Dovolenka? Čo robiť, aby nebola "pod tlakom“!

Chvíle oddychu si väčšina z nás plánuje niekoľko mesiacov dopredu. Niekedy sa však môže situácia otočiť a vytúžený odpočinok nedopadne tak, ako ste si vysnívali. Ak netúžite po tom, aby vás v čase dovolenky prekvapil aj vysoký tlak, je dobré vyhnúť sa niektorým nástrahám.

31.07.2022 09:19
seniori leto Foto:
debata

Na svoje srdce myslite už pri balení kufrov. Do batožiny si pribaľte tlakomer a nezabudnite na predpísané lieky.

Na pláži a pri bazéne

Veľké teplotné rozdiely sú prirodzenou záťažou i pre zdravého človeka. Ak však máte problémy so srdcom, mali by ste si dávať pozor na celodenné slnenie na ležadle pri bazéne alebo na pláži. Tu platí povestné pravidlo – menej je niekedy viac.

Netreba zabúdať ani na to, že ak ste strávili niekoľko hodín na priamom slnku a následne ste skočili do studenej vody, môže to byť pre choré srdce obrovská záťaž. Niekedy aj so skutočne dramatickými následkami. Zvlášť ak sa ku vášmu stavu pripíše alkohol, nočný život letoviska a únava.

Turistika

Jej pozitívom je, že pomáha znížiť vysoký tlak, znižuje hladinu cukru v krvi, povzbudzuje srdcovú činnosť a pomáha pri trávení. Vedeli ste, že ak zdoláte hladinu 1000 m.n.m., dostanete sa do výšky, kde sa už nestretnete s prachom ani dymom z okolitých miest? A to je len jeden z dôvodov, prečo sa vybrať na lesné chodníky. A jeden zo spôsobov, ako sa udržať v kondícii.

Srdce, tlak a lietanie

Striktné pravidlá pri tejto téme neexistujú. Ak máte krvný tlak pod kontrolou a pravidelne užívate lieky, riziko sa priamou úmerou znižuje. Ale ak je váš tlak kolísavý, mali by ste si vybrať liek na upokojenie, ktorý eliminuje stres a nebude mať negatívny dopad na vaše srdce.

Nezabudnite: pri cestovaní lietadlom majte pri sebe lieky, ktoré vám predpísal lekár. Tabletky patria do príručnej batožiny. Lietanie sa neodporúča ľuďom s pretrvávajúcimi ťažkosťami a ohrození sú i tí, ktorých srdce pracuje veľmi slabo. Vzniknutý tlak by pre nich mohol predstavovať priveľkú záťaž. Ľudia po infarkte by sa lietaniu mali vyhýbať najbližšie štyri týždne, ak to lekár schváli a budú v poriadku, môžu lietať ďalej.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #tlak #srdce #vysoký tlak