Pozor na krvný tlak v lete. Čo pomôže?

Jednoduchý trik, ktorým začneme každé ráno a znížime si riziko vysokého tlaku. Hypertenzia je zvlášť nebezpečná v horúcich dňoch a zmierniť ju môžu jednoduché stravovacie návyky. Pre začiatok vraj stačí kúsok ovocia a celozrnných potravín na raňajky.

24.07.2022 06:00
toast, avokádo, vajíčko, raňajky, Foto:
Toast s avokádom a vajíčkom na tvrdo.
debata

Vysoký krvný tlak má strašidelné pomenovanie – tichý zabijak. Prichádza bez príznakov, bolesti a narobí veľa škody skôr, než sa o ňom dozvieme. Hypertenzia často ústi do srdcového infarktu, mŕtvice, ale aj ochorení obličiek. Kontrola krvného tlaku je jednoduchá, pomôže tlakomer alebo aj praktický lekár. Vedci sa najnovšie nechali počuť, že do boja proti tejto chorobe môžeme vyraziť hneď zrána. Čo by sme si teda mali dopriať na raňajky?

Pomáhajú antioxidanty

Pri vysokom krvnom tlaku dochádza k zužovaniu krvných ciev. Zníži sa prietok krvi a krv má problém pretláčať sa cez cievy. Uvoľňovaniu tlaku napomáha pravidelné pitie čaju. Vedecké výskumy dokázali, že látky zvané polyfenoly zlepšujú flexibilitu krvných ciev, čo prispieva k zdravšiemu srdcu. Polyfenoly pôsobia navyše v tele ako antioxidanty, znižujú zápaly a zvyšujú aktivitu oxidu dusnatého. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o toxickú zlúčeninu, opak je pravdou.

jogurt, džús, desiata, olovrant Čítajte viac Dokáže jogurt zabrániť infarktu a mŕtvici?

Káva verzus čaj

Oxid dusnatý podľa časopisu Nutrients pôsobí v tele ako vazodilatátor. To znamená, že pôsobí priamo na bunky krvných ciev, zlepšuje prietok krvi a znižuje krvný tlak. Naopak, káva má opačné účinky, zvyšuje krvný tlak. Ani v tomto prípade však vedci nemajú úplne vyhranené názory. I keď na jednej strane kofeín z kávy zvyšuje tlak, na druhej strane antioxidanty z čierneho moku chránia krvné cievy takmer rovnako účinne ako polyfenoly z čaju.

Draslík je užitočný

Výborným spôsobom ako si zachovať zdravé cievy je konzumácia grapefruitu. Hovorí sa, že ak si doprajeme polovicu tohto horkého ovocia pred jedlom, zabránime tak priberaniu na hmotnosti. Grapefruit však dokáže omnoho viac a podľa zakladateľky Appetite for Health Julie Uptonovej sú citrusy bohatým zdrojom draslíku. Ide o minerálnu látku, ktorá pomáha znižovať krvný tlak. Naopak, zvyšuje ho minerál sodík, ktorý sa v citrusových plodoch nenachádza.

rajčiny, rajčina Čítajte viac Prečo paradajková šťava chráni srdcia?

Kde všade je draslík?

Pomocník srdca, draslík, sa však nachádza aj v mlieku, jogurtoch a ďalších mliečnych výrobkoch. Mliečne výrobky sa okrem toho chvália obsahom vápnika, horčíka, fosforu a zinku. Obsahujú tiež vitamín A, B12 a B2 (riboflavín). Hoci spomínaná odborníčka odporúča jesť nízkotučné mliečne výrobky, aj tie plnotučné môžu mať pozitívny účinok na krvný tlak. Výskum, ktorý publikoval časopis BMJ Open Diabetes Research & Care zistil, že konzumácia dvoch porcií mliečnych výrobkov denne sa spája s 11 – 12 % nižším rizikom výskytu cukrovky a vysokého krvného tlaku. Odborníci tvrdia, že príjem mliečnych potravín sa spája so znížením rizika metabolického syndrómu, hypertenzie a cukrovky.

Melón je ideálny v lete

Vysoké dávky draslíka sa nachádzajú aj vo vodnom melóne, čerešniach, pomarančoch, ale aj banánoch. Kúsok melónu má napríklad extra dávku draslíka, približne 170 mg. Štúdia, ktorá bola zverejnená v American Journal of Hypertension ukázala výrazný potenciál vodného melónu. Odborníci zistili, že keď obézni muži s vysokým krvným tlakom konzumovali extrakt z melónu, ich krvný tlak klesol, a to i napriek tomu, že sa dostali do stresových situácií.

lekár, krvný tlak, tlakomer, vyšetrenie Čítajte viac Pozor, tichý zabijak útočí v každom veku

So sodíkom opatrne

Pozor pri vyššom tlaku si treba dávať na vysoký prijem sodíka. Ide o hlavnú zložku soli. Nepochybne, soľ je potrebná pre ľudské telo. V nadmernom množstve však škodí najmä srdcu. Vysoký obsah sodíka majú spracované potraviny, polotovary, slanina, klobása si tavené syry. Napríklad vajíčka a syrové sušienky môžu dodať telu vyše 700 mg sodíka. Vhodnejšou alternatívou je konzumácia ovocia, avokáda, celozrnného toastu a gréckeho jogurtu.

Video
Zdravý studený šalát

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #káva #draslík #hypertenzia