Lieky na internete sľubujú zázraky na počkanie. Na čo si dať pozor?

Ponúkajú rýchle riešenie obezity, sexuálnych ťažkostí aj únavy. Pokútne, falšované výživové doplnky alebo lieky, ktorých pôvod je rovnako pochybný sľubujú zázraky na počkanie.

19.06.2022 06:00
lieky, tabletky, Foto:
Virtuálny priestor je plný výživových doplnkov a liekov.
debata

Zvlášť nebezpečné sú pre starších ľudí s celou škálou zdravotných problémov. Čo sa však môže stať, ak začnete užívať niektoré z týchto prípravkov?

Riziko rastie aj s vekom

Virtuálny priestor je plný výživových doplnkov a liekov. Prvá spomínaná kategória musí spĺňať požiadavky, ktoré vyplývajú z európskych smerníc a je legálne ponúkaná overenými či známymi obchodmi. Predaj liekov na internete je už silnejšia „káva“. Ak ide o tabletky na predpis, ten môže vydať len lekár. V opačnom prípade si ich kupujete z ilegálnych zdrojov.

Pri rôznych doplnkoch výživy či liekoch však nie je celkom jasné odkiaľ pochádzajú, čo v skutočnosti obsahujú a aké následky môžu mať na naše zdravie. V tomto prípade platí, že riskovať so zdravím sa príliš nevyplatí a čím slabší a starší je náš organizmus, tým je riziko vyššie.

Chudnutie „načierno“ sa neoplatí

Americký Úrad pre potraviny a liečivá, ktorý tiež poznáme pod jeho originálnym názvom Food and Drug Administration (FDA) varuje pred užívaním rôznych piluliek na chudnutie. V súčasnosti medicína ponúka legálne dostupné lieky v tejto kategórii problémov s telesnou hmotnosťou. Ide výlučne o medikamenty, ktoré predpisuje lekár špecialista a len ľuďom, ktorí majú reálne problémy s váhou. Okrem toho sa však na internete objavujú lieky, pri ktorých nie je známy ich pôvod a obsah. FDA varuje, že nelegálne prípravky na chudnutie majú účinok podobný nebezpečným drogám.

olivový olej Čítajte viac Poznáte prírodný liek na ťažkosti v starobe? Stačí jedna lyžica rastlinnej "medicíny"

V niektorých prípadoch sa „správajú“ podobne ako amfetamín. Ide o silnú stimulačnú drogu, od ktorej vzniká psychická a fyzická závislosť. Okrem toho, mnohé lieky na chudnutie či doplnky výživy, ktoré ponúka čierny trh sú podľa úradu pokazené, kontaminované a majú neprimeraný povzbudzujúci efekt. V krajných prípadoch môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy až smrť. Ako uvádza Gloria Verretová z FDA, úrad v USA testoval takzvané diétne produkty a zistil, že 70 % z nich boli znečistené inými liekmi, napríklad látkami proti záchvatom.

Video
Ide o právo: Kedy vás môže lekár odmietnuť ošetriť a nemocnica neprijať? S Janou Alušíkovou (advokátska kancelária MPH) o právach pacienta - odvysielané 6. 5. 2022.

Keď to nefunguje, pomôže lekár a nie internet

Ak si u partnera všimnete, že si obzerá internetové stránky s liekmi na potenciu, buďte na pozore. Aj tento zoznam liečiv predpisuje lekár a nepatria na internet. „Väčšina doplnkov na sexuálnu dysfunkciu nebola vedecky skúmaná,“ hovorí lekár Luigi Simone pre portál eatthis.com. Ako tvrdí, môžu mať placebo efekt. To znamená, že niekedy vyvolajú reakciu aj bez toho, že by ste užili účinnú látku.

„Tvrdenia o zvyšovaní libida či sexuálnej výdrže sa tiež nepreukázali,“ pokračuje Simone. Jedným dychom dopĺňa, že liečenie ťažkostí v intímnom živote patrí do rúk odborníka, ktorý dokáže odhaliť skutočnú príčinu zdravotného problému a netreba sa hanbiť ho navštíviť.

cholesterol, zdravie, Čítajte viac Dá sa poraziť cholesterol bez liekov? Tu sú rady, ako na to

Falšujú aj lieky na koronu

Podľa nových štúdií sa falšujú dokonca aj lieky na COVID-19. Ide o populárny biznis súčasnosti, keďže ide o novú a obávanú chorobu. Štúdia z UC San Diego School of Medicine zistila, že sociálne média zaplavujú stovky príspevkov, ktoré sa týkajú falšovania produktov na túto chorobu.

Lekár Timothy Mackey zo San Diega využil pri skúmaní výskum, ktorý jeho tímu pomáhal v minulosti odhaľovať dílerov drog. Metódy výskumu aplikoval na identifikáciu falošných produktov na covid. „Od marca do mája 2020 sme identifikovali takmer 2 000 podvodných príspevkov pravdepodobne spojených s falošnými zdravotnými produktmi COVID-19,“ prezrádza hrozivé štatistiky.

Čo je kofeínová toxicita?

Rizikové sú niekedy aj zdanlivo bezpečné výživové doplnky. Takzvané kofeínové tablety majú miesto medzi doplnkami výživy za podmienky, že sú z poctivého zdroja. Ak sa spoľahneme na hocaký produkt z tejto skupiny, môžeme si poškodiť zdravie. Podľa FDA kofeín v takejto čistej a koncentrovanej forme môže negatívne pôsobiť na ľudský organizmus.

Naopak, spomínaná stimulačná látka, ktorú získame z kávy, čaju či čokolády asi narobí menšie problémy, maximálne v podobe nervozity či triašky. Ako vysvetľuje FDA príznakmi takzvanej kofeínovej toxicity sú hnačka, zvracanie, stuhnutosť, dezorientácia, niekedy záchvaty či smrť.

senior, dedko, lieky, trápenie, zhrozenie Čítajte viac Prečo si seniori ubližujú užívaním veľkého množstva liekov?

Zvlášť nebezpečné je pohrávanie sa s kofeínom u ľudí s kardiovasku­lárnymi ochoreniami. Lekári však nad kofeínom nelámu palicu a tvrdia, že zdraví ľudia, ktorí neužívajú kávu a iné zdroje tohto alkaloidu si dopomáhajú k lepším športovým výkonom a koncentrácii pri rôznych vytrvalostných športoch. Aj v tomto prípade však vravia, že ak už siahnete po doplnkoch výživy, tak len z overených a legálnych zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #chudnutie #kofeín #nákup cez internet