na to, že seniori nemajú metabolizmus na takej úrovni ako mladí ľudia. Látková výmena sa s pribúdajúcimi rokmi spomaľuje, čím dochádza k rýchlejšiemu ukladaniu tukových zásob a priberaniu na hmotnosti. Základom pre udržanie si primeranej váhy je už aj mierna úprava jedálneho lístka. Stravovací plán by si mali pravidelne dopĺňať o základné potraviny, ktoré navyše aj skvelo chutia.

„Seniori by rozhodne mali siahnuť po celozrnných potravinách. Ryžu a cestoviny treba nahradiť ich celozrnnou verziou. Jedálniček by si mali obohatiť o nízkotučné acidofilné mlieko či kefír. Kľúč k zdraviu je tiež ukrytý v ovocí a zelenine. Seniori totiž majú spomalený bazálny (základný) metabolizmus. To znamená, že v pokoji im nespaľuje tak, ako keď mali dvadsať rokov,“ zdôrazňuje odborník.

Prečo smäd nahrádzajú jedlom?

Seniori zvyknú nahrádzať nedostatočný pitný režim zvýšenou konzumáciou jedla. Neplatí to však len pre starších, ale aj pre mladšie generácie ľudí či ženy v zrelom veku. „Keď zabúdame piť, tak nám stúpa apetít. Seniori nie sú ani hladní, ale len smädní. Ak telu chýba voda, tak potom ani trávenie nie je optimálne. Môžeme jesť najzdravšie potraviny na svete, ale živiny sa nám dobre nevstrebú. Základom je dodržiavať pravidelný pitný režim počas celého dňa a nepiť nárazovo, potom len zaťažíme telo,“ pokračuje.

chladenie nápojov v záhrade Čítajte viac Ako si šikovne znížiť cholesterol po päťdesiatke?

K udržaniu normálnej hmotnosti pomáha nielen zdravé stravovanie, pitný režim, ale aj pravidelný pohyb. „Pravidelný pohyb pomôže seniorom vyhnúť sa obezite, cukrovke a problémom s kĺbmi. Ide o skvelú prevenciu proti osteoporóze. Ak senior celý deň presedí doma pred televízorom, tak prichádza k rednutiu kostí a úbytku svalovej hmoty. Samozrejme, máme aj aktívnych seniorov, ktorí uprednostňujú plávanie, prechádzky či populárny nordic walking.

Ak seniori chcú začať cvičiť, odporúčame aspoň začiatky pod dohľadom odborníka. Pri cvikoch je dôležité, aby využívali ťah a nie švih, pri ktorom sa môžu zraniť. Netreba zabúdať na to, že telo má svoje limity a to, čo seniori zdvihli pred štyridsiatimi rokmi, nezdvihnú teraz,“ uzatvára pre Pravdu Dávid Takáč.

Video
Legendárnym tradičným slovenským jedlom sú rezance s tvarohom. V tomto videu nám ich spolu s Jozefom Makom pripravil operný spevák Ján Babjak.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáce rezance s tvarohom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #priberanie #stabilná hmotnosť