Ako sa postarať o seniora počas dovolenky?

Starostlivosť o staršieho človeka je náročná fyzicky i psychicky a oddych si zaslúžia aj opatrovatelia.

04.08.2022 16:00
seniori, cvičenie, rehabilitácia, ruky,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľudia, ktorí sa starajú o seniora, potrebujú dovolenku ako soľ. "Staroba prináša do života človeka veľa zmien, ktoré sa prejavia aj v jeho správaní a prežívaní. Poruchy hybnosti, strata kontroly nad vlastným telom a postupná odkázanosť na pomoc iného človeka sa veľmi často podpisujú pod depresívne stavy. Preto je človek vo vyššom veku neraz nevrlý, nespokojný či nešťastný. To všetko prináša zvýšené nároky na ľudí, ktorí sa oňho starajú,“ hovorí psychológ Ľudovít Dobšovič.

Pripravte sa na to, že zabezpečiť starostlivosť o seniora počas dovolenky nebude úplne ľahké a bude to aj niečo stáť. Do úvahy prichádza viacero možností. Zvážte, či sa oňho môže postarať niekto z rodiny, či si môžete najať opatrovateľku, využiť tzv. odľahčovaciu službu, alebo služby domova seniorov.

Nárok na odľahčenie

Odľahčovacia služba znamená, že kým vy oddychujete, ste na liečení alebo potrebujete svoj čas využiť inak, máte nárok na to, aby túto službu robil za vás niekto iný. Ročne si takto môžete vyčerpať 30 dní bez toho, aby ste prišli o opatrovateľský príspevok.

Podmienkou na získanie nároku na túto službu je potvrdenie vydané Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny o tom, že opatrovaný je odkázaný. Ak potvrdenie máte, stačí požiadať poskytovateľa sociálnych služieb, napríklad denný stacionár alebo domov dôchodcov v pôsobnosti vášho kraja o starostlivosť o seniora. Ak má voľnú kapacitu, je povinný ho prijať a postarať sa.

Ak senior potvrdenie o odkázanosti nemá, do odchodu na dovolenku ho už vybaviť nestihnete. V takom prípade skúste osloviť súkromný domov pre seniorov. "Táto forma krátkodobého opatrovania je v západných krajinách bežný štandard, v poslednom období zaznamenávame zvýšený záujem ľudí o túto službu aj my. Práve v období dovoleniek, ale i v čase zvýšenej starostlivosti po náročných zdravotných zákrokoch, keď príbuzného prepustia do domáceho ošetrenia,“ vysvetľuje spoluzakladateľka Agapé Senior Park Adriana Škriniarová.

Výhodou dočasnej opatrovateľskej služby v nadštandardnom zariadení je okrem iného istota, že senior nebude len tak niekde "odložený“ v zatuchnutej izbe, ale bude mať zabezpečený príjemný pobyt v peknom prostredí, so všetkou potrebnou starostlivosťou, stravou, aj špeciálnou, spoločnosťou iných ľudí a s lekárom poruke. Takže kým si vy budete užívať svoj relax, bude to tak trochu dovolenka aj pre neho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #senior #odľahčenie