Bojíte sa zakašľať alebo si kýchnuť, aby ste si "necvrkli"? Tento problém rieši mnoho žien v menopauze

Menopauza je časom zmien v živote ženy. Jednou zo zmien, ktoré si mnoho žien v tomto období všimne, môžu byť aj ťažkosti s močením alebo so stolicou či vetrami.

25.06.2022 08:00
žena, bolesť, smútok, trúchlenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bežné príznaky

  • Najčastejšími príznakmi sú časté močenie a ponáhľanie sa na záchod (tzv. naliehavé močenie). Medzi ďalšie príznaky patrí: únik moču pri kašli, kýchnutí alebo cvičení, únik moču cestou na toaletu, vstávanie dvakrát alebo viackrát cez noc kvôli potrebe močiť, časté infekcie močových ciest, ponáhľanie sa na záchod, neschopnosť kontrolovať vetry, zápcha.

Tu je niekoľko spôsobov, ako menopauza môže ovplyvniť ovládanie vášho močového mechúra a kontrolu čriev:

1. Slabé svaly panvového dna

S nástupom menopauzy svaly panvového dna (ako väčšina svalov v tele) majú tendenciu oslabovať sa. Keďže tieto svaly pomáhajú kontrolovať ovládanie močového mechúra aj čriev, môže každé takéto oslabenie mať za následok častejšiu potrebu navštíviť toaletu a zníženú schopnosť udržať moč dovtedy, kým sa dostanete na toaletu. Slabé svaly panvového dna môže sťažiť ovládanie vetrov a môžu tiež hrať úlohu v nástupe prolapsu (poklesu) močového mechúra.

2. Menej pružný močový mechúr

Ako starneme, močový mechúr sa stáva menej pružným, preto má väčšie ťažkosti pri rozťahovaní sa. Vzhľadom na to, že močový mechúr stráca na elastickosti, pri jeho naplnení močom tento dráždi sval močového mechúra. Čo spôsobuje jeho „hyperaktivitu“. „Hyperaktívny" močový mechúr je príčinou vášho častejšieho močenia. V kombinácii so slabšími svalmi panvového dna je omnoho ťažšie udržať moč alebo „odložiť“ močenie na neskôr. Tréningový program močového mechúra a posilňovania svalstva panvového dna vám pomôže získať opätovnú kontrolu.

3. Vaginálna suchosť

Strata hormónu estrogén spôsobuje vaginálnu „suchosť“, keďže sliznica pošvy produkuje menej hlienu. Močová trubica tiež prechádza podobnými zmenami. Toto sucho zvyšuje riziko vzniku infekcie močových ciest, pretože črevné baktérie sa sťahujú do pošvy. Osobná hygiena je veľmi dôležitá a všetky ženy by sa mali utierať spredu dozadu. Brusnicový džús alebo kapsuly tiež môžu pomôcť predchádzať infekciám močových ciest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inkontinencia #menopauza