Fajčíte aj po šesťdesiatke či ste nebodaj vtedy začali? Pripravte sa na toto

Ak siahate po cigaretách vo vyššom veku, zbystrite pozornosť. Vedci sa nechali počuť, že s pribúdajúcimi rokmi má fajčenie omnoho vážnejšie účinky na ľudské zdravie ako kedykoľvek predtým.

18.06.2022 06:00
fajčenie, cigareta Foto:
Fajčenie samo o sebe poškodzuje pamäť, schopnosť sústrediť sa a učiť sa aj bez toho, či trpíme na nejaké chronické ochorenie.
debata

Horšie sú na tom seniori, ktorí celý život nefajčili a tomuto zlozvyku podľahnú až po dovŕšení šesťdesiateho roku života. Tabak ich ohrozuje na približne takej úrovni ako cukrovka 2. typu alebo vysoký krvný tlak.

Vystavujete sa zbytočne demencii

Seniori, ktorí začali s fajčením až v tejto fáze života, si zvyšujú šance na zhoršenie fungovania mozgu. Škodlivé účinky cigariet dokumentuje rozsiahly výskum, ktorý vysvetľuje fakty o tom, ako dokáže cigaretový dym zasahovať od kognitívnych funkcií starších ľudí. Spomínané funkcie sa týkajú pamäti, učenia i sústredenia. V prípade, že patríte do tejto skupiny ľudí a nemáte cukrovku či vysoký krvný tlak, cigarety môžu vplývať na mozog podobne negatívne ako spomínané civilizačné ochorenia.

Prečo je to tak?

Výskumníci už v predchádzajúcich štúdiách upozornili na to, že hypertenzia a diabetes sú známymi rizikovými faktormi, ktoré poškodzujú fungovanie mozgu. Výskum, ktorý bol nedávno publikovaný v časopise Cureus zistil, že liečba vysokého krvného tlaku dokáže znížiť riziko demencie. Rovnako to je aj v prípade cukrovky 2. typu, kedy dochádza nielen k vzniku demencie u starších, ale aj mladších ľudí. Nedávny výskum potvrdil, že diabetes zvyšuje toto riziko až o 50 %. Vedci z Cornell University zisťovali, či fajčenie poškodzuje mozgové funkcie samo o sebe, alebo je nebezpečné len v spojení s cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom.

fajčenie, cigareta, životný štýl, Čítajte viac Fajčenie vo vyššom veku? Ženy strácajú pamäť, mužov trápi srdce

Výskum prekvapil, nie však príjemne

Rozsiahly výskum sa zameral na skúmanie vyše troch tisícok ľudí počas niekoľkých rokov. Priemerný vek účastníkov bol 69 rokov, pričom 77 % z nich trápila hypertenzia a 24 % malo cukrovku. Štvrtina účastníkov štúdie pravidelne fajčili cigarety. Odborníci sa sústredili na meranie hladín kotinínu, to je látky, ktorá sa zisťuje z krvi a vzniká ako vedľajší produkt užívania nikotínu v ľudskom tele. Ukázalo sa, že starší ľudia s vysokými hladinami kotinínu mali horšie zdravotné výsledky oproti tým, ktorí sa vyhýbajú tomuto zlozvyku.

Začnete hoci aj po šesťdesiatke? Máte problém

Výskum priniesol ešte jednu smutnú správu. Kognitívne funkcie u starších ľudí, ktorí začali fajčiť sa zhoršovali bez ohľadu na to, či už predtým mali vysoký krvný tlak alebo cukrovku. Fajčenie teda samo o sebe poškodzuje pamäť, schopnosť sústrediť sa a učiť sa aj bez toho, či trpíme na nejaké chronické ochorenie. Pred fajčením varuje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Odhaduje, že až 14 % všetkých prípadov demencie sa pripisuje cigaretám. Fajčiari majú podľa tejto organizácie až o 30 – 40 % zvýšené riziko poškodenia mozgu.

liek, tabletka, anémia Čítajte viac Anémia seniorov (2): Ako pomáha železo?

Oplatí sa prestať

Pozitívne účinky zanechania fajčenia na seba nenechajú čakať ani vo vysokom veku a objavia sa už do dvadsiatich štyroch hodín. Niekoľko hodín po odložení cigariet sa vyrovnáva krvný tlak a znižuje sa riziko srdcového infarktu. Ďalší deň sa obnovuje chuť a čuchové receptory. Dýchanie sa zlepšuje už po troch dňoch, pričom kapacita pľúc sa zvýši až o tretinu počas prvých troch mesiacov po skončení fajčenia. Po približne siedmich mesiacoch sa pľúca zbavia dechtu a po roku sa znižuje riziko srdcovocievnych ochorení až o polovicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #demencia #diabetes #tabak