Máte zápaly v kĺboch? Ktorým jedlám by ste sa mali vyhnúť?

Kiežby zmizli navždy. Aj takéto slová zaznievajú často nielen z úst ľudí vo vyššom veku, ktorí sa sťažujú na bolesti kolien či bedier. Pokiaľ túžia po úľave, mali by sa vyhnúť niektorým druhom potravín.

02.07.2022 06:00
Senior, bolesť, koleno, kĺb Foto:
Zápal v kĺboch často podnecuje aj konzumácia niektorých jedál, ktoré si schuti doprajeme hoci aj každý deň.
debata (1)

Ostrá bolesť nám bráni v bežnom pohybe, venujme menej času fyzickej aktivite, rýchlejšie priberáme, starneme a sme náchylní na rôzne druhy ochorení. Zápal v kĺboch často podnecuje aj konzumácia niektorých jedál, ktoré si schuti doprajeme hoci aj každý deň. I keď sa týmto ťažkostiam s pribúdajúcimi rokmi nedá úplne vyhnúť, existujú spôsoby ako tento proces spomaliť.

manželia, seniori, objatie, radosť, príroda Čítajte aj Ako prežiť leto v zdraví? Tu sú štyri najdôležitejšie zásady

Ako si vybrať rastlinný olej

Existuje ich veľké množstvo. Olivový, slnečnicový, mandľový, kukuričný i sójový. Každý z nich má väčší či menší obsah zdravých tukov. Pod týmto pojmom sa skrýva o čosi odbornejší výraz, omega-3 mastné kyseliny. Druhú kategóriu tvoria omega-6 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú napríklad v sójovom oleji. Vedci zistili, že typická americká strava, ktorá je plná rýchleho občerstvenia a kolových nápojov obsahuje až dvadsaťpäťkrát vyššie množstvo omega-6 mastných kyselín v porovnaní so zdravými tukmi.

V porovnaní s inými tukmi, aj živočíšneho pôvodu, nejde o žiadnu katastrofu. Problém je skôr v pomere jednotlivých druhov mastných kyselín v jedle. Štúdie ukazujú, že pomer 10:1 v prospech omega-6 mastných kyselín môže súvisieť so vznikom kardiovaskulárnych ochorení, astmou a zápalmi. Ak nás trápi reumatoidná artritída, spomínaný pomer by sa mal znížiť na 3:1. Omega-6 mastné tuky sa bežne nachádzajú vo vaječných žĺtkoch, mäse, margaríne či vyprážaných jedlách. Obsahom zdravých tukov sa chvália semená rastlín, orechy, olivový olej, ale aj mastné morské ryby.

orechový olej Čítajte viac Orechový dúšok ochráni srdce

Proteíny sú nevyhnutné, ale…

V niektorých prípadoch môžu potrápiť kĺby aj bielkoviny. Netreba zabúdať, že spomínané proteíny sú kľúčovou živinou, ktorá je potrebná pre fungovanie a regeneráciu svalov. Odborníci z amerického Združenia pre modernú medicínu však varujú, že k bolestiam pri artritíde môže dopomôcť konzumácia výlučne bielkovín z mäsa či mliečnych výrobkov.

Pomoc je v tomto prípade vhodné hľadať u rastlinných „súrodencov“ bielkovín. Kvalitné proteíny môžeme získať aj zo strukovín či tofu a bolesti kĺbov sa môžu zmierniť v prípade, ak obidva zdroje bielkovín rozumne kombinujeme.

Nadmerná konzumácia cukru vedie k zápalom

Počas zápalovej reakcie sa vytvára špecifický toxín, ktorý napríklad bežne vzniká pri grilovaní či vyprážaní jedla. S týmto problémom dokáže pomôcť úprava jedálneho lístka, z ktorého môžeme pokojne vyškrtnúť sladkosti, zákusky či koláče. Do kategórie veľmi sladkých potravín však zaraďujeme aj sladené nápoje, limonády, ale aj bielu múku.

rajčiny, rajčina Čítajte viac Prečo paradajková šťava chráni srdcia?

Pokiaľ si bez cukru nevieme predstaviť život, obmedzme jeho konzumáciu na cukor v prirodzenom stave. Veľké množstvo potravín obsahuje sacharidy bez toho, aby sme ich do nich umelo pridávali. Sladkú chuť uspokojí jedenie ovocia a niektorých druhov zeleniny. Okrem cukru však kĺbom škodí aj nadmerné užívanie soli a jedál s konzervačnými látkami. Vyhýbať sa treba aj jedlám s vysokým obsahom soli, medzi ktoré patria údeniny i konzervy.

Ako je to s paradajkami?

Hoci to na prvý pohľad vyzerá nedôveryhodne, špecifický typ artritídy zvaný dna môže spôsobiť aj konzumácia paradajok. V tejto súvislosti sa vedci venovali výskumu, počas ktorého skúmali vyše dvetisíc ľudí, ktorí majú dnu. Pätina skúmaných uviedla, že spúšťačom tohto problému boli práve rajčiny.

Okrem toho skúmali aj takmer trinásťtisíc ľudí, u ktorých zase paradajky zvyšovali hladinu kyseliny močovej. Vysoká kyselina močová je hlavnou príčinou tohto ochorenia. Aj v tomto prípade však jedným dychom dodávajú, že paradajky nie sú našim nepriateľom a spomínané ťažkosti vyvolávali len v prípadoch ich pravidelnej a nadmernej konzumácie. Bežné pochutnávanie si na červených plodoch rajčín nemá negatívny vplyv na ľudské zdravie, skôr naopak.

Video
Rybacia polievka pripravená Martinom Repaským, viceprezidentom organizácie Kuchári bez hraníc.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #artritída #olivový olej #paradajky #bolesť kĺbov #zápal kĺbov