Naučte sa, ako sa v digitálnom svete brániť podvodom a podvodníkom

Nový projekt s názvom Zlepšenie digitálnych zručností seniorov ponúka ľuďom vo vyššom veku nielen vzdelávanie v informačných technológiách, ale aj čosi navyše – tablety a internet. Týka sa dokopy až 172 800 seniorov. Viac o tomto projekte hovorí pre Pravdu podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku Valéria Pokorná.

26.06.2022 00:00
Senior, internet, notebook, digital Foto:
Na digitálnu techniku prechádzajú firmy, obchody, banky a bez toho, aby užívateľ ovládal aspoň základné úkony na počítači, nie je možné získať informácie.
debata

Čo všetko zahŕňa tento projekt a prečo vznikol?

Projekt vznikol z dôvodu digitalizácie množstva operácií, ktoré doteraz boli prístupné aj bez počítačovej zručnosti. Zahŕňa základné práce s počítačom pre tých, ktorí s takouto technológiou nikdy neprišli do styku. A pre pokročilých rozšírenie vedomosti pri práci s počítačom.

Čiže koľko kurzov a s akým obsahom čaká seniorov?

Počas kurzov, to je päť týždňov po troch hodinách, sa frekventanti naučia vyhľadávať informácie, komunikovať online a v neposlednom rade sa naučia ako komunikovať bezpečne, aby sa nestali obeťami podvodníkov. Po skončení kurzu seniori obdržia tablety, na ktorých školenia prebiehali. Bonusom je aj bezplatný mobilný internet počas jedného roka, aby si nadobudnuté vedomosti mohli počas nasledujúceho roka precvičovať a overovať.

šmejdi Čítajte viac Ako sa ubrániť podomovým podvodníkom?

Digitálne schopnosti nie sú už len výsadou mladých ľudí. Prečo je dôležité, aby sa im priúčali aj starší ľudia?

V tejto dobe na digitálnu techniku prechádzajú firmy, obchody, banky a bez toho, aby užívateľ ovládal aspoň základné úkony na počítači, nie je možné získať informácie, prípadne sa za manuálne úkony platia vysoké sumy. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) na podporu tohto projektu vydalo štyri informačné brožúry pod názvom Digitálni seniori, ktoré budú slúžiť ako učebnice pre účastníkov. Ide o nasledovné učebnice: Základy práce s digitálnym zariadením, Vyhľadávanie informácií, Komunikácia online a Informačná bezpečnosť.

Čo môže seniorom hroziť, ak majú nedostatok skúsenosti v tejto oblasti?

Veľmi často sa stretávame s prípadmi, keď seniori prídu o svoje celoživotné úspory, keď uverili podvodníkom, ktorí aj takouto formou lákajú od nich prístupové heslá, napríklad k bankovému účtu.

Ako participuje na projekte Jednota dôchodcov na Slovensku?

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) je účastníkom pilotného programu digitalizácie seniorov. Jedná sa asi o tisíc dôchodcov, členov JDS, ktorí sa od konca mája tohto roku zúčastňujú na prvých hodinách kurzu. JDS sa pri príprave projektu podieľala na zabezpečení priestorov s internetovým pripojením a školiteľov kurzov. Zdarný priebeh pilotného programu a školení pomôže zabezpečiť aj Memorandum JDS s MIRRI, v ktorom sú jasne definované pravidlá spolupráce. Viac informácií môžete nájsť aj na webovej stránke www.mirri.gov.sk.

e-mail, pošta, poštová schránka, klávesnica, enter, nevyžiadaná pošta, spam Čítajte viac Odborník radí seniorom: Ako sa nestať obeťou trestného činu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #digitálne zručnosti #Jednota dôchodcov na Slovensku