Čo treba jesť, aby srdce nevypovedalo službu?

Nielen láska, ale aj zdravie srdca ide cez žalúdok. Odborníci sa nechali počuť, že ľudia s vyšším príjmom vlákniny, zdravých tukov a antioxidantov majú lepšie vyhliadky v rámci prevencie infarktu. Ktoré potraviny je vhodné zaradiť do jedálneho lístka a prečo?

06.08.2022 06:00
orechy, šalát, zelenina Foto:
Vláknina spôsobuje, že sa po dlhšiu dobu cítime sýty, čo má za následok nižšiu chuť do jedla.
debata (1)

Podľa lekára Ryana Bradleyho z Bastyr vo Washingtone je srdce tvrdo pracujúci sval, ktorý potrebuje na svoje fungovanie správnu výživu. „Zo všetkých potravín, ktoré poznáme, najviac prispievajú k ochrane srdcového svalu ovocie a zelenina, pretože majú vysoký obsah vlákniny, antioxidantov a iných ochranných látok, ktoré blokujú vstrebávanie LDL cholesterolu,“ vysvetľuje Bradley. LDL cholesterol je známy skôr pod označením zlý cholesterol. Usádza sa na stenách ciev, čím ich postupne upcháva. Výsledkom môžu byť vážne srdcovo-cievne ochorenia a infarkt.

Podceňovaný zázrak

Vláknine sa pri ochrane srdca nevenovala v minulosti príliš veľká pozornosť. Vedci sa skôr zaoberali jej účinkami na tráviaci systém a schopnosť viazať na seba škodlivé látky. Vláknina však prináša čosi navyše. Spôsobuje, že sa po dlhšiu dobu cítime sýty, čo má za následok nižšiu chuť do jedla. Okrem toho odstraňuje prebytočný cholesterol z tráviaceho traktu.

slivky, slivovica, alkohol Čítajte viac Ktoré ovocie vylieči zápchu?

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zistilo, že ľudia, ktorí konzumovali 10 – 25 g vlákniny denne mali v krvi nízke hladiny istého druhu proteínu, ktorý poukazuje na vyšší zápal v tele. Ideálnymi potravinami s vysokým obsahom vlákniny sú strukoviny, orechy, celozrnné obilniny. Napríklad fazuľa obsahuje kyselinu glutámovú, ktorá znižuje krvný tlak.

Pomôžu aj zdravé tuky

K ďalším látkam, ktoré si hravo poradia so zápalmi v tele patria takzvané zdravé tuky. Do tejto kategórie zaraďujeme polynenasýtené mastné kyseliny. Nachádzajú sa v hojnom množstve vo vlašských orechoch, rybách, ľanových semienkach. Ochraňujú srdce a cievy na viacerých úrovniach. Srdcový sval chránia pred nebezpečnými zmenami srdcovej frekvencie, znižujú zrážanlivosť krvi a tiež bojujú proti upchatiu ciev.

Zvlášť účinné sú omega-3 mastné kyseliny, spomedzi ktorých vynikajú kyseliny EPA a DHA. Obsahujú ich morské riasy, mastné morské ryby ako losos, makrela i halibut. Americká Asociácia na ochranu srdca odporúča konzumovať ryby s obsahom zdravých tukov aspoň dvakrát týždenne. Ľudia, ktorí majú už v anamnéze kardiovaskulárne choroby, vysoký tlak, cukrovku či cholesterol môžu užívať aj výživové doplnky s omega-3 mastnými kyselinami.

fazuľa, šošovica, hrach, cícer, strukoviny Čítajte viac Ktorý vitamín zlepší trávenie u seniorov?

Jedlom proti slabým cievam

Nebezpečným javom, ktorý ohrozuje srdce je kôrnatenie tepien. Spôsobuje ho najmä vyššia hladina spomínaného zlého cholesterolu. Predchádzať tomuto problému vraj dokážu látky zvané polyfenoly. Patria do skupiny antioxidantov, ktoré nájdeme v širokej škále rôznych farebných potravín, najmä v ovocí a zelenine. Viaceré vedecké výskumy ukazujú, že polyfenoly chránia srdce tak, že zlepšujú prietok krvi. Polyfenoly sa nachádzajú v granátových jablkách, hroznovej šťave, červenom víne, zelenom čaji, škorici, kurkume, tmavej čokoláde.

Video
Energická filmová producentka nerada trávi veľa času pri varení. Prezradila nám jeden zo svojich rýchlych receptov - lososa v pomarančovej marináde, ktorého milujú jej traja synovia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #vláknina #srdcovo-cievne ochorenia