Má zmysel užívať veľa vitamínu D?

Menej je niekedy viac. Zvlášť to vraj platí pre ľudí nad sedemdesiat rokov. Vedci totiž upozorňujú, že nadmerné užívanie vitamínu D neprináša tejto skupine žiadne benefity navyše. Prijímanie vysokých dávok „déčka“ nás tak asi zbytočne pripravuje o peniaze.

15.05.2022 06:00
vitamín D, kapsula, žltá, déčko Foto:
Starší ľudia, ktorí prijímajú nízke dávky vitamínu D sú viac ohrození pádmi a zlomeninami.
debata (8)

Odborníci totiž prišli so závermi štúdie, podľa ktorej sedemdesiatnici, užívajúci vyššie dávky vitamínu D, nezaznamenávajú vyšší prínos tejto látky pre ich zdravie. Ľudia v tejto vekovej kategórii bežne užívajú známy vitamín na zlepšenie pevnosti kostí a posilnenie svalov, čím si znižujú riziko pádov a zlomenín. Okrem toho sa odporúča užívať aj v rámci prevencie depresií a vírusových ochorení vrátane koronavírusu.

Starší ho potrebujú najviac

Zaujímavý výskum realizovala austrálska University of Newcastle a publikoval ho magazín Journal of Clinical Nutrition. Zúčastnilo sa na ňom približne 700 ľudí vo veku nad 70 rokov. Vedci ich rozdelili do troch skupín, pričom prvá užívala vitamín D o sile 400 IU (medzinárodných jednotiek), druhá skupina dvojnásobnú dávku a tretia až 1200 IU. Výskum mal priniesť odpoveď na to, ako účinkuje vitamín D na kosti u starších ľudí. V danom prípade sa konkrétne meral vplyv „déčka“ na zmenu minerálnej hustoty kostí, ktorá sa vo všeobecnosti považuje za hlavný indikátor sily kostí.

tekvica, olej Čítajte viac Ktorý vitamín dokáže predĺžiť život?

Netreba to preháňať

Po roku skúmania vedci dospeli k záveru, že u každej spomínanej skupiny ľudí sa prejavuje približne rovnaký účinok vitamínu D. Dávky nad 1200 IU však už nevyvolávali ďalšie žiadne pozitívne zmeny v kostiach. Podľa Dr. Terryho Aspraya z Centra biomedicínskeho výskumu v Newcastle nedostatok vitamínu D je bežný u starších ľudí a môže viesť k úbytku kostnej hmoty, poškodeniu svalov a zvýšenému riziku pádov a zlomenín.

„Hoci naše zistenia nepodporujú dôkazy o prínose vysokých dávok výživových doplnkov s obsahom vitamínu D v súvislosti s hustotou kostí môžeme povedať, že vyššie dávky tohto vitamínu môžu mať priaznivé účinky na metabolizmus kostí a že sú bezpečné pre starších ľudí,“ prezradil pre portál sciencedaily.com.

Ochráni naše kosti pri pádoch

Starší ľudia, ktorí prijímajú nízke dávky vitamínu D sú viac ohrození pádmi a zlomeninami. Strach z úrazu uberá seniorom na sebavedomí, ale aj na duševnej pohode. Menej času tak trávia na čerstvom vzduchu, kde im môže práve slnečné žiarenie pomôcť vytvárať ďalší vitamín D. Napríklad tridsaťminútový pobyt na ostrom slnku môže zabezpečiť pre organizmus takmer dennú dávku tejto látky. Netreba však zabúdať, že vitamín D sa rýchlo míňa, a to na kosti, svaly či na udržanie zdravia zubov.

vlašské orechy, kešu, lieskovce Čítajte viac Potrebujú starší ľudia extra vitamíny?

Celý rok či s pauzami?

Vitamín D sa odporúča užívať v podobe výživových doplnkov celoročne. Ukazuje sa, že jeho nedostatkom trpia najmä ľudia nad 50 rokov. V súčasnosti sa zároveň stáva akýmsi zlatým štandardom aj v rámci prevencie infekčných ochorení naprieč všetkými vekovými kategóriami. Vitamín D má totiž potenciál chrániť naše telo pred vírusmi koronavírusu, ktoré sa objavujú, hoci v menšej miere, aj počas teplých dní.

Odporcovia výživových doplnkov môžu túto mikroživinu získať aj z potravy. Ideálnym zdrojom vitamínu D je mäso, ďalej sa nachádza v hubách, vaječnom žĺtku a v mliečnych výrobkoch.

Video
Ak máte radi huby, určite si pozrite tento diel seriálu o slovenských dobrotách a nechajte sa inšpirovať aj vy receptom na jemnú polievku plnú chuti.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín D