Pozor na vtieravé správy! Ako nenaletieť podvodníkom s láskou?

Podvodníci cielia zväčša na staršie ročníky, ktoré oslovia prívetivou až vtieravou správou.

13.07.2022 14:11
senior, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Škála podvodov je rôzna, ale vedeli ste, že môžu súvisieť aj s láskou? Ako sa nedať nachytať, upozorňuje JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

„Hoci sú dnešní podvodníci pomerne sofistikovaní, netreba sa nechať oklamať. Vždy platí základné pravidlo: dôveruj, ale preveruj. A to platí aj pri láske. S podvodníkmi sa môžete stretnúť tak na sociálnych sieťach, ako aj v rámci internetových zoznamovacích portálov, ale napríklad aj počas dovolenky“, ozrejmuje Ďatelinková.

Dôvera obete

Ďatelinková ďalej dodáva, „Modus operandi podvodníkov s láskou je vždy rovnaký – chcú si, získať dôveru obete s cieľom vymámiť od nej finančné prostriedky. Mnohokrát ide aj o celoživotné úspory. Spôsob konania podvodníkov sa mení podľa toho, kde sa s obeťou zoznámili, teda či v prostrední internetu alebo osobne. Na konci dňa je však vždy oklamaná a podvedená obeť.“

„Pri internetových podvodoch podvodníci cielia zväčša na staršie ročníky, ktoré oslovia prívetivou až vtieravou správou. Tá je zvyčajne písaná lámavou slovenčinou, obsahuje gramatické a štylistické chyby. Je tomu tak preto, lebo podvodníci využívajú pri komunikácii internetový prekladač. S rastúcou komunikáciou si postupne získavajú dôveru a náklonnosť obete, ktorej líčia vymyslené legendy o svojom životnom príbehu alebo ťažkej ekonomickej situácii. A tu nastáva problém. Keď je obeť spracovaná, začnú od nej vyžadovať finančné prostriedky. Niekedy na letenku za účelom stretnutia sa s obeťou, inokedy z dôvodu nedostatku peňazí pre blokáciu účtu, či pre ťažko choré dieťa o ktoré sa má podvodník starať. Zvyknú sa vydávať za lekárov, vojakov bojujúcich v misiách, ale aj známe osoby z kráľovského prostredia. Nedajte sa oklamať, v skutočnosti ide o dobre organizovanú skupinu podvodníkov“, uvádza Ďatelinková.

Ďatelinková upozorňuje na to, že „Podvodníkov je veľmi ťažké dopátrať. Preto je potrebné si uvedomiť, že ak raz poukážete peňažné prostriedky, dostať sa k nim po prevode môže byť veľmi problematické. Zväčša ide o zahraničné účty, kde sú peniaze po ich pripísaní okamžite vyberané.“

Ako neprísť o peniaze

„Ak nechcete prísť o svoje peniaze, nepíšte si s neznámymi osobami. Neposielajte im informácie spadajúce pod ochranu osobných údajov vrátane vašich intímnych fotografií, často potom podvodníci na základe nich vydierajú svoje obete s ich zverejnením. Zvažujte, aké informácie o sebe na sociálnych sieťach a zoznamovacích fórach uvádzate. Neprevádzajte peňažné prostriedky neznámym osobám, neposkytujte im údaje o platobnej karte a ani prístupové kódy do elektronického bankovníctva. Neotvárajte linky zaslané neznámou osobou, ani prílohy pripojené k správe a neposkytujte ani vzdialený prístup do vášho počítača neznámym osobám. Ak ste podvodníkovi naleteli, kontaktujte bezodkladne políciu. V prípade, že ste poskytli údaje o platobnej karte či nebodaj prístupové kódy do elektronického bankovníctva inej osobe, urýchlene kontaktujte vašu banku a požiadajte o blokáciu. Komunikujte o vzniknutej situácii s blízkymi osobami, ktorým dôverujete“, radí S. Ďatelinková.

Záverom dopĺňa, „Vždy si informácie overujte. Stačí si preveriť, či fotografia alebo profil s vami komunikujúcej osoby už nebol použitý na iných stránkach. Podvodníci zväčša ako svoju podobizeň uvádzajú portrét inej osoby – fotografie získavajú z verejne dostupných databáz na internete. Pri kontakte s neznámymi osobami konajte uvážlivo, obozretnosť sa vyplatí a môže vás ochrániť pred zneužitím vašich osobných údajov a tiež pred vznikom prípadnej finančnej škody.“ Slovenská banková asociácia (SBA) je kľúčovou asociáciou v slovenskom finančnom sektore a jedinou organizáciou zastupujúcu záujmy bánk pôsobiacich v SR. Jej 27 členov reprezentuje takmer 100 % slovenského bankového sektora. Asociácia okrem iného zabezpečuje aj činnosť Inštitútu alternatívneho riešenia sporov. SBA je od roku 1996 členom Európskej bankovej federácie (European Banking Federation – EBF), členom Európskej platobnej rady (European Payment Council – EPC) a členom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #internet #podvodníci