Je aspirín naozaj medicínsky zázrak. Netreba to s ním preháňať. Prečo?

Aj v tomto prípade platí, že menej je niekedy skutočne viac. Zvlášť to platí pri nadmernom užívaní aspirínu.

29.05.2022 06:00
tabletka, pilulky, lieky Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zatiaľ čo nadšenci spomínaného lieku sa ho zastávajú pre jeho liečivé schopnosti, iná skupina varuje, že jeho pravidelná konzumácia v rámci prevencie môže prinášať isté zdravotné riziká.

Ako je na tom medicínsky „zázrak“

Odborníci si v najnovšom výskume nedávajú servítku pred ústa. Každodenné užívanie aspirínu môže podľa nich viac ublížiť ako pomôcť. The New York Times píše, že milióny Američanov pravidelne konzumujú tento liek vo viere, že sa vyhnú srdcovému infarktu alebo mŕtvici. Okrem toho sa tieto tabletky často používajú pri bolestiach rôzneho druhu, najmä hlavy a iných ochoreniach. Ako uvádza americký denník, uvedený liek neodporúčajú istej skupine ľudí. Konkrétne hovoria o starších nad 70 rokov.

nápoj, pitný režim, stará žena, staroba Čítajte viac Prečo viac chorľavieme a ktoré látky pomôžu reštartovať imunitný systém?

Ochráni pred infarktom a mŕtvicou?

Skupina odborníkov, ktorých výskum zhrnul web nytimes.com skúmala skutočný prínos aspirínu v rámci prevencie srdcových chorôb aspirínu. Ich zistenia priniesli viaceré prekvapenia. Profylaxia pri tomto druhu liečiva je nízka a hrozí viac škody ako úžitku. Popularita liečivej pilulky sa začala už pred niekoľkými desaťročiami. Vedci zistili, že liek potláča nielen bolesť, ale môže chrániť srdce pred infarktom a mozog pred mŕtvicou.

Nedávno sa však objavili modernejšie odporúčania, ktoré zhrnuli asi šesťročný výskum. Podľa člena pracovnej skupiny Dr. Johna Wonga môže aspirín spôsobovať zvýšené riziko vnútorného krvácania. „Škody, ktoré môže spôsobiť sú vyššie ako sme si mysleli v roku 2016,“ hovorí o pokroku v skúmaní vedľajších účinkov lieku.

Na prevenciu?

Prevencia užívania aspirínu je primárna a sekundárna. Pri prvej sa týka najmä ľudí, ktorí nikdy neprekonali infarkt či mozgovú príhodu a takisto nemajú žiadne srdcové ochorenie. Vedci do tejto skupiny nezahŕňajú ľudí, ktorí majú vysoký krvný tlak (hypertenziu), pretože podľa nich nejde o ochorenie srdca. Ľudia, ktorí užívajú aspirín v rámci sekundárnej prevencie už prekonali srdcový infarkt alebo mŕtvicu. V takomto prípade je pre nich pravidelná konzumácia spomínaného lieku menej bezpečná.

srdce, krvný tlak, infarkt Čítajte viac Čomu sa vyhnúť, aby nám neskolabovalo srdce?

Riziko predsa existuje

Výskum naznačuje, že prínos denného používania aspirínu pre dospelých vo veku 40 – 59 rokov je minimálny. Pokiaľ sa aj napriek tomu rozhodnú každých dvadsaťštyri hodín konzumovať aspirín, riziko kardiovaskulárnych ochorení sa môže zvýšiť až o 10 %. Ďalšia čerstvá štúdia zistila, že asi jedna tretina Američanov nad 40 rokov pravidelne užíva tento liek. Až 45 % osôb nad 70 rokov užíva aspirín v rámci primárnej prevencie. Chybou takzvaného nadužívania tejto pilulky je podceňovanie jej zdravotných prínosov. Jednoducho povedané, nevnímame ho ako liek, ale ako druh vitamínu.

„Mnoho ľudí nepovažuje aspirín za liek, ale vnímajú ho ako vitamín. To, že ide o voľne predajný liek však neznamená, že je to liek len s výhodami a bez rizík,“ hovorí kardiológ Dr. Amit Khera. Jedných dychom treba dodať, že Americká asociácia srdcových chorôb neodporúča každodenné používanie tohto lieku u ľudí nad 70 rokov.

Mal hviezdy nástup

Aspirínu sa dávalo v minulosti viacero zvučných prívlastkov. Označoval sa ako liek storočia. Jeho pôvod je vo vŕbovej kôre, pretože Hippokrates odporúčal vývar z kôry pri bolestiach a horúčke. V 19. storočí extrahoval istý nemecký lekár z vŕbovej kôry salicín a z neho zase kyselinu salicylovú. Umelá výroba tejto zlúčeniny viedla k jej širokému používaniu, lenže nešlo o dokonalý liek. Časom ho vylepšili a zmenili ho na kyselinu acetylsalicylovú, pričom v nasledujúcich desaťročiach zažil svoju úspešnú cestu naprieč históriou.

Odborníci v žiadnom prípade nezavrhujú užívanie tejto pilulky. Ich cieľom, čo sa snažili zdôrazniť aj v The New York Times je len to, aby sme sa ho nesnažili konzumovať pravidelne a v čase, keď nemáme žiadne zdravotné ťažkosti.

staroba, zabúdanie, demencia, Alzheimerova choroba Čítajte viac Ako súvisí liek na erekciu s podporou pamäti?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #srdcový infarkt #aspirín