Pokračovanie článku: Bojíte sa zakašľať alebo si kýchnuť, aby ste si "necvrkli"? Tento problém rieši mnoho žien v menopauze

4. Priberanie na váhe

Mnoho žien zistí, že s nástupom menopauzy začínajú priberať na váhe. Ak je prírastok vašej telesnej hmotnosti významný, zvyšujete tak riziko problémov s únikom moču alebo stolice. Svaly panvového dna držia väčšinu vašej telesnej hmotnosti. Ďalšie prebytky hmotnosti prispievajú k ešte väčšiemu napnutiu týchto svalov a teda ich celkovému oslabeniu. Slabé svaly panvového dna neudržia močový mechúr a črevá tak, ako by mali. Ak sa takéto niečo stane, môžete si všimnúť únik moču pri kašli a kýchaní (tiež známy ako stresová inkontinencia). Alebo aj to, že potrebujete často a naliehavejšie navštíviť toaletu.

5. Iné zdravotné problémy

Ďalšie chronické zdravotné problémy sa tiež môžu začať podieľať na kvalite vášho zdravia. Tiež môžu byť príčinou zhoršenia alebo začatia problémov s únikom moču. Diabetes je konkrétne identifikovaný ako diagnóza, pre ktorú sa zvyšuje u žien riziko vzniku inkontinencie. Poškodenie nervov (neuropatia) je častou komplikáciou cukrovky. Nervy, ktoré vedú do močového mechúra a čriev, sa môžu poškodiť a tým spôsobiť stratu citlivosti, zlé vyprázdňovanie alebo zápchu. Dobre riadená cukrovka je tým najlepším spôsobom, ako zabrániť alebo zastaviť poškodzovanie nervov.

6. Hysterektómia

Hysterektómia je operácia odstránenia maternice. Niektoré ženy po tejto operácii zistia, že majú problém s ovládaním močového mechúra. Nie je úplne zrejmé, či práve tento chirurgický zákrok daný problém spôsobuje. Nech je to akokoľvek, posilňovanie panvového dna by malo byť súčasťou jednak liečby, jednak prípravy pred operáciou.

7. „Trauma konečníka“

Mnoho žien, ktoré majú deti, môže s nástupom memopauzy zistiť, že majú problém kontrolovať stolicu. Počas pôrodu sa môže análny zvierač (sval okolo ritného otvoru) poškodiť. Problémy sa zvyknú objaviť až postupom času, nie bezprostredne po pôrode. Posilňovanie svalov panvového dna môže problém vyriešiť. Niektoré ženy však podstupujú operáciu.

Zdroj: inkoforum.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inkontinencia #menopauza