Pokračovanie článku:
Pečeň zabíja cirhóza. A nespôsobuje ju alkohol
Zásady pečeňovej diéty
diéta je energeticky a biologicky plnohodnotná, vhodná na prechodný i na dlhší čas
má sa skladať z potravín, ktoré majú pri zníženom obsahu tuku aj znížený obsah cholesterolu; je v nej obmedzené používanie vaječných žĺtkov a čiastočne aj masla
dôležitý je správny výber tukov a vhodná technologická úprava. Vylučujú sa prepálené tuky a tuky s vysokým obsahom cholesterolu (masť, slanina, škvarky)
okrem čerstvého masla možno na omastenie použiť iba jednodruhový olej
často sa objavuje neznášanlivosť mlieka, preto sa musí úplne vylúčiť, alebo obmedziť jeho príjem na minimum; nevylučujú sa mliečne výrobky (nízkotučné syry, nízkotučný tvaroh)
obmedzujú sa potraviny a jedlá ťažko stráviteľné, s vyšším obsahom celulózy, cholesterolu a nafukujúce jedlá
všetky pokrmy majú byť ľahko stráviteľné
z technologických postupov sa používa varenie a dusenie, zriedka pečenie; jedlá možno pripravovať aj na grile; vyprážanie sa nepoužíva vôbec
pozornosť treba venovať výberu vhodných tukov, ich množstvu a spôsobu ich tepelného opracovania. Povolené množstvo čerstvého masla preto pridávame až do hotového pokrmu
mäso sa opeká nasucho a podlieva sa nemastným vývarom z riedkych kostí alebo neveľkým množstvom vody
pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho alebo zátrepkou (zápražka sa nepoužíva)
obmedzujú sa všetky potraviny s vyšším obsahom cholesterolu – najmä vaječný žĺtok, mozoček
z ostatných potravín treba obmedzovať ťažko stráviteľné potraviny, najmä tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo rastlinnej vlákniny (celulózy) a zapríčiňujú nafukovanie. Preto sa nepodáva napr. čerstvé kysnuté pečivo, kel, kapusta, strukoviny, väčšie množstvo zeleného hrášku, zelenej fazuľky a karfiolu