Strach v starobe? Prečo môže zabíjať

Nenadarmo mu hovoria malá smrť. Ak vo vyššom veku pociťujete nadmerný stres či úzkosť napríklad z diania vo svete, zo zdražovania či iných zdrojov problémov, nenechajte to tak. Strach dokáže zničiť nielen telesné, ale aj duševné zdravie. Prinášame zopár tipov na to, ako si poradiť aspoň na chvíľu s nadmernými obavami.

22.05.2022 06:00
pozostalí, dôchodci, smútok, smrť, seniori,... Foto:
Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať reálne, stres dokážete manažovať aj vlastnými silami.
debata (1)

Stres má dvojakú tvár. V malom množstve motivuje, prospieva telu a ženie vás k aktivite. Dokážete vďaka nemu tvoriť, upratať si dom, venovať sa vnúčatám a vidieť nádej do budúcnosti. Naopak, nadmerné hodnoty stresu majú opačný efekt. Vyčerpávajú organizmus, poškodzujú imunitný systém a v konečnom dôsledku sa môže stres premietnuť až do vážnych zdravotných problémov.

Tento telesný a duševný stav sa spája aj s úzkosťou. Pramení napríklad zo sledovania negatívnych správ a obáv z budúcnosti. Kvitne vďaka strachu zo zdražovania, zdravotných ťažkostí a iných problémov.

srdce, pulz, EKG Čítajte viac Čo spôsobuje nebezpečné búšenie srdca?

Produkuje búrku hormónov

V takomto prípade sa do tela vo veľkej miere uvoľňujú dva stresové hormóny, kortizol a adrenalín. Tým, že je stres fyzickou reakciou na zmätenosť a frustráciu, ovplyvňuje aj vaše stravovacie návyky a emocionálne prežívanie. Vo veľkom množstve môže neznesiteľné napätie prispieť k vyčerpaniu organizmu, srdcovému infarktu či mozgovej mŕtvici.

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať reálne, stres dokážete manažovať aj vlastnými silami. Najhoršou cestou je poddať sa situácii a nerobiť nič.

Meditácia či modlitba? Vyberte si

Najlepším spôsobom ako zvíťaziť nad stresom je postaviť sa mu zoči-voči. Ideálnym prostriedkom na to, ako zabojovať s nepríjemnými pocitmi strachu a úzkosti je meditácia. V našej zemepisnej šírke a aj z náboženských dôvodov sa však skôr dostáva do uzádia. Meditáciu, ktorú zjednodušene definujeme ako cielenú kontrolu a relaxáciu nášho tela a mysle, dokážete šikovne nahradiť modlitbou.

S meditáciou môže mať modlitba predsa len niečo spoločné, a to kontrolu nad dýchaním. Stres a napätie redukuje hlboké dýchanie. Stačí sa posadiť na niekoľko minút do izby bez hluku a iných rušivých vplyvov, či navštíviť kostol a zhlboka dýchať.

Facebook Čítajte viac Ako vplývajú sociálne siete na zdravie seniorov?

Treba zabojovať, potom je to ľahšie

Najhoršou cestou, akú si môžeme zvoliť pri zvládaní stresu je apatia. Jej protikladom je cvičenie, ktoré pomáha už pri tridsaťminútovom dennom dávkovaní. Skvelým spôsobom ako si udržať nielen telo, ale aj duševné zdravie vo forme je pohyb, ktorý uvoľňuje negatívne myšlienky a frustráciu. Seniorom sa odporúča fyzická aktivita, ktorá je menej riziková pre pohybový aparát a výskyt zranení. Správnou voľbou pri výbere cvičenia je napríklad chôdza. Spája v sebe silu bezpečného pohybu a dostatočného príjmu čerstvého vzduchu.

Dobrú náladu však dokáže urobiť aj jedlo. I keď sa zdá, že najlepším pomocníkom mozgu je cukor, nie je to celkom pravda. Náš mozog síce potrebuje glukózu na rozmýšľanie a fungovanie, je vhodné si zvoliť správne zdroje cukrov. Konzumácia sladkostí, zákuskov a koláčov vo veľkom množstve spôsobuje búrku v uvoľňovaní hormónu inzulínu, ktorý štiepi cukry. Náhle výkyvy energie zhoršujú aj psychické zdravie a podpisujú sa pod napätie, agresivitu a celkové nepohodlie.

Netradičné, ale prospešné

Skvelú metódu na odbúravanie stresu majú aj niektorí psychológovia. Klientom odporúčajú zapisovať si svoje pocity do denníka. Do denníka si môžete zaznamenať svoj zmätok, hnev i frustráciu. Odborníci vravia, že takýmto spôsobom sa „vypíšeme“ z problémov a automaticky tak znížime celkové napätie. Rovnako platí, že so svojimi myšlienkami, ktoré nedokážete spracovať by ste nemali zostať osamote. Izolácia od iných ľudí, ktorí môžu mať podobné pocity, neprispieva k duševnému zdraviu. Naopak, zdieľanie názorov a emócií s rovesníkmi či rodinou, vás dokáže dostať do väčšej pohody a získať odstup od vtieravých myšlienok.

Video
Pre tých, čo majú radi čokoládu v našom videorecepte pripraví výborný čokoládový koláč finalistka show Pečie celé Slovensko Katarína Novotová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #strach #stres #meditácia #modlitba #duševné zdravie