Dokážeme uveriť falošným správam, pretože sme starší?

V ostatnom čase často používané slovné spojenie s nelichotivým podtónom. Takzvané „fake news“ alebo vymyslené informácie či správy zaplavujú internet každý deň.

31.07.2022 06:00
debata (9)

Vedci teraz prichádzajú s výskumom, ktorý ukazuje, že seniori nie sú v tomto prípade vôbec naivní. Falošným správam dokážu vraj odolávať na takej istej úrovni ako mladšie generácie. S jednou výnimkou.

Netreba ich podceňovať

Ovplyvňujú naše životy, vyvolávajú strach, pocit nebezpečia, neistoty a môžu nás pripraviť aj o peniaze. Nový výskum ukazuje na zaujímavú spojitosť medzi vekom a fake news. Hoci mladší ľudia trávia viac času na sociálnych sieťach a internete nemusí to automaticky znamenať, že dokážu odolávať šíreniu rôznych podvodných informácií.

Podľa novej štúdie u starších ľudí nie je vyššia pravdepodobnosť, že uveria falošným správam skôr než mladšie ročníky. Výnimku tvoria len ľudia vo veľmi vysokom veku s vážnymi zdravotnými problémami.

Seniori rakovina chudnutie Čítajte viac Ako falošní vnuci, plynári či predavači dokážu vylákať od seniorov tisíce eur

Vážne následky na zdravie i peňaženku

Odborníci varujú, že dôvera k falošným správam má výrazné fyzické, emocionálne a finančné dôsledky, a to najmä vo vyššej vekovej kategórií. Na fake news doplácajú najmä tým, že prichádzajú o celoživotné úspory, na ktoré im ľsťou siahnu rôzni podvodníci. Autor výskumu Didem Pehlivanoglu z Floridskej univerzity sa pokúsil zistiť, či existujú rozdiely pri rozpoznávaní fake news medzi seniormi a mladými ľuďmi.

„Vieme, že so starnutím väčšina ľudí vykazuje určitý pokles kognitívnych schopností (pozn. redakcie: pamäť, myslenie). Ale takisto vieme, že niektoré schopnosti spracovávania informácií sú zachované alebo sa dokonca časom zlepšujú,“ vysvetľuje pre portál usnews.com.

Podobne ako študenti

Výskum sa uskutočnil nedávno, najmä v období pandémie koronavírusu, kedy sa šírilo veľké množstvo rôznych vymyslených správ. Štúdia zahŕňala ľudí medzi 61 až 87 rokom života a skupinu vysokoškolákov. Účastníci výskumu mali za úlohu prečítať si a vyhodnotiť niekoľko spravodajských textov o ochorení COVID-19 a o témach, ktoré nesúviseli s týmto ochorením. Fígeľ bol v tom, že niektoré správy boli falošné, iné reálne. Výskum prekvapil zaujímavými výsledkami. Ľudia so spomínaného vekového spektra mali podobnú úroveň schopnosti odhaliť falošné správy ako vysokoškolskí študenti.

senior, dôchodok Čítajte viac Pozor na vtieravé správy! Ako nenaletieť podvodníkom s láskou?

Seniorov netreba podceňovať

Podľa profesora psychológie Briana Cahilla z Floridskej univerzity sú seniori v súvislosti s fake news podceňovaní. Mladšia časť populácie sa totiž mylne domnieva, že s pribúdajúcim vekom sa u nich stráca ostražitosť a schopnosť spracovávať a hodnotiť informácie. „Ľudia si myslia, že starší majú vo všeobecnosti horšie výsledky v tejto oblasti ako mladí, ale to nie je pravda,“ zdôraznil profesor psychológie.

Výskum odhalil ešte jednu zaujímavú súvislosť. Obidve skupiny ľudí, starší i mladší, boli obozretnejší pri odhaľovaní falošných správ, ktoré sa netýkali COVID-19. Menej ich vedeli identifikovať práve v súvislosti s koronavírusom. Podľa odborníkov to súvisí s tým, že COVID-19 je „mladé“ ochorenie a niekedy sa o ňom šíria rôzne poplašné a protichodné informácie, v ktorých sa nevieme rýchlo zorientovať.

Obrana existuje

Ohrození falošnými správami môžu byť viac ľudia nad 70 rokov, ktorí nemusia vedieť správne spracovať falošné informácie napríklad o COVID-19. Náchylnejší môžu byť aj na podvodníkov, pretože sú z dôvodu viacerých zdravotných ťažkostí dôverčivejší a zraniteľní. Netreba zabúdať, že najviac falošných správ sa objavuje v spojení s novými témami. Ide najčastejšie o politiku či zdravie. Úlohou fake news je dezorientovať ľudí, vyvolať strach a manipulovať. Odolávať im môžeme najmä sledovaním informácií z dôveryhodných zdrojov a ignorovaním stránok s pochybným, zavádzajúcim a nenávistným obsahom.

Senior, internet, notebook, digital Čítajte viac Naučte sa, ako sa v digitálnom svete brániť podvodom a podvodníkom

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #fake news