Pokračovanie článku: Pečeň zabíja cirhóza. A nespôsobuje ju alkohol

Zásady pečeňovej diéty

  • diéta je energeticky a biologicky plnohodnotná, vhodná na prechodný i na dlhší čas
  • má sa skladať z potravín, ktoré majú pri zníženom obsahu tuku aj znížený obsah cholesterolu; je v nej obmedzené používanie vaječných žĺtkov a čiastočne aj masla
  • dôležitý je správny výber tukov a vhodná technologická úprava. Vylučujú sa prepálené tuky a tuky s vysokým obsahom cholesterolu (masť, slanina, škvarky)
  • okrem čerstvého masla možno na omastenie použiť iba jednodruhový olej
  • často sa objavuje neznášanlivosť mlieka, preto sa musí úplne vylúčiť, alebo obmedziť jeho príjem na minimum; nevylučujú sa mliečne výrobky (nízkotučné syry, nízkotučný tvaroh)
  • obmedzujú sa potraviny a jedlá ťažko stráviteľné, s vyšším obsahom celulózy, cholesterolu a nafukujúce jedlá
  • všetky pokrmy majú byť ľahko stráviteľné
  • z technologických postupov sa používa varenie a dusenie, zriedka pečenie; jedlá možno pripravovať aj na grile; vyprážanie sa nepoužíva vôbec
  • pozornosť treba venovať výberu vhodných tukov, ich množstvu a spôsobu ich tepelného opracovania. Povolené množstvo čerstvého masla preto pridávame až do hotového pokrmu
  • mäso sa opeká nasucho a podlieva sa nemastným vývarom z riedkych kostí alebo neveľkým množstvom vody
  • pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho alebo zátrepkou (zápražka sa nepoužíva)
  • obmedzujú sa všetky potraviny s vyšším obsahom cholesterolu – najmä vaječný žĺtok, mozoček
  • z ostatných potravín treba obmedzovať ťažko stráviteľné potraviny, najmä tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo rastlinnej vlákniny (celulózy) a zapríčiňujú nafukovanie. Preto sa nepodáva napr. čerstvé kysnuté pečivo, kel, kapusta, strukoviny, väčšie množstvo zeleného hrášku, zelenej fazuľky a karfiolu

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #cirhóza #výskum #ochorenie