Máte nedostatok tekutín? Ktoré potraviny pomôžu?

Vo vyššom veku máme menšiu potrebu pitia vody. Strata tekutín sa tak môže podpísať pod dehydratáciu organizmu, častejšiu chorobnosť a únavu. Odborníci upozorňujú, že seniori zvyknú nedostatok vody zajedať väčším množstvom jedla a priberajú.

28.05.2022 06:00
voda, nápoj, tekutiny, Foto:
Hoci hlavným prostriedkom hydratácie tela je pitná voda, netreba zabúdať ani na iné alternatívne zdroje tekutín.
debata

Zatiaľ čo v mladšom veku pociťujeme smäd prirodzene, napríklad pri športovom výkone alebo v teplom prostredí, s pribúdajúcimi rokmi nám telo nevysiela jasné signály o smäde. Môže za to starnutie organizmu, úbytok chuťových buniek. Seniori sa tak dostávajú do deficitu tekutín, ktoré pomáhajú vyplavovať toxíny z organizmu, udržujú obličky v dobrom stave, regulujú hmotnosť a udržiavajú nás aj sýtymi.

Hoci hlavným prostriedkom hydratácie tela je pitná voda, netreba zabúdať ani na iné alternatívne zdroje tekutín. Niektoré druhy potravín totiž obsahujú veľké množstvo vody a spolu s ňou tak do tela dostaneme aj celý rad cenných vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Až chutne užitočné uhorky

Sezóna uhoriek so sebou prináša dobré správy pre náš organizmus. Ide o cenovo dostupnú zeleninu, ktorá sa pýši až 95 % vody. Svetlozelená osviežujúca pochúťka má v sebe aj vysokú dávku draslíka. Kálium je kľúčová minerálna látka pre ľudský organizmus. Seniorom prináša najmä zdravie pre srdce, upravuje takisto krvný tlak. Naopak, bez draslíka môžeme mať problémy s kardiovaskulárnym systémom a vyčerpanosťou organizmu. O uhorkách však nevieme všetko, majú ešte jedného „žolíka“ navyše.

nápoj, pitný režim, stará žena, staroba Čítajte viac Prečo viac chorľavieme a ktoré látky pomôžu reštartovať imunitný systém?

K zdraviu prospešným látkam zaraďujeme aj fisetín. Podporuje zdravie mozgu a starší ľudia sa tak pravidelnou konzumáciou uhoriek môžu chrániť pred zvýšeným rizikom mŕtvice. Podobnou zeleninou je cuketa, ktorá má v sebe podobne vysokú dávku vody. Používa sa ako náhrada sacharidových jedál. Z cukety si môžeme šikovne vyrobiť rezance a nahradiť nimi cestoviny z múky.

Vodný melón pomáha očiam a pokožke

S blížiacim letom klesá aj cena vodného melóna a to je dobrá správa pre naše zdravie. Pokiaľ nie sme fanúšikmi pitia väčšieho množstva vody, tekutiny si môžeme doplniť aj zo spomínanej potraviny. Melón nezaostáva za uhorkami v množstve obsahu vody. Je v ňom asi 92 % vody. To však zďaleka nie je všetko. Vodný melón v sebe skrýva vitamíny A, B6 a C.

Vitamín A potrebujú nielen starší ľudia na uzdravovanie očí, ale aj pokožky. Vitamín B6 známy aj ako pyridoxín zlepšuje fungovanie nervového systému. Posledný spomínaný vitamín je dôležitý pre posilnenie imunitného systému. Vitamín C je tak kľúčovou látkou v boji proti infekčným ochoreniam vrátane COVID-19. Netreba zabúdať, že v melóne sa nachádzajú aj antioxidanty, napríklad lykopén. Tie účinne bojujú proti vzniku rôznych nádorových ochorení.

UP-imunita-4x Čítajte viac Ako si vo vyššom veku udržať normálnu hmotnosť?

Proti rakovine pankreasu

Podceňovaná zelenina, ktorá sa „vyhýba“ našim chladničkám. Je to škoda, keďže obsahuje flavonoid zvaný luteolín. Spomínaná látka má schopnosť potláčať rast rakovinových buniek. Zvlášť účinný je zeler v boji proti nádorom pankreasu. Štúdia Univerzity v Missouri zistila, že zeler pomáha aj nežnejšej polovičke ľudstva. Vďaka látke zvanej apigenín chráni ženy pred rakovinovými ochoreniami prsníka. Zeler je, samozrejme, aj skvelým zdrojom vody a vlákniny. Kombinácia čírej tekutiny a vlákniny pomáha zlepšovať trávenie a navodzuje pocit sýtosti.

Mrkva a reďkovky, dobrí pomocníci

Vyhýbať by sme sa nemali ani chutnej, sladkej zelenine. Mrkva sa chváli 90 % dávkou vody. V nej sa nachádza vysoké množstvo beta-karoténu. Ide o známy provitamín, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Mrkva je kľúčová pre zdravie očí starších ľudí. Zlepšuje kvalitu slizníc a starší ľudia majú vďaka vitamínu A aj lepšiu schopnosť rozlišovať veci napríklad v šere či tme.

Svoje čaro majú reďkovky a ich konzumácii by sme sa nemali vyhýbať. Majú 95 % vody a hoci o tejto ich vlastnosti asi nevieme, dokáže prirodzene ochladzovať organizmus, čo je prospešné najmä v horúcich dňoch. Okrem toho sa chvália aj vitamínom C a minerálmi fosforom a zinkom. Fosfor podporuje zdravie kostí a zubov, zinok zlepšuje imunitný systém.

Video
Doprajte si mäsovú chuť s vegánskymi náhradami mäsa Goody Foody napríklad podľa receptov z tohto videa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #uhorka #rakovina pankreasu #melón