Čo skutočne pomôže pri nadúvaní?

Nevyberá si miesto ani čas. Plynatosť dokáže narobiť poriadne ťažkosti. Najmä vtedy, ak sa z tohto problému stáva každodenné utrpenie. Nadutému a boľavému bruchu uľavíme niekoľkými šikovnými trikmi a netreba hneď siahať po liekoch.

04.06.2022 06:00
fazuľa, cícer, šošovica, strukoviny Foto:
Vo všeobecnosti platí, že plyny sa tvoria v črevách pri trávení niektorých druhov potravín. Ide často o rastlinné zdroje jedla.
debata

Dôvody plynatosti sú niekedy veľmi jednoduché. Hoci sa to môže na prvý pohľad zdať smiešne, vzduch sa nám dostáva do tráviaceho traktu aj pri hltaní jedla alebo z bublinkových nápojov. Okrem toho však odborníci upozorňujú na častejšie príčiny nadúvania. V tomto prípade ho spôsobuje nadmerná tvorba baktérií v črevách.

Vedci vravia, že nie je nezvyčajné, ak si uľavíme štrnásť až dvadsaťkrát denne. Normálne množstvo plynu, ktoré dokážeme denne vyprodukovať sa pohybuje na úrovni niekoľkých desiatok mililitrov. Chorobná plynatosť sa začína vtedy, ak nás subjektívne obťažuje.

Tieto potraviny radšej dajme bokom

Vo všeobecnosti platí, že plyny sa tvoria v črevách pri trávení niektorých druhov potravín. Ide často o rastlinné zdroje jedla. Niektoré druhy rastlinných jedál majú schopnosť nadúvať brucho viac než ostatné a zaraďujeme k nim najmä kapustu, brokolicu, cibuľu, ružičkový kel, fazuľu, ale aj sušené slivky.

srdce, tlak, stetoskop Čítajte viac Na záchranu srdca stačí táto jednoduchá vec

Výbornou prevenciou proti nadúvaniu je vynechávanie uvedených potravín z jedálneho lístka, pričom sa to týka najmä kapusty a sušených sliviek. Pri brokolici a cibuli stačí znížiť ich množstvo.

Trik s fazuľou

Fazuľa narobí menej problémov, ak ju necháme namočenú vo vode niekoľko hodín. Tvorbu plynu má napríklad u fazule na svedomí veľké množstvo vlákniny a rastlinných bielkovín. Vláknina je druh sacharidu, ktorý paradoxne zlepšuje trávenie, ale vo väčšom množstve podporuje tvorbu plynu.

Problémy s nadúvaním zapríčiňujú aj potraviny, ktoré obsahujú viacej síry. Aj v tomto prípade ide o rastlinné zdroje jedál. Síru má kel, karfiol a reďkovka. Výnimku však, samozrejme, netvoria ani živočíšne potraviny, najmä vajíčka.

Menej sladkostí, menej plynu

Nadúvanie často súvisí aj s nadmernou konzumáciou sladkých jedál. Ich hlavnou zložkou je cukor, ktorý je ideálnou živnou pôdou baktérií. Obmedzenie konzumácie rafinovaného cukru zníži tvorbu mikroorganizmov, ktoré rozkladajú zložky jedál a tvoria plyn. Plynatosť sa často spája aj so zmenou stravovania. Stretávame sa s ňou pri rôznych dietách, keď sa snažíme nastaviť si zdravý jedálniček.

olivový olej Čítajte viac Poznáte prírodný liek na ťažkosti v starobe? Stačí jedna lyžica rastlinnej "medicíny"

Vo väčšine prípadov sa pri chudnutí používajú potraviny s vyšším obsahom vlákniny ako celozrnné potraviny, ovocie a zelenina. Pri zmene stravy je potrebné pridávať do jedálneho lístku vlákninu postupne, čím sa vyhneme väčšiemu bruchu.

Baktérie v črevách nie sú našim nepriateľom

Tvoria takzvanú črevnú mikroflóru, ktorá pomáha lepšiemu tráveniu, ale posilňujú aj imunitný systém. Pomer zdraviu prospešných baktérií a tých, ktoré spôsobujú plynatosť by mal byť nevyrovnaný, v prospech prvých spomínaných. Dobré baktérie môžeme získať predovšetkým zo zakysaných mliečnych výrobkov, jogurtov, kefíru, acidofilného mlieka. Spomínané mliečne dobroty upravujú trávenie a normalizujú produkciu plynov.

Netreba však zabúdať, že konzumácia jogurtov so sladkou zložkou robí presný opak. Problémom je pridaný cukor, ktorý je zdrojom „potravy“ pre baktérie, ktoré neprospievajú nášmu zažívaniu. Utrápené črevá dokáže upokojiť pravidelné pitie čajov z bylín. Medzi najlepšie patria harmančekový, zázvorový, mätový čaj. Pomoc ponúknu aj niektoré druhy korenín ako klinčeky a škorica.

Video
Podľa populárneho slovenského moderátora Martina Nikodýma je Pad Thai to najjednoduchšie a najpopulárnejšie thajské jedlo. A v tomto videu si môžete pozrieť ako ho pripravil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadúvanie #plynatosť