Ktoré potraviny predlžujú život?

Rastlinné jedlá plus veľká dávka bielkovín. Aj túto kombináciu potravín a živín považujú odborníci za elixír mladosti. V nových výskumoch sa snažia dokázať, ktoré z nich spomaľujú proces starnutia.

11.06.2022 06:00
oliva, olivový olej Foto:
Olivový olej je skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín a mono-nenasýtených mastných kyselín.
debata (1)

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v krajinách Európskej únie vlani tvorili ľudia nad 65 rokov až pätinu populácie. V roku 2040 bude na svete v tejto vekovej kategórii neuveriteľných 1,3 miliardy ľudí a o desať rokov neskôr len v rámci EÚ prekročí šesťdesiatpäť rokov 130 miliónov ľudí.

Prirodzené starnutie populácie kladie vyššie nároky nielen na zdravotnícky systém, ale aj na lepšiu kvalitu stravovania a celkového životného štýlu. Priemernú dĺžku života skracujú ochorenia, medzi ktoré patrí rakovina a celkový fyzický i duševný úpadok.

Bez zdravej stravy to nejde

Podľa Dr. Hermanna Stuppnera z Fakulty chémie a farmácie v Univerzite v Innsbrucku kľúčom k dosiahnutiu vyššieho veku je jednoznačne úprava jedálneho lístka. „Zmeny vo výžive a životnom štýle sú najefektívnejšie spôsoby, ako podporiť zdravé starnutie v celej populácii,“ vysvetľuje pre medicalxpress.com dôležitosť zmeny stravovacích návykov.

Na univerzite vyvinul špeciálny projekt, v ktorom sa inšpiroval stredomorskou stravou, ale aj inými stravovacími návykmi z celého sveta. V rámci výskumu sa snažil pochopiť, ktoré rastliny pomáhajú spomaľovať starnutie.

voda, nápoj, tekutiny, Čítajte viac Máte nedostatok tekutín? Ktoré potraviny pomôžu?

Olivový olej je top

Ako vysvetľuje, oblasť Stredozemného mora, najmä Kréta, sa dlhodobo spája s nízkou mierou ischemickej choroby srdca, rakovinou hrubého čreva i prsníka. Niektorí odborníci pripisujú tento fenomén vysokej spotrebe olivového oleja, ktorý ponúka ľudskému telu kvalitné rastlinné tuky.

Olivový olej je skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín a mono-nenasýtených mastných kyselín. Prvá kategória tukov pomáha srdcu, cievam a mozgu. U starších ľudí zlepšuje aj duševný stav. Podobné účinky na zdravie má aj druhá kategória rastlinných tukov a navyše znižujú hladinu cholesterolu, podporujú chudnutie a zlepšujú celkovú vitalitu.

zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá strava Čítajte viac Vedci prezrádzajú tajomstvo dlhovekosti

Toto je teda elixír mladosti?

Dr. Stuppner zdôrazňuje, že zdrojom mladosti nie je len olivový olej. Výrazný vplyv na celkové zdravie organizmu majú aj bielkoviny. Proteíny patria popri tukoch a sacharidoch ku kľúčovým makroživinám. Potrebujeme ich pre regeneráciu tela, správne trávenie a posilnenie svalov. Bielkoviny môžeme získať z rastlinných a živočíšnych zdrojov, pričom treba povedať, že sa skladajú z takzvaných aminokyselín.

Rastliny však nedokážu pokryť potrebu všetkých esenciálnych aminokyselín. Mäso, mlieko a mliečne výrobky dokážu zabezpečiť všetky základné aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže vyrobiť. Rastlinné bielkoviny nájdeme v orechoch, semenách rastlín, sóji a strukovinách.

vitamín D, kapsula, žltá, déčko Čítajte viac Má zmysel užívať veľa vitamínu D?

Olivový olej a bielkoviny? Skvelá dvojica

Podľa vedeckých výskumov môžu ľudia vo vyššom veku potrebovať viac proteínov než ich mladšie náprotivky. Nedostatočná konzumácia bielkovín môže spôsobovať horšiu mobilitu vrátane rizika úrazov z pádov. Jesť dostatočné množstvo bielkovín každý deň nemusí byť vôbec jednoduché, pretože nie príliš zdravé maškrty obsahujú najmä veľa tuku a cukru. Príkladom sú zemiakové lupienky, zemiakové hranolky, vyprážané jedlá a zákusky.

Denná dávka bielkovín sa pohybuje na úrovni 1 gramu na 1 kg telesnej hmotnosti. Ide o minimálnu potrebu proteínov. To znamená, že dospelý človek, ktorý má 70 kg by mal prijať asi 70 g proteínov každý deň. Hoci sa môže zdať, že túto potrebu pokryjeme zjedením veľkého kusu mäsa naraz, nie je to pravda. Ľudské telo dokáže spracovať približne 30 g bielkovín v jednom jedle. Proteíny preto treba podľa vedcov konzumovať v troch porciách jedlách počas dňa. Vedci dodávajú, že správna výživa zohráva kľúčovú úlohu v prevencii chorôb. Primeraná konzumácia bielkovín sa podľa autorov projektu spája s účinným predchádzaním invalidity.

Video
Traja zo štyroch členov vokálnej formácie 4 Tenoři zavítali do TV Varecha a uvarili nám španielske vtáčiky, ale inak, než sme zvyknutí. Marian Vojtko, Pavel Vítek a Jan Kříž vám prajú dobrú chuť!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhovekosť #bielkoviny #olivový olej #priemerná dĺžka života