Na záchranu srdca stačí táto jednoduchá vec

Pokiaľ sa vám hromadia špinavé riady, nemali by ste otáľať s ich umytím.

21.05.2022 06:00
srdce, tlak, stetoskop Foto:
Každodenný pohyb, ktorý zahŕňa širokú škálu rôznych aktivít, počas ktorých stojíme, vedie k nižšiemu riziku srdcovo-cievnych ochorení.
debata

Vedci prichádzajú s prekvapivým výskumom, podľa ktorého riziko srdcových ochorení znižuje aj bežné umytie tanierov, pohárov či príborov.

Netreba lámať rekordy

Podľa odborníkov neplatí, že len beh či rýchla chôdza dokážu seniorom pomáhať pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Ako ukazujú ich nové výskumy, aj jednoduché vykonávanie bežných činností sa podpisuje pod lepšiu kondíciu srdcového svalu. Tieto činnosti označujú netradične „pohybom každodenného života“. A verte či nie, do tejto kategórie patria domáce práce, záhradkárčenie, varenie, ale aj osobná hygiena. Vedci opierajú svoje tvrdenia o algoritmus, z ktorého vychádza, že čím viacej týchto prác vykonáme, tým viac si zlepšujeme zdravie srdca.

srdce, krvný tlak, infarkt Čítajte viac Čomu sa vyhnúť, aby nám neskolabovalo srdce?

Ako to vlastne funguje?

Každodenný pohyb, teda spomínané domáce práce, záhrada i starostlivosť o telo, mal u žien rozličný vplyv na srdce. Nežnejšia polovička ľudstva, ktorá sa týmto aktivitám venovala štyri hodiny denne mala v porovnaní so ženami, ktoré týmito činnosťami trávili o polovicu menej času až o 43 % nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Riziko vzniku ischemickej choroby srdca bola o 30 % nižšia a čo je prekvapivé, redukovala sa aj šanca úmrtia na mŕtvicu, a to až o asi 60 %.

Zamestnajme si nohy

Pozoruhodnému výskumu sa venoval tím školy verejného zdravia Herberta Wertheima na Kalifornskej univerzite v San Diegu, ktorý sa zaoberal vplyvom bežných aktivít na ľudské zdravie. Podľa autora štúdie doktora Stevena Nguyena prospieva srdcu každý pohyb a ubíja ho leňošenie. „Výskum ukazuje, že každý pohyb sa počíta do prevencie chorôb srdca. Každodenný pohyb, ktorý zahŕňa širokú škálu rôznych aktivít, počas ktorých stojíme, viedol k nižšiemu riziku srdcovo-cievnych ochorení,“ vysvetlil pre portál eatthis.com spomínaný lekár.

srdce, pulz, EKG Čítajte viac Čo spôsobuje nebezpečné búšenie srdca?

Overené ženami

Výskumníci si svoje tézy overili na vzorke takmer päť a pol tisíca žien vo veku 63 – 97 rokov. Podmienkou bolo to, aby žiadna z dám netrpela na začiatku výskumu srdcových ochorením. Každá žena nosila na tele špeciálny prístroj, ktorý po dobu siedmich dní získaval presné údaje o tom, koľko reálne času venovali pohybu v rámci bežných domácich prác, napríklad aj pri umývaní riadu a koľko času strávili náročnejšími, športovými činnosťami.

Výskum jednoznačne preukázal, že nielen beh a rýchla chôdza majú pozitívny vplyv na zdravie srdcového svalu. Kladné účinky na srdce má už umytie riadu, ktorému môžeme venovať napríklad 5 – 10 minút, upratovanie domácnosti, práca v záhrade, ale aj osobná hygiena. Ako vedátori zhodne vravia, každý pohyb sa počíta. A čím viac ho máme, tým zdravšie srdce si budujeme.
Video
V tomto videu nám speváčka a fotografka Misha predstaví jednoduchý recept na prípravu zdravého zeleninového risotta z čiernej ryže.
debata chyba