Ako sa vyhnúť priberaniu počas dovolenky? Poznáme odpoveď!

Pokiaľ si nechcete z letného pobytu pri mori či jazere priniesť suvenír v podobe niekoľkých kilogramov navyše, zbystrite pozornosť. Nadmerné jedenie počas dovolenky, ležanie na pláži a ničnerobenie môžu rýchlo pokaziť postavu v každom veku.

05.07.2022 05:00
dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Aj počas takzvaných all inclusive prázdnin sa môžete vyhnúť priberaniu. Šikovné rady prezrádza výživová špecialistka Ing. Katarína Chomová z NUTRIADAPT Ružinov:

1. Nestrácajte disciplínu

Zamyslite sa už pred vycestovaním nad tým, prečo počas dovolenky nedodržiavate svoje bežné návyky. Tradičným ospravedlnením býva, že si dovolenku chcete užiť naozaj naplno a bez zbytočných obmedzení. To však môžete dosiahnuť aj bez porušenia bežných zásad životného štýlu. Zabudnite však na to, že ak je všetko v all inclusive zdarma, musíte si dopriať tri či štyri porcie naraz.

2. Nezabúdajte sa hydratovať

Dostatočný prísun vhodných tekutín je dôležitý rovnako vo všedný deň, ako aj počas dovolenkových chvíľ. Nezabudnite vypiť každú hodinu pohár vody, nesýtenej minerálky, prípadne limonády pripravenej z vody, byliniek a ovocia bez cukru. Správne nastavený prísun tekutín pomôže predchádzať dehydratácii, ale zároveň vás ochráni aj pred nekontrolovateľnými chuťami na maškrty. Povestné – hlad je prezlečený smäd – sa totiž nepoužíva len tak bezdôvodne.

3. Alkohol úhlavný nepriateľ?

Prázdne kalórie, ktoré si však počas dovolenky neradi odopierate. Nemusíte prežiť dovolenkové obdobie len s pohárom čírej vody (ale môžete), dôležité je sa naučiť správne si vybrať.

Pokojne si doprajte pohár suchého vína, ale miešaným drinkom sa oblúkom vyhnite. Sú plné sladkých sirupov a sýtených sladených nápojov, čo zároveň znamená, že obsahujú príliš veľa energie. Ak si doprajete alkohol, nezabúdajte, že ho treba doplniť pohárom vody.

4. Hýbte sa!

Takmer každý dovolenkový rezort dnes ponúka možnosť využiť bazén či posilňovňu. Naplánujte si každý deň aspoň pol hodinku aktívneho pohybu. Či už využijete služby posilňovne, zaplávate si v mori alebo sa pri východe slnka prejdete po pláži, každý pohyb vám pomôže spáliť nadbytočné kalórie. Okrem toho zostanete vo forme a návrat do bežnej rutiny nebude taký bolestivý. Pripravte sa na to už pred dovolenkou, nezabudnite si do batožiny pribaliť úbor na cvičenie či tenisky.

5. Nemusíte ochutnať všetko

Teda minimálne nie všetko naraz. Hotelové bary a reštaurácie sú plné rozmanitých lákavých dobrôt. Žalúdok však máte len jeden, preto si aj počas dovolenky zaslúži primeranú porciu stravy. Nenakladajte si na tanier pre dvoch, vezmite si bežnú porciu stravy, ktorú by ste si dopriali aj doma. Ak máte chuť na dezert, doprajte si ho dopoludnia a odolajte pokušeniu vyskúšať všetky dostupné druhy naraz. Dní dovolenky je predsa dosť, príležitostí ochutnať miestne dobroty budete mať dostatok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #more #pláž #strava #jedlo #senior #jazero