Existuje spôsob na omladenie stareckých rúk?

Ovisnutá pokožka, hnedé škvrny a lámavé nechty špatia ruky ľudí vo vyššom veku.

25.06.2022 06:00
Senior, pokožka, starnutie Foto:
Starecké škvrny vyzerajú ako tmavé fľaky s nepravidelným tvarom. Majú výrazne tmavší, hnedý odtieň na rozdiel od zvyšku nepostihnutej časti kože. Vytvárajú sa na tých miestach, ktoré sú najviac vystavené slnku.
debata

Okrem používania ochranného krému či zmeny životného štýlu dokáže vzhľad našich horných končatín omladiť aj zanechanie fajčenia. S akými ťažkosťami sa v tomto prípade stretávame a ako si s nimi poradiť?

Viac rokov, viac vrások

Nielen pod vzhľad pokožky tváre sa podpisuje zub času. Na rukách máme citlivú a jemnú pokožku, ktorá podľa odborníkov podlieha starnutia rýchlejšie než ostatné časti ľudského tela. Ruky totiž prichádzajú častejšie do kontaktu so slnečným žiarením, zemou, nečistotami a chemickými látkami. S pribúdajúcimi rokmi sa z pokožky na rukách stráca kolagén. Ide o základnú bielkovinu, ktorá je potrebná na elasticitu pokožky a ktorá sa vo vyššom veku vytvára v menšom množstve.

Nepristanú ani našim rukám

Vrásky sa rýchlejšie objavujú na suchej, tenkej a menej elastickej pokožke. Pokiaľ máte citlivú kožu na rukách, riziko vrások je v tomto prípade omnoho vyššie než u ľudí s hrubšou kožou. Kombinácia spomínaných faktorov vedie k chabej odolnosti a pružnosti rúk. Koža ovísa a vytvárajú sa na nej hlboké vrásky.

Ich tvorbe však, žiaľ, pomáha aj nadmerné slnenie. Takzvané UV B žiarenie dokáže spáliť pokožku, ale UV A žiarenie má priamo vplyv na jej starnutie. Príliš časté opaľovanie preto spôsobuje rozpad kolagénu v bunkách, čím dochádza k poškodeniu buniek a tvorbe vrások. Okrem kolagénu koža prichádza aj o druhú významnú látku. Elastín zabezpečuje jej pevnosť, pružnosť a plnosť. Pri nedostatku elastínu dochádza k uvoľňovaniu kože na chrbte rúk, čo sa na prvý pohľad podobá uvoľnenej, ovisnutej pokožke.

kokosový olej Čítajte viac Viete si poradiť s kuracou kožou na krku?

A čo so škaredými hnedými škvrnami?

Osobitnú kategóriu problémov tvoria aj takzvané starecké škvrny. Už na pohľad pôsobia odpudzujúco a objavujú sa nielen u starších, ale niekedy aj u mladších ľudí. Starecké škvrny vyzerajú ako tmavé fľaky s nepravidelným tvarom. Majú výrazne tmavší, hnedý odtieň na rozdiel od zvyšku nepostihnutej časti kože. Vytvárajú sa na tých miestach, ktoré sú najviac vystavené slnku. Vo väčšine prípadov neprinášajú so sebou zdravotné ťažkosti. Dokážu však pošramotiť sebavedomie. Okrem toho starších ľudí trápia aj keratózy. Ide o kožné výrastky, ktoré sa nachádzajú najmä na chrbte rúk. Spôsobuje ich ultrafialové žiarenie a treba si na nich dávať pozor, keďže môžu viesť k nádorovým ochoreniam.

Lámavé nechty netešia

Nielen koža stráca na kráse s pribúdajúcimi rokmi. Ako vysvetľuje Americká dermatologická asociácia, približne 20 % ľudí má krehké nechty. Tento jav sa vyskytuje najmä u žien nad 60 rokov. Lámavé nechty sprevádza niekedy aj zmena ich farby. Za týchto okolností vyzerajú nechty ešte staršie a nezdravo. Žltá farba na končekoch prstov sa pripisuje nezdravému životnému štýlu a horšej hygiene. Zmeny farby teda spôsobuje fajčenie a plesňové infekcie.

Čo so suchou pokožkou?

Ďalším nepríjemným javom je suchá koža. Typicky sa objavuje najmä pri prehnanej hygiene a v čase pandémie koronavírusu je dôsledkom používania rôznych dezinfekčných prostriedkov. V starobe dochádza k spomaľovaniu obmeny kožných buniek a náš najväčší telesný orgán zároveň produkuje omnoho menej olejov na premastenie kože. Suchú tak máme nielen pokožku na tvári, ale aj tele vrátane rúk. Koža vysychá aj vtedy, ak pijeme málo tekutín a nevenujeme dostatok času nočnému odpočinku. So starnutím sú spojené aj iné estetické nedostatky, napríklad v podobe vystupujúcich žíl. Tie sú výraznejšie na chrbte rúk a presvitajú najmä vtedy, ak máme tenkú pokožku.

orechy, šalát, zelenina Čítajte viac Ktoré vitamíny spomaľujú starnutie?

Toto by ste asi neuhádli

Hoci sa môže zdať, že najväčším bojovníkom proti starnutiu rúk je kozmetika, opak je pravdou. Omladenie tejto časti tela pramení z nášho vnútra a celkového zdravia. Horšiu kvalitu kože totiž často zapríčiňuje aj stres. I keď navonok nejde o veľký problém, pravda je kdesi úplne inde. Nadmerný stres totiž spúšťa uvoľňovanie kortizolu. Ide o stresový hormón, ktorý rozkladá už spomínaný kolagén v pokožke. Stres tak má priamy vplyv na vzhľad, ochabnutie a starnutie pokožky.

Krémovať ostošesť

Typickým pomocníkom na zachovanie hydratovaných rúk je krémovanie ihneď po ich umytí. Tesne po opláchnutí a jemnou usušení rúk má pokožka v sebe dostatok vlhkosti, ktorú treba zjednodušene povedané rýchlo uzamknúť mastnejším krémom. V prípade, ak na to zabudneme, pokožka sa nám „odvďačí“ suchým vzhľadom. Výskyt vrások pomáha redukovať najmä používanie kozmetických prípravkov s obsahom retinolu. Koža vďaka tejto látke pôsobí hebko a jemnejšie.

Trik pred spánkom

Hydratačné krémy je potrebné používať aj pred spaním. Oceňujú sa najmä tie, ktoré obsahujú kyseliny glykolovú. Pomáha nám rýchlo sa zbaviť suchej, popraskanej, ale aj šupinatej kože. Pokiaľ si nakrémované ruky zakryjeme jemnými bavlnenými rukavicami, hydratačný účinok sa zdvojnásobí. Predchádzať starnutiu môžeme aj aplikáciou krémov s ochranou proti ultrafialovému žiareniu. Prípravky s UV ochranným faktorom bránia tvorbe voľných radikálov v koži a jej starnutiu.

senior, dôchodca, kvety Čítajte viac Čo spôsobuje u seniorov viac modrín na pokožke?

S fajčením treba radšej skončiť

Zaujímavé je, že koža starne aj vďaka fajčeniu. Tento zlozvyk totiž znižuje hladinu nielen kolagénu, ale aj elastínu v hlbších štruktúrach kože, čo spôsobuje ochabnutý a nezdravý vzhľad. Fajčenie vplýva nielen na vzhľad pokožky tváre, ale aj rúk. Okrem toho používanie cigariet vplýva aj na cirkuláciu krvi v cievach v koži. Čím viac fajčíme, tým menej sa prekrvujú ruky a majú horší, nezdravší vzhľad. Spomínaný zlozvyk má na svedomí aj zmeny farby pleti, ktoré sa objavujú pri silných fajčiaroch na rukách v podobe žltkastého až šedého nádychu. Martin Harvan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #pokožka #vrásky #ovisnutá koža