Ako sa vyhnúť cukrovke vo vyššom veku

Hoci sa nám celý čas vyhýbal, na staré kolená predsa len dokáže prekvapiť. Diabetes 2. typu sa zvykne objaviť aj po dosiahnutí šesťdesiateho roku života. Vedci presviedčajú, že tejto chorobe môžeme predsa zabrániť.

03.07.2022 06:00
Senior, diabetes Foto:
Cukrovka 2. typu je často výsledkom horšieho životného štýlu a do popredia sa dostáva pri zdravom stravovaní a zvýšenom pohybe.
debata (2)

Viaceré štúdie ukazujú, že cvičenie znižuje riziko cukrovky 2. typu vo vyššom veku. Výskumy, ktoré sa uskutočnili na starších ženách ukázali pozitívne výsledky. Seniorky s aktívnym životným štýlom majú vyššiu šancu vyhnúť sa cukrovke. Pod fyzickou aktivitou si stačí predstaviť aj obyčajnú chôdzu.

Odborníci teda počas výskumu merali počet krokov a ich vplyv na celkové fungovanie organizmu, spracovávanie cukru v tele a produkciu hormónu inzulínu. Spomínanú štúdiu zverejnil časopis Diabetes Care. Podľa neho ženy, ktoré pravidelne denne urobia zopár tisíc krokov majú nižšie riziko vzniku diabetu oproti svojim „lenivejším“ náprotivkom.

Na výskum sa môžeme pozerať podľa odborníkov aj z opačného konca. Nežnejšia polovička ľudstva, ktorá presedí väčšinu dňa má výrazne vyšší nábeh na ochorenia, pri ktorých dochádza k problémom so spracovávaním cu­kru.

Sedavý spôsob života nám nesedí

Podľa vedeckej pracovníčky z fínskeho Ústavu verejného zdravia a klinickej výživy Marie Lankinenovej pohyb je kľúčovým prostriedkom v boji proti cukrovke. „Vyzerá to tak, že fyzická aktivita výrazne mení metabolizmus tela a mnohé z týchto zmien sa spájajú práve s nižším rizikom cukrovky 2. typu,“ vysvetľuje expertka na výživu. Ako dodáva, zvýšená pohyblivosť zlepšuje aj vylučovanie inzulínu. Ide o hormón, ktorý vyrába pankreas. Diabetes mellitus vzniká v prípadoch, keď náš organizmus nevie správne spracovávať glukózu (cukor). Bez tejto živiny nedokážeme fungovať. Potrebuje ju každá bunka nášho tela.

diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte viac Buďte na pozore. Poznáte mýty o cukrovke?

Takto vzniká

Cukrovka 2. typu je často výsledkom horšieho životného štýlu a do popredia sa dostáva pri zdravom stravovaní a zvýšenom pohybe. Rozvíja sa naprieč všetky vekové kategórie, ale najviac ohrozuje seniorov. Pri spomínanom ochorení naše telo produkuje hormón inzulín, lenže organizmus na neho nereaguje správne, čím dochádza k takzvanej inzulínovej rezistencii.

Precízne skúmanie u žien

Na výskume sa teda zúčastnilo približne päť tisíc starších žien s priemerným vekom asi 79 rokov. V anamnéze nemali ochorenie cukrovky a lekári ich sledovali takmer sedem rokov. Odborníci u žien poctivo merali ich každodennú chôdzu, počet krokov, špeciálnymi prístrojmi. Zameriavali sa nielen na počet krokov, ale aj na ich intenzitu. Silu chôdze tak rozdelili na miernu, strednú a silnú.

Štúdia ukazuje na to, že kroky so strednou až silnou intenzitou boli spojené s nižším rizikom vzniku cukrovky. Zaujímavé je, že každých dvetisíc krokov navyše počas dňa zaručilo až o 12 % nižšiu mieru vzniku diabetu 2. typu. Rovnako dochádza k zmierneniu kardiovaskulárnych ochorení, poruchám mobility a nižšej úmrtnosti.

diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte viac Odborníčka radí ako si poradiť s cukrovkou

Ako sú na tom muži?

Podobná výskum sa uskutočnil aj na skupine takmer deviatich tisícov mužov. Priemerná vek v skupine bol na úrovni a rokov. Účastníci zaradení do tohto výskumu nemali spočiatku cukrovku a odborníci ich sledovali skoro osem rokov. Úroveň fyzickej aktivity sa u nich merala pomocou dotazníkov. Výsledky boli podobné ako u žien. Fyzicky aktívnejší muži mali lepší metabolizmus a účinnejšie sa vyhli diabetu než ich rovesníci, ktorí sa vyhýbali pohybu. Aj v tomto prípade prišli vedci s prekvapivými číslami. Agilní chlapi mali až o 39 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu oproti fyzicky neaktívnym mužom.

Ktoré druhy cvičenia pomáhajú?

Štúdie jednoznačne ukázali, že pravidelný pohyb znižuje riziko inzulínovej rezistencie a metabolického syndrómu. Cvičenie prispelo k lepšej citlivosti organizmu na inzulín a na jeho schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi. Z jednotlivých druhov cvičenia môžeme oceniť najmä takzvané aeróbne cvičenia, a to chôdzu, plávanie, silový tréning. Vyhýbať sa však netreba ani zdvíhaniu závaží, ktoré sa mylne považuje len za výsadu mladých ľudí. Ak si premeníme tieto aktivity do čísel, týždenne by sme mali pohybu venovať asi 150 minút, to je napríklad päťdesiat minút trikrát počas siedmich dní.

šošovica, strukoviny, bielkoviny Čítajte viac Prečo patrí šošovica do jedálnička seniorov?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cvičenie v zrelom veku #cukrovka druhého typu